В Україні більше не переводитимуть час на літній

16 Липня 2024

Законопроєкт, який скасовує переведення часу з зимового на літній, в цілому ухвалила Верховна Рада.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

За законопроєкт №4201 проголосував 261 народний депутат. Це означає, що цьогоріч в останню неділю жовтня в Україні востаннє переведуть стрілки годинника на зимовий час. Однак у кінці березня 2025 року й надалі годинник на літній час більше не переводитимуть.

Відповідний законопроєкт розглядали в другому читанні ще у 2021 році. Але тоді голосування провалили, а документ відправили на доопрацювання.

Так, у документі пропонували визначити, що київський час — час часової зони, у якій розташована столиця України — місто Київ, що відповідає другому часовому поясу у шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2.

Також автори законопроєкту прописали, що сезонний перехід часу на території України не здійснюється, а київський час застосовується для всіх правовідносин, що виникають на території України.

Цьогоріч на засіданні 12 липня парламентський комітет запропонував повернутися до цього питання та рекомендував Верховній Раді України в повторному другому читанні ухвалити закон.

Депутати аргументували своє рішення тим, що щорічне переведення годинника має низку негативних наслідків, спричиняє значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації та не допомагає енергозаощадженню.

Окрім цього, зазначений законопроєкт має «забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України», закріпивши київський час на всій території країни, і навіть «сприятиме протидії агресії з боку рф та євроінтеграційним прагненням України», зазначають депутати.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вру