«Мирну місію» Орбана розкритикували посли ЄС

11 Липня 2024

Майже всі посли ЄС розкритикували «мирну місію» прем?єр-міністра країни Віктора Орбана та обговорили головування Угорщини в Раді Євросоюзу.

Про це пишуть кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк та Euractiv. 

Під час двогодинної зустрічі посли прагнули з?ясувати цілі та результати нещодавніх візитів Орбана до росії та Китаю. За словами дипломатів ЄС, представники блоку наголошували, що «мирна місія» Орбана несумісна з тим, що його країна головує в Раді ЄС.

Загалом 25 країн-членів ЄС, за винятком Словаччини, яка не брала участі в обговоренні, «висловили широке невдоволення або гнів тим, як розгортається головування Угорщини». Тоді як Будапешт намагався стверджувати, що візити були лише двосторонніми. 

І попри те, що Угорщина визнала, що не має мандата ЄС на свою ініціативу, вона створила «двозначність», використовуючи логотип і хештеги головування країни в Раді ЄС, а глава рф володимир путін звернувся до Орбана в очікуванні, що він представлятиме позицію блоку, пише Euractiv.

«Аргумент не є правдивим, враховуючи час і послідовність зустрічей, використання хештегів президентства та реакцію путіна. Межі були чітко й навмисно розмиті», — неназвані дипломати процитували позицію майже всіх послів. 

Посли не ухвалили жодних рішень, зокрема щодо скорочення або скасування терміну головування, та не обговорювали способи стримування потенційних майбутніх зусиль Будапешта. Однак, за даними Йозвяка, «будуть подальші дії».

Окрім того, у рішеннях деяких країн-членів ЄС вже виявили ознаки дипломатичних зневажливих дій. Так, деякі держави відправили на неформальні зустрічі, організовані угорцями, нижчих посадовців, ніж очікувалося. Деякі дипломати ЄС описали це як «навмисний бойкот».

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 2 липня приїздив до Києва на зустріч із президентом Володимиром Зеленським, де закликав його «зробити перерву, припинити вогонь і потім почати переговори».

Це була перша з 2010 року поїздка Орбана до України. Прем’єр приїхав наступного дня після того, як почався піврічний період головування Угорщини в Раді Європейського Союзу.

Після візиту до Києва Орбан вирушив з неанонсованим візитом до москви. А втім, в Україні та ЄС наголосили: він не має жодних повноважень проводити переговори від імені Євросоюзу чи України. У відповідь на критику Орбан і сам визнав, що не має мандата на «мирні переговори», але стверджував, що Будапешт «може бути гарним знаряддям миру» в руках інших.

Після візиту до України та рф Орбан вирушив до Китаю — давнього союзника росії, який не підтримує українську «формулу миру», а натомість просуває свою. Глава Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі з Орбаном також казав про «швидке припинення вогню та політичне врегулювання» російсько-української війни, не зазначивши, чи передбачає це підтримку територіальної цілісності України.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: угорщина, євросоюз, війна з Росією