Найголовніші новини 2 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

2 Липня 2024

Триває 857 день повномасштабного вторгнення армії рф на територію України.

  • росія продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій на Донеччині.

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 93.  

Найбільша кількість боєзіткнень зафіксована на Покровському напрямку.

  • Підрозділи Сил оборони мужньо стримують ворожі спроби просування углиб території України, завдають окупантам вогневого ураження та виснажують його по всій лінії фронту.
  • У Повітряних силах повідомили, що в понеділок 1 липня українські пілоти завдали нищівного удару по складу боєприпасів у тимчасово окупованому Криму.

«Українські літаки продовжують успішно виконувати бойові завдання, завдають ракетно-бомбових ударів по позиціях окупантів та ліквідовують важливі військові об’єкти в глибокому тилу противника».

Російські Телеграм-канали заявляють, що ціллю був склад із безпілотниками Shahed-136/Герань-2, які росіяни регулярно застосовують для ударів по військових і цивільних об’єктах на території України.

За попередніми даними, було знищено орієнтовно 90 таких БПЛА. Інформації про втрати серед особового складу окупантів поки що немає.

 

Станом на ранок 2 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 545 090 (+1 280) осіб,
  • танків − 8 107 (+8) од,
  • бойових броньованих машин − 15 566 (+16) од,
  • артилерійських систем − 14 655 (+56) од,
  • РСЗВ − 1 114 (+3) од,
  • засобів ППО − 874 (+0) од,
  • літаків − 360 (+0) од,
  • гелікоптерів − 326 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 11 641 (+21) од,
  • крилатих ракет − 2 335 (+2) од,
  • кораблів/катерів − 28 (+0) од,
  • підводних човнів − 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 19 787 (+74) од,
  • спеціальної техніки − 2 452 (+4) од.

 

  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що за підсумками роботи на сході відбудеться зустріч з командирами підрозділів БПЛА, де обміняються досвідом і обговорять розвиток цього перспективного виду зброї.

«Скрізь тривають жорсткі бойові дії різної інтенсивності. У порівнянні з попередньою поїздкою два тижні тому, додався Торецький напрямок, де воїни 95 десантно-штурмової бригади героїчно кожного дня суттєво зменшують чисельність атакуючих орд противника».

Попри високі втрати у бронетехніці, ворог продовжує її використання у поєднанні з інтенсивним вогнем артилерії та ударами FPV-дронів.

Головнокомандувач заявив, що нараз основним проблемним питанням для командирів є комплектування частин вмотивованими і підготовленими військовими.

Ще одним проблемним питанням є забезпечення сучасними засобами РЕБ і військової ППО, спроможної ефективно боротися з БПЛА ворога.

Водночас, на боці українських захисників є перевага у кількості і якості бойових коптерів, насамперед бомберів та FPV дронів, та майстерність операторів, які їх застосовують.

Сирський також повідомив, що по приїзду приступить до реалізації пропозицій щодо удосконалення системи тактичної медицини та її інтеграції у вертикаль Медсил.

Ще одним важливим напрямком змін є адаптація програми базової підготовки в умовах повного панування дронів на полі бою.

Також спланована зустріч з командирами підрозділів БПЛА щодо обміну досвідом з питань застосування та подальшого розвитку цього перспективного виду зброї.

  • Президент Володимир Зеленський після зустрічі із керівником зовнішньої розвідки заявив про "хороші перспективи".

«Щойно доповідав керівник зовнішньої розвідки. Зрозуміле коло питань – про те, що нам загрожує, і про можливості, якими можемо скористатись. Є хороші перспективи».

Також глава українського уряду доповів щодо заходів захисту енергооб?єктів: активний захист, РЕБ, щодо відбудови та роботи України з європейськими партнерами заради розширення імпорту електрики.

За словами Президента, Україна робить все, щоб збільшити імпорт, і це має бути європейське рішення. Урядовці працюють над відповідною згодою.

Володимир Зеленський також доручив міністру оборони, який зараз перебуває в США з візитом, отримати конкретні дати: коли будуть поставлені ті додаткові системи "Петріот", про які уже була домовленість із партнерами.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув з візитом до України. Він заявив, що його мета – краще зрозуміти, як допомогти українській державі під час головування Угорщини в Раді ЄС.

Угорський прем'єр назвав питання війни в Україні найважливішим на сьогодні питанням для Європи й висловив переконання, що воно залишиться таким упродовж наступних шести місяців головування Угорщини в Раді ЄС.

Президент України Володимир Зеленський і Віктор Орбан під час зустрічі домовилися працювати над угодою, яка зніме двосторонні проблеми.

«Зміст нашого діалогу з усіх сьогоднішніх питань може стати основою для майбутнього двостороннього документа між нашими державами, який регулюватиме всі наші відносини і буде заснований на дзеркальному підході у відносинах між країнами», – заявив Володимир Зеленський.

«Ми бажаємо налагодити відносини між нашими країнами, ми бажаємо підписати глобальну угоду про співробітництво з Україною, подібну до тих угод, які в нас діють з іншими сусідами Угорщини», – сказав Орбан.

Володимир Зеленський на прес-конференції також заявив, що обговорив з Орбаном відкриття першої української школи в Угорщині. Прем'єр-міністр запевнив у підтримці цього проекту.

  • Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук зустрівся у Києві з головою Генасамблеї ООН Деннісом Френсісом: вони обговорили українську формулу миру, ядерну безпеку та зернову ініціативу

«Обговорили розробку й підготовку резолюції 78 сесії Генеральної Асамблеї ООН щодо ядерної безпеки та захищеності ядерних об'єктів України. Понад 40 країн підготували драфт відповідного документа, закликав до особистого сприяння в ухваленні резолюції», - зазначив спікер ВР.

За словами Стефанчука, особлива увага під час розмови була приділена питанню продовольчої безпеки, оскільки Україна залишається провідним експортером сільгосппродукції та гарантом продовольчої безпеки у світі.

  • Кабінет Міністрів виділив 2,39 млрд грн. на відновлення автомобільних доріг місцевого значення, які використовуються для потреб ЗСУ.

«Кошти можуть бути витрачені виключно на відновлення зруйнованих доріг, що використовуються для перевезення військових і гуманітарних вантажів та як евакуаційні маршрути».

Ідеться про дороги в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

Кошти надійдуть у розпорядження обласних адміністрацій, які мають погодити, зокрема, з Міноборони, МОЗ та Мінінфраструктури перелік доріг, важливих для забезпечення потреб оборони і гуманітарних цілей.

  • За шість місяців 2024 року компанії групи "Нафтогаз" збільшили видобуток газу на 8%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

"Укргазвидобування" та "Укрнафта" видобули 7,3 мільярда кубометрів газу. На поточний момент показники видобутку газу перевищують операційний план на майже 2%.

Такого результату вдалося досягти завдяки запуску 41 свердловини, що на одну більше, ніж планувалося. З них 14 – високодебітні, дають понад 100 тисяч кубометрів газу на добу.

  • Через державні гранти за програмою "єРобота" малий та середній бізнес отримав 8,5 млрд фінансування.

У Мінекономіки зазначили, що понад 18 000 підприємців отримали гранти на старт або розвиток бізнесу за цим урядовим проектом. За два роки держава інвестувала через гранти в підприємництва 8,5 млрд.

«За державної підтримки відкрито тисячі нових компаній, діючі отримали можливості для зростання, збільшення обсягів виробництва, виходу на нові ринки. Вони працюють, сплачують податки, створюють робочі місця - понад 55 тисяч нових робочих місць в різних галузях створять отримувачі грантів».

  • Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Марком Рютте, який у жовтні почне роботу на посту генсека НАТО, залишивши посаду прем’єра Нідерландів.

Глава держави подякував йому за те, що він особисто, його уряд і народ Нідерландів зробили для України – за «усю своєчасну та масштабну оборонну, гуманітарну й політичну підтримку».

Володимир Зеленський сказав, що вони з Рютте продовжать залишатися на зв’язку вже як із новим генеральним секретарем НАТО. Президент привітав Рютте з призначенням та обговорив із ним майбутню взаємодію України з Альянсом.

  • Україна переведена в категорію країн з доходами вищими за середні, згідно із оприлюдненою класифікацією країн за рівнем доходу на 2024 рік фінансовий рік від Світового банку.

Згідно з класифікацією, доходи України оцінені банком у $5070 на душу населення. Раніше, цей показник становив $4270.

Світовий банк відносить економіки світу до чотирьох груп доходів: низький, нижчий за середній, вищий за середній і високий.

Класифікації оновлюються щороку 1 липня з урахуванням валового національного доходу (ВНД) на душу населення за попередній календарний рік.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що росія скористається місячним ротаційним головуванням у Раді безпеки ООН для проекції сили і впливу в міжнародній системі.

рф уперше з квітня 2023 року заступила на місячне ротаційне головування у РБ ООН 1 липня. Зокрема міністр закордонних справ росії Сергій Лавров буде головувати на дебатах у РБ ООН 16 та 17 липня.

Експерти зазначали, що росія використовує своє право вето в РБ ООН як основу для проекції сили.

Кілька високопоставлених російських чиновників нещодавно запустили інформаційні операції, спрямовані на те, щоб зняти з себе відповідальність за документально підтверджені порушення міжнародного права, скоєні росією в Україні, і, ймовірно, для того, щоб створити умови для майбутнього головування в РБ ООН.

  • За даними Британської розвідки, у росії вдаються до правового переслідування мігрантів, в основному з Центральної Азії, щоб змусити їх вступити до армії російських загарбників та йти воювати в Україну.

В огляді зазначається, що під час виступу на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі голова Слідчого комітету РФ Александр Бастрикін заявив, що російська влада виявила 30 тисяч мігрантів, які нещодавно стали громадянами росії і не перебували на військовому обліку. 10 тисяч із них уже були відправлені в зону бойових дій в Україні. Б

Російські незалежні ЗМІ раніше повідомляли, що російські правоохоронні органи проводять кампанію правового переслідування мігрантів, особливо з Центральної Азії, намагаючись схилити їх до вступу в російські збройні сили в обмін на громадянство або щоб уникнути арешту за вигаданими звинуваченнями.

Це ще один спосіб рф збільшити набір до армії, одночасно намагаючись обмежити вплив на ті частини російського населення, які мають більшу політичну активність.

  • Загальний дохід російських компаній у 2023 році впав на 36% - до 814 трлн руб, що випливає з даних аналітичного порталу Федеральної податкової служби Росії (ФПС).

Зниження доходів організацій минулого року пов'язане із зовнішніми санкціями: компаніям потрібно перебудовувати логістичні та виробничі процеси.

Оскільки інфраструктура економічних відносин бізнесу з "дружніми" країнами для росії не була достатньо розвиненою, це вимагало побудови нових торговельно-фінансових зв'язків торік.

  • У росі готуються до здорожчання хліба, адже пшенична мука подорожчала на 30% за останні два тижні на тлі погіршення прогнозів щодо врожаю.

У Національній спілці хлібопечення повідомили, що відпускні ціни на хліб у середньому зростуть на 10% в залежності від виду та сорту.

Зростання цін на зерно пов’язують зі станом посівів та очікуванням низького врожаю.  

При збереженні поточних експортних обсягів у рф може виникнути дефіцит сировини для виготовлення хліба.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • До України надійшло кілька партій сонячних панелей виробництва компанії Enel S.p.A. Ідеться про 5876 сонячних панелей загальною потужністю близько 2 МВт. Усі вони будуть передані для забезпечення потреб українських лікарень.

Енергетичне обладнання надійде до закладів охорони здоров’я в Житомирській, Волинській, Хмельницькій, Київській та Одеській областях.

  • Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що Сполучені Штати незабаром оголосять про надання Україні додаткової допомоги у сфері безпеки на суму 2,3 мільярда доларів, яка включатиме протитанкову зброю, перехоплювачі та боєприпаси для систем ППО Patriot та інших систем протиповітряної оборони.

Заява щодо додаткової допомоги була зроблена під час зустрічі Остіна з міністром оборони України Рустемом Умєровим у Пентагоні.

Цей пакет, за словами Остіна, надасть більше засобів протиповітряної оборони, протитанкової зброї та інших критично важливих боєприпасів, отриманих із запасів США.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.