Мер Одеси вважає, що місту потрібні пам'ятники Пушкіну та Воронцову

9 Липня 2024

Мер Одеси Геннадій Труханов вважає, що не варто зносити пам’ятники російському письменнику Олександру Пушкіну та генералу Михайлу Воронцову.

Про це він заявив у інтерв’ю «Укрінформу».

За його словами, ці пам’ятники «встановили наші прапрапрадідусі та бабусі», а монумент Пушкіну встановили за кошти одеситів.

«Коли мені кажуть, що путін вдягнув у військові мундири Пушкіна та все, що пов’язане з культурою, — це неправильно. Це — наш подарунок росіянам: ми віддаємо їм Пушкіна, який жив і творив у Одесі. На жаль, ми не можемо зараз запитати ані в Пушкіна, ані у Воронцова, чи підтримали б вони війну. Але Пушкін — частина нашої історії та світової культури», — заявив Труханов.

Міський голова також підкреслив, що відмова від цих історичних постатей — це страусина позиція, і «не можна сховати голову в пісок і казати, що цього не було».

Щодо перейменування вулиць та площ, Труханов відзначив, що це питання «дуже тонке».

«Я у чомусь розумію настрої останніх, які втратили своїх рідних на війні. Але треба тримати баланс і не перебільшувати. Не можна взяти і все прибрати. Історія нашого міста — дуже складна та заплутана. Обираючи об’єкти для перейменування, слід ретельно вивчати факти. В нас же зараз усе — як кровоточива рана», — вважає мер Одеси.

Нагадаємо, у 2022 році жителі Одеси створили дві петиції із закликом прибрати в Одесі пам'ятник Катерині II. На сайті президента вони набрали необхідну кількість голосів. Зокрема, в одній із петицій згадали, як Катерина II ліквідувала Запорізьку Січ, затвердила кріпацтво та обмежувала використання української мови.

Президент Володимир Зеленський у відповідь на це зазначив, що пам'ятник Катерині II встановили відповідно до рішення Одеської міської ради — саме тому він і звертається до міськради з проханням розглянути пропозиції підписантів петицій.

Урешті, пам’ятник російській імператриці таки демонтували. Разом з цим, у місті знесли монумент Олександру Суворову.

До слова, пам’ятник Пушкіну в Одесі спорудили ще у 1887—1889 роках на Приморському бульварі. Він виготовлений з бронзи та граніту. Кошти на нього збирали міські жителі. Монумент являє собою бюст, поміщений на високий квадратний п'єдестал з граніту.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одеса, війна з Росією