У Києві знесли історичну будівлю кінця XIX століття

20 Липня 2024

У Києва історичну будівлю — Садибу Зеленських (1890 році) несанкціонованого знесли ввечері 19 липня.

Поліція вже відкрила кримінальне провадження. Про це повідомив Департамент охорони культурної спадщини Київської міської держадміністрації.

Міська влада заявила, що обурена ситуацією і назвала знесення «зухвалим та цинічним самоуправством». Учора керівник департаменту, представники благоустрою, міської влади, громадських організацій та мешканці прибули на місце події. 

Там наголосили, що «особливо цинічно» знесення виглядає на тлі того, що кілька днів тому громадська організація «Спадщина Київ» подала до департаменту пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі статусу пам'ятки. Раніше міський голова підтримав петицію №12870 «Зберегти історичну садибу Зеленських».

Наразі Департамент вивчає всі можливі законні кроки та заходи реагування. Тим часом поліція Києва встановлює обставини знесення історичної будівлі в межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 298 Кримінального кодексу України. 

Напередодні правоохоронці отримали повідомлення про знесення будинку, побудованого наприкінці XIX століття, за допомогою важкої будівельної техніки. На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група. 

Поліціянти встановили місцеперебування техніки та вилучили її, розв'язується питання щодо її арешту. 

Раніше було відомо, що будівлю намагалися знищити забудовники. Активіст та співзасновник пам?яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов писав, що на тому місці хочуть побудувати новий житловий комплекс «Тургеневъ», хоча Український інститут національної пам?яті постановив, що будівництво не відповідає вимогам закону щодо деколонізації. 

Садиба Зеленських — двоповерхова будівля в Києві, збудована з дерева та обкладена цеглою. Одна з найстаріших будівель на вулиці Кониського та остання дерев'яна будівля вулиці. Входить до «Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту» (їх заборонено зносити чи реконструювати).

Будівлю збудували як садибу купця та професора Василя Малініна, згодом там проживала родина міщанина Зеленського. Садиба має ознаки історизму та неоренесансу.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, історія, архітектура, Будівництво