Найголовніші новини 5 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

5 Липня 2024

Триває 860 доба широкомасштабної війни російської федерації проти України й нашого народу.

  • росія продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • У ніч на 5 липня російські окупанти атакували Україну 32-ма ударними БпЛА типу "Shahed-131/136".

Наші захисники неба збили усі 32 "Шахеди" у Миколаївській, Одеській, Херсонській, Дніпропетровській, Київській, Чернігівській та Черкаській областях".

  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій на Лиманському і Покровському напрямках.

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 84.

Українські захисники впевнено стримують натиск російських окупаційних військ та завдають ворогу значних втрат.

Нашим угрупованням військ визначені та доведені завдання для посилення стійкості оборони.  

 

Станом на ранок 5 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 548 580 (+1 110) осіб,
  • танків − 8 142 (+10) од,
  • бойових броньованих машин − 15 611 (+11) од,
  • артилерійських систем − 14 831 (+54) од,
  • РСЗВ − 1 115 (+0) од,
  • засобів ППО − 878 (+0) од,
  • літаків − 360 (+0) од,
  • гелікоптерів − 326 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 11 751 (+57) од,
  • крилатих ракет − 2 342 (+0) од,
  • кораблів/катерів − 28 (+0) од,
  • підводних човнів − 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 19 977 (+54) од,
  • спеціальної техніки − 2 473 (+5) од.

 

  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провів зустріч з командирами бойових підрозділів БПЛА, під час якої обговорили ширше застосування дронів на фронті.

«Провів чергову робочу зустріч за участі найуспішніших командирів бойових підрозділів БПЛА − Мадяра, Ахіллеса, Фармацевта, Флінта, Дима, Чарлі, Гуру, К-2 та інших. Деякі командири доєднались до нас онлайн у польових умовах. Продовжуємо роботу над масштабуванням досвіду успішного застосування на фронті всіх видів БПЛА».

Наразі завдання ЗСУ – «технологічно бути на крок попереду ворога як в ураженні дронами, так і в захисті від них», бо від цього залежить життя військових.

«Безпілотні системи − одна з найдинамічніших сфер, де зміни відбуваються щодня, і ми не маємо права відставати ані на крок. Маємо чіткий план дій. Спільна робота триває».

Це вже друга зустріч головкома Сирського з керівниками найуспішніших підрозділів БПЛА за останній час.

  • Російське видання «Медуза» із посиланням на статистику Реєстру спадкових справ та власні розрахунки заявило, що армія рф в Україні останніми місяцями втрачає до 250 осіб вбитими на день, а з початку війни загинули близько 120 тисяч солдатів.

За словами дослідників, збільшення втрат почалося із зими цього року та штурму Авдіївки, а продовжилося атаками по всій лінії фронту та наступом у Харківській області. Поточний наступ уже перевищив втрати битви за Бахмут і Соледар, тоді російські війська втратили приблизно 21 тис. чоловік.

За даними розвідки США, Великобританії та інших західних країн, російська армія втрачає на полі бою всіх, кого рекрутує, і навіть більше — принаймні саме так було в травні, коли вона вторглася в Харківську область. Британська розвідка називає травень найкривавішим за весь час війни, вважаючи, що втрати рф становили в середньому близько 1200 чоловік на день. Таким чином, за травень армія могла втратити 31–37 тисяч бійців.

  • Вранці 4 липня дрон-камікадзе уразив Тамбовський пороховий завод у місті Котовськ Тамбовської області рф.

Офіційна влада держави-терористки заперечує факт ураження порохового заводу. Водночас місцеві мешканці публікують у мережі відео, на яких чітко видно влучання дрона з подальшою детонацією та загорянням на території об’єкта.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський привітав Кіра Стармера та Лейбористську партію Великої Британії з переконливою перемогою на виборах.

Україна та Велика Британія, зазначив Президент, були й залишатимуться надійними союзниками.

«Ми продовжимо захищати і просувати наші спільні цінності – життя, свободу та міжнародний порядок, заснований на правилах».

Глава держави побажав новому уряду Британії всіляких успіхів як у внутрішніх справах, так і у зміцненні лідерства Великої Британії на світовій арені.

«З нетерпінням чекаю на тісну спільну роботу над посиленням українсько-британського партнерства та відновленням міжнародного миру й безпеки».

Володимир Зеленський також подякував Ріші Сунаку, який іде у відставку, за незмінну підтримку від уряду Великої Британії під його керівництвом.

  • Кабінет Міністрів розширив програму "Доступні кредити 5-7-9%", дозволивши видавати пільгові кредити ОСББ та житлово-будівельним кооперативам для впровадження заходів з енергоефективності.

Гроші мають спрямовуватися на придбання й улаштування генерувальних установок, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, установок зберігання електричної енергії та допоміжного обладнання в сумі до 5 млн грн.

Термін кредиту – до п'яти років. Ставка – на рівні 7%.

  • У МЗС України прокоментували візит прем?єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви, де він провів переговори з путіним.

МЗС наголосило, що рішення здійснити цю поїздку ухвалене угорською стороною без погодження чи координації з Україною.

«Нагадуємо, що для нашої держави принцип "жодних домовленостей про Україну без України" залишається непорушним і закликаємо усі держави неухильно його дотримуватися».

У міністерстві зазначили, що єдиним реалістичним шляхом до відновлення справедливого миру залишається "формула миру".

«Як засвідчив перший Глобальний саміт миру у Швейцарії, участь в якому взяла також Угорщина, понад сто держав і міжнародних організацій поділяють бачення миру засноване на повазі до територіальної цілісності України та Статуту ООН».

У відомстві додали, що формат Саміту миру є ключовим майданчиком для пошуку шляхів відновлення справедливого миру.

«Україна залишається конструктивно налаштованою на подальшу роботу над розвитком двосторонньої співпраці та європейської інтеграції за результатами візиту прем’єр-міністра Угорщини до Києва».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що путін відкидає будь-які переговорні можливості щодо припинення вогню і вже неприховано вимагає фактичної капітуляції України.

путін прямо відкинув участь рф у будь-яких значущих переговорах щодо угоди про припинення вогню, натомість вимагаючи «незворотної демілітаризації» України як передумови для припинення вогню.

Фактично йдеться про капітуляцію.

Зокрема російський диктатор відкинув Верховну Раду як можливу контактну особу для переговорів, незважаючи на те, що раніше стверджував, що вона є єдиним легітимним українським органом, з яким рф може вести переговори.

Експерти підсумовують: «Тепер путін назвав усі українські органи влади нелегітимними або непридатними для переговорів і відхилив ідею участі третіх сторін у переговорах, фактично відкинувши будь-який реальний процес повноцінних переговорів щодо угоди про припинення вогню».

ІSW продовжує оцінювати, що росія скористається перепочинком для відновлення та розширення своїх сил і подальшої мобілізації своєї оборонно-промислової бази для майбутньої агресії, спрямованої на знищення Української Держави.

На думку аналітиків, відмова путіна від будь-якої угоди про припинення вогню без капітуляції України ще більше ілюструє, що він впевнений у своїй оцінці, що росія може досягти перемоги, продовжуючи повзуче просування в Україні. Тобто він робить ставку на війну на виснаження без підтримки України Заходом.

  • Від початку повномасштабної війни рекордна кількість росіян виступила за переговори з Україною. Більше половини громадян рф підтримують цю ідею. Такі результати опитування в червні оприлюднила «Левада-центр». На підтримку мирних переговорів висловилося 58% опитаних, що стало максимальним показником з цього питання за останні пів року.

Думку про необхідність мирних переговорів найчастіше висловлюють росіяни віком до 24 років (66%), сільські жителі (65%), жінки (64%) та ті, кому ледве вистачає на їжу (64%).

75% опитаних не схвалюють діяльність путіна на посаді президента, а 77% респондентів вважають, що рф рухається неправильним шляхом. Цю думку висловлюють опитані, які отримують інформацію переважно з Youtube-каналів.

Бойові дії викликають гордість за країну у 48% росіян, а 33% переважають тривогу, страх і жах. 37% респондентів упевнені, що потрібно продовжувати військові дії, а кожен третій припускає, що застосування ядерної зброї з боку рф у ході війни може бути виправданим. При цьому більшість опитаних стурбована обстрілами російських територій та постачанням Києву західної військової техніки.

Згідно з опитуванням, лише 19% росіян дуже уважно стежать за ситуацією навколо України, кожен третій досить уважно, ще 31% стежать без особливої уваги, а 15% війна в Україні не цікава.  

  • У росії фактично припинила діяти держпрограма сімейної іпотеки, яку путін доручив продовжити до 2030 року. З 15 найбільших банків за обсягом видачі іпотечних кредитів заявки продовжують приймати лише шість, але вони висувають клієнтам умови.

При цьому банки, які продовжують приймати заявки, в основному збирають контакти на майбутнє, оскільки не хочуть втрачати клієнтську базу після поновлення сімейної іпотеки на нових умовах.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Посол Німеччини Мартін Єгер заявив про прибуття в Україну вже третьої системи протиповітряної оборони ЗРК Patriot, яку передала його держава.

Комплекс допоможе покращити захист населення та інфраструктури.

Український екіпаж успішно пройшов відповідне навчання для роботи з цим ЗРК в Німеччині.

  • Латвія підготувала наступну партію допомоги для України із 2500 безпілотників, які нададуть поступово протягом липня у рамках "коаліції дронів", яку очолює Латвія.

Бойові дрони вироблені сімома латвійськими компаніями. Загальна вартість систем складає близько 4 млн євро.

«Коаліція дронів починає працювати… Разом з іншими членами ініціативи ми постійно працюємо над тим, щоб постачати Україні бойові дрони різного призначення відповідно до поточних потреб і потребами випробувань української армії. Паралельно інвестуються значні кошти у подальші розробки та застосування».

На 2024 рік Міноборони Латвії виділило на заходи у рамках "коаліції дронів" 20 млн євро, з яких понад 10 – на закупівлю дронів у латвійського оборонпрому. Пріоритетом у поставках на цей рік будуть FPV-дрони.

Міноборони Латвії зазначає, що зараз у "коаліції дронів" 14 країн. Крім Латвії, яка відіграє лідерську роль, це також сусідні Естонія та Литва, а також Польща, Британія, Данія, Швеція, Франція, Німеччина, Нідерланди, Канада та Австралія. Ці країни зібрали понад пів мільярда євро на постачання Україні безпілотників та працюють над створенням спільного фонду.

  • Міжнародні партнери надали Україні понад 2,3 тисячі тонн енергетичного обладнання після поновлення російських атак на енергетику.

Зокрема допомогу надали Австрія, Естонія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Фінляндія, Чеська Республіка, Швеція та Об’єднані Арабські Емірати.

Партнери передали трансформатори, сонячні панелі, генератори, а також електродвигуни, газові труби, кабель та інше обладнання, необхідне для проведення ремонтів.

Близько 1900 тонн з отриманого обладнання вже розподілено між 57 енергетичними компаніями, які постраждали від ворожих атак.

  • Відеосервіс YouTube заблокував акаунти російських виконавців, які відкрито підтримують російську війну проти до України. Раніше їхні пісні зникли зі стримінгової платформи Spotify.

Зокрема, зникли сторінки таких виконавців як Шаман, Григорій Лепс, Поліна Гагаріна, Олег Газманов і Юлія Чичерін.

Втім, блокування творчості музикантів-пропагандистів у відеосервісі не цілковите – їхні пісні ще можна знайти на інших акаунтах.

Напередодні Литовська комісія з радіо і телебачення (LRTK) звернулася до Google та YouTube із проханням видалити акаунти російських артистів, що за свою підтримку війни в Україні потрапили під санкції.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський