Іран планував замах на Трампа - CNN

Сьогодні, 08:56

В останні кілька тижнів влада США отримала розвідувальну інформацію про змову Ірану з метою замаху на Дональда Трампа.

На тлі цього Секретна служба країни посилила охорону навколо кандидата у президенти, - пише CNN з посиланням на джерела.

За даними видання, немає жодних ознак, що чоловік, який стріляв у Трампа 13 липня, був пов’язаний зі змовою. І загалом поки не вдалося встановити, чи пов’язаний нападник із будь-ким іншим.

Співробітники Секретної служби неодноразово застерігали передвиборчу кампанію Трампа від проведення мітингів на відкритому повітрі, які є небезпечнішими з огляду на можливості контролю доступу. У службі запевнили, що сприймають загрози серйозно і реагують «відповідним чином».

Кампанія Трампа відмовилася коментувати виданню, чи отримувала попередження про загрозу. А от постійне представництво Ірану при ООН заперечило наявність змови з метою вбити Трампа.

«Ці звинувачення є необґрунтованими та зловмисними. З погляду Ісламської Республіки Іран, Трамп є злочинцем, який має бути притягнутий до відповідальності та покараний у суді за наказ про вбивство генерала Сулеймані», — сказав CNN представник місії.

Іран неодноразово обіцяв помститися за вбивство американськими військовими командувача Корпусу вартових ісламської революції Касема Сулеймані у січні 2020 року. 

Як вказує CNN, попередження про планування замаху збігалися з помітним сплеском повідомлень від підтримуваних державою ЗМІ та користувачів соцмереж з Ірану, у яких згадували Трампа. Це викликало занепокоєння щодо безпеки серед американських посадовців.

Нагадаємо, ввечері 13 липня (за Вашингтоном) у Дональда Трампа вистрілили під час передвиборчого мітингу в Батлері, штат Пенсільванія. Куля пробила йому верхню частину вуха, внаслідок чого на обличчі політика можна було побачити цівку крові.

Нападник убив одного глядача на мітингу. Ще двоє важко поранені, їх транспортували до лікарні гелікоптером. Самого стрільця застрелив співробітник Секретної служби.

ФБР заявило, що стрілянину розслідують як замах на вбивство. За даними слідчих, стрільцем є 20-річний Томас Меттью Крукс. Його мотиви, а також політичні переконання є незрозумілими. За даними ЗМІ, він був зареєстрований як виборець від Республіканської партії в Пенсільванії, але передавав гроші комітету прогресивних політичних дій у день, коли президент Джо Байден склав присягу.

Напад на Трампа засудила низка американських політиків та світові лідери — представники Франції, Німеччини, Великої Британії, Китаю, Індії, Японії, Ізраїлю, Єгипту тощо. Серед тих, хто зробив публічні заяви, були також президент України Володимир Зеленський та чинний президент США Джо Байден.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дональд трамп, замах на вбивство, сша, іран