Що їсти й пити, аби легше переносити спеку

Коли на вулиці +40, а кондиціонера не ввімкнеш через дефіцит електроенергії, рятуватися треба підручними засобами. Це і штори та жалюзі на вікнах, і прохолодні ванночки для рук та ніг.

А ще легше переносити спеку допомагає правильно підібраний раціон харчування, зауважує лікарка-гастроентерологиня МО ЛМТГ Оксана Семенюк. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Оксано Миколаївно, навіщо влітку змінювати раціон харчування?

– Щоб допомогти організму пережити стресові умови. Адже температура тіла в людини завжди повинна лишатися на позначці 36,6 градуса. Якщо температура навколишнього середовища низька, організм умикає механізми додаткового підігріву (умовно кажучи, це як підкинути дров у пічку), при цьому звужує кров’яні судини, щоб через них менше «виходило» тепла. А коли температури надто високі, організм, навпаки, вмикає механізм охолодження: розширює судини, активує потовиділення тощо. І от, щоб йому допомогти, ми повинні підлаштовувати свій раціон під потреби організму.

Як це зробити?

– Краще перенести калорійніший прийом їжі на сніданок і вечерю, коли надворі не так спекотно. А в обід їжа хай буде менш калорійна. Не забувайте зранку перед сніданком випивати натще склянку води. Це допомагає «запустити» травну систему.

А що саме краще їсти у спеку?

– Сезонні фрукти, ягоди й овочі. Вони містять і клітковину, і вітаміни, і багато рідини. Відтак легко перетравлюються і відновлюють водний баланс. Особливо помічні в цьому сенсі кавун, огірки, томати, селера, болгарський перець, шпинат, листя салату і ягоди.

Крім того, овочі та зелень поповнюють наш організм необхідними мікроелементами, які людина втрачає під час потовиділення у спекотні дні. А ще страви з овочів, фруктів, ягід можна готувати без термічної обробки, що рятує на час вимкнень електроенергії.

Але якщо багато з’їсти, скажімо, сирої капусти чи огірків, чому іноді виникає біль у шлунку?

– Бо ці продукти чи ті ж морква, буряк, редиска містять багато харчових волокон, які у великій кількості складно перетравити. Тому вводити овочі у свій раціон треба поступово, щоб організм звик до них і підшлункова залоза призвичаїлася виділяти необхідну кількість ферментів для травлення клітковини.

Так само «з розумом» треба підходити до страв із фруктів і ягід. Адже  вони можуть містити велику кількість  фруктоолігосахаридів, які в процесі травлення теж іноді викликають здуття, відчуття важкості тощо. Тому порція страви повинна бути звичних для вашого шлунка обсягів.

А перші страви доречні у спеку?

– Цілком. Чому б на обід не поїсти овочевий крем-суп чи окрошку на кефірі? Вони легко засвоюються та не потребують великої кількості ферментів. Зранку, доки3 не така спека, рекомендую вживати складні вуглеводи: каші із салатом чи ягодами-фруктами, бобові, цільнозерновий хліб. А на вечерю чудово підійдуть тушковане рагу, овочі-гриль, зелень і обов’язково – легка білкова їжа: риба, курятина. Тобто протягом дня мають бути три основні прийоми їжі. А в проміжку між ними можна зробити два легкі перекуси: кисломолочні продукти, жменька ягід чи кілька фруктових плодів.

Жінки влітку, щоб мати струнку фігуру, полюбляють сідати на овочево-фруктові дієти. Це корисно?

– Овочі та фрукти – це дуже корисно. Але обов’язково в раціоні має бути їжа з протеїнами. Бо саме протеїн містить ті елементи, які забезпечують пружність шкіри. Серед білкових продуктів краще надавати перевагу вареним курячим яйцям, омлетам, сочевиці, паровим або запеченим котлетам із птиці та риби.

А скільки можна морозива, щоб не шкодило фігурі?

– Тут питання не лише в кількості, а й у якості. Якщо приготувати сорбет зі свіжих ягід і мінімальної кількості цукру, то це буде і смачно, і корисно. А коли купувати магазинне морозиво, то в ньому переважають вуглеводи й жири. Тобто користі для фігури жодної. А чимало так званих «єшок» ще й шкодять здоров’ю. Тому морозиво якщо і їсти, то зовсім трішки і не щодня.

Від чого ще краще відмовитися у спеку?

– Від тістечок, напівфабрикатів, магазинних ковбас і паштетів, хлібобулочних виробів (перевагу слід надавати цільнозерновій випічці). Макарони обирати з борошна твердих сортів. Якомога менше треба їсти жирної їжі. Бо внаслідок її травлення організм отримує надлишок тепла, що вкрай не бажано у спеку.

Влітку українці люблять балувати себе холодним пивом із рибою, сухариками, солоними горішками.

– Звісно, мене не дуже будуть слухати такі любителі. Але сіль затримує рідину в організмі, що призводить до набрякання кінцівок. Після споживання солоних страв посилюється відчуття спраги. А пиво – алкогольний напій, тож у спеку його взагалі краще не вживати. Однак якщо вже дуже хочеться, то пивну трапезу ліпше перенести на вечір, коли температура надворі трохи спадає.

Від яких іще напоїв на додачу до алкогольних ліпше відмовитися?

– Від солодкої газованої води та магазинного квасу. Після їхнього споживання спрага не втамовується, а тільки посилюється. Крім того, вони можуть викликати бродіння у шлунку. Навіть пакетовані соки та морси ліпше звести до мінімуму: склянка в день – не більше. А ще раджу обмежити напої із вмістом кофеїну: каву, чай, енергетики. Бо вони сечогінні, тобто виводять рідину, яка організму потрібна для потовиділення й охолодження тіла.

То що ж тоді пити?

– Звичайну воду, яка не має солоного, кислого, лужного або гіркого смаку. Хочеться чимось поласувати – обирайте зелений чи квітковий чай, робіть мохіто без цукру з додаванням лимона та меліси. Чудово втамовують спрагу домашні морси, квас, компоти. Але знову ж таки – цукру мінімум. Не забуваємо про кисломолочні напої – кефір, айран, ряжанка, питний йогурт без цукру.

Скільки влітку потрібно випивати рідини?

– Стандартна норма – 2 – 2,5 літра на добу. Але ж хтось на сонці активно працює, а хтось сидить у прохолодному офісі. Звісно, ці люди потребуватимуть різної кількості рідини. Відтак кожен із нас повинен дослухатися до потреб свого організму. Відчули спрагу, сухість у роті – попийте. Адже так організм подає сигнал про необхідність відновити водний баланс. Із собою завжди треба носити пляшечку води. Звертайте увагу на колір сечі. Він повинен бути світло-жовтим. Темніші відтінки, особливо ближчі до коричневого, вказують на те, що ви надто мало споживаєте рідини.

Є люди, які за день вливають у себе три-п’ять літрів рідини.

– Це нормально лише в тому випадку, коли людина дуже пітніла. А просто так уживати стільки рідини немає сенсу. Ба більше, надмірне споживання води може навіть нашкодити. Особливо людям із захворюваннями серцево-судинної системи, нирковою недостатністю, цукровим діабетом. Якщо постійно і сильно сушить, я раджу звернутися до сімейного лікаря і шукати причину хронічної спраги.

А коли людина і правильно3 харчується, і дотримується водного балансу, а все одно їй у спеку дуже погано?

– Тоді знову ж таки треба звернутися до сімейного лікаря. Особливо коли погане самопочуття супроводжується запамороченням, значними скачками кров’яного тиску, посиленим серцебиттям, онімінням рук і ніг. Можливо, всі ці симптоми сигналізують про якісь серйозні захворювання, а спека лише посилює їх.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.