Україна підписала безпекові угоди з двома європейськими країнами

Сьогодні, 16:59

З Чехією та Словенією Україна уклала угоду про гарантії безпеки.

Про це стало відомо із сайту Офісу президента, де опублікували тексти обох угод.

Так, в угоді, яку президент України Володимир Зеленський підписав із прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою, йдеться про те, що з початку повномасштабного російського вторгнення Чехія надала Україні військову допомогу на суму близько 400 мільйонів євро. Таку саму динаміку Прага зобов’язалася підтримувати протягом 10 років дії документа.

Крім того, Україна та Чехія продовжать спільну щорічну підготовку близько 4 тисяч українських військових протягом цього року і надалі в межах Місії ЄС із військової допомоги Україні.

Водночас угода встановила партнерство Чехії з містом Дніпро та Дніпропетровською областю для відновлення й відбудови. Також Чехія «зробить кроки» для відкриття в Дніпрі дипломатичного представництва для посилення співпраці й допомоги.

Тим часом Словенія також зобов’язалася зберігати рівень підтримки впродовж усього десятирічного строку дії угоди з Україною та сприяти впровадженню проєктів української оборонної промисловості в межах Місії ЄС.

Додатково Словенія виділить 5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму «Зерно з України».

Обидві країни також засвідчили підтримку України на шляху до майбутнього членства в ЄС і НАТО. 

Нагадаємо, в 2023 році, на полях липневого саміту НАТО у Вільнюсі, лідери «Великої сімки» (G7) погодили Спільну декларацію про підтримку України. Країни зазначили, що кожна із них працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов’язаннями та домовленостями у сфері безпеки. Україна зі свого боку взяла на себе зобов’язання щодо реформ.

Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду. Відтоді двосторонні угоди з Україною підписали 24 країни, а також Європейський Союз.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, чехія