«Відкуп» за корупцію: Єврокомісія оцінює законопроєкт

19 Липня 2024

У Європейській комісії надають оцінку законопроєкту про можливість укласти угоду зі слідством щодо корупційних злочинів.

Документ відповідає світовій практиці. Про це сказала віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в коментарі для «Інтерфакс — Україна».

Вона також зазначила, що законопроєкт допрацюють, якщо до нього будуть коментарі, а також закликала «не піддаватись маніпуляціям».

Стефанішина підтвердила, що підвищення ефективності укладення угод зі слідством передбачає Державна антикорупційна програма на 2023-2025 роки, Ukraine Facility Plan, а також звіт у межах Пакета розширення. Це, за словами міністерки, означає, що законопроєкт справді є частиною плану реформ, узгодженого з європейськими партнерами.

«Угоди про визнання винуватості є дуже поширеною світовою практикою. Ця практика є вже і в Україні. Однак чинний механізм малоефективний, що відзначено в оцінках міжнародних експертів», — додала вона.

Раніше голова парламентської фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія теж казав, що ухвалення законопроєкту є одним із зобов’язань України перед партнерами в ЄС. Народний депутат Ярослав Железняк підтверджував це, однак, на його думку, сам текст саме «в такому поганому вигляді» писав Мін'юст.

Тим часом антикорупційний комітет Верховної Ради виявив у положенні законопроєкту «корупціогенний фактор». Зокрема, він начебто створює умови за яких підозрювані чи обвинувачені у корупційних правопорушеннях «можуть відкупитися від суворого покарання, не викриваючи жодних співучасників та не надаючи інформацію про інші відомі їм злочини».

Нагадаємо, 18 липня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах посадовцям іти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.

Згідно із законопроєктом, підозрювані в корупції чиновники матимуть змогу сплатити штраф:

  • у разі вчинення кримінального проступку — від 204 тисяч грн до 2,05 млн грн;
  • у разі вчинення нетяжкого злочину — від 2,05 млн до 20,4 млн грн;
  • у разі вчинення тяжкого злочину — від 20,4 млн до 102 млн грн;
  • у разі вчинення особливо тяжкого злочину — від 102 млн грн до 204 млн грн.

Активісти та громадські діячі вказують, що цей законопроєкт дозволить підозрюваним у корупції просто відкупитися за скоєний злочин.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Корупція, Україна, закон