Найголовніші новини 28 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

28 Червня 2024

Триває 856 доба широкомасштабного вторгнення армії рф на територію України.

  • росія продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій.

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 102. На Покровському напрямку найбільша кількість боєзіткнень.

Українські захисники впевнено стримують натиск російських окупаційних військ та завдають ворогу максимальних втрат.

 

Станом на ранок 28 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 540 490 (+1 170) осіб,
  • танків ? 8066 (+24),
  • бойових броньованих машин ? 15480 (+21),
  • артилерійських систем – 14423 (+60),
  • РСЗВ – 1109 (+1),
  • засобів ППО ? 871 (+3),
  • літаків – 360 (+1),
  • гелікоптерів – 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11509 (+50),
  • крилатих ракет ? 2329 (+5),
  • кораблів/катерів ? 28,
  • підводних човнів - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 19514 (+46),
  • спеціальної технік ? 2431 (+11).

 

  • Наші військові встановили абсолютний рекорд знищення російської артилерії. Станом на 28 червня окупанти за цей місяць втратили 1 239 ствольних арт-систем, що є найбільшою кількістю за весь період повномасштабної війни.

Загалом, порівняно з 2022 роком втрати російської артилерії за першу половину 2024-го зросли більш ніж у 5 разів.

  • У Тамбовській області рф безпілотник атакував нафтобазу, виникла пожежа. Про це вранці повідомив губернатор області Максим Єгоров, який зазначив, що жертв внаслідок атаки немає.

Ідеться про нафтобазу в Мічуринському муніципальному окрузі Тамбовської області.

  • Розвідувальна спільнота Великої Британії проаналізувала удар українських сил по російському 726-у навчальному центру ППО на аеродромі в місті Єйськ, де зберігались безпілотники різних типів.

Ця база є однією із щонайменше п'яти, з яких росія здійснює атаки на Україну за допомогою безпілотників. Повідомляється, що в результаті цього удару було знищено 120 БПЛА різних типів і поранено 9 осіб.

Розвідка припускає, що в короткостроковій перспективі ці удари спричинять певні перебої в здатності росії використовувати БПЛА для ударів по цілях в глибині української території з цих місць.

«Схоже на те, що Україна скористається своїми нещодавніми успіхами і продовжить кампанію протидії БПЛА на шкоду росії».

  • Центр стратегічних комунікацій ЗСУ повідомив, що від початку 2024 року Сили оборони уразили понад 30 російських військових літаків.

Зокрема були уражені: дев'ять Су-25; один Су-57; два МіГ-31; близько 13 Су-34; один Су-35; один Су-35С; два літаки А-50; один Іл-22М11; один Ту-22М3.

Кількість літаків, їх моделі та модифікації, а також місця ураження вказані умовно. Деякі з літаків отримали ураження, але могли повернутись на аеродроми на тривалий ремонт. Крім того, в деяких випадках моделі знищених літаків було неможливо достовірно встановити. Інформація буде оновлюватись і доповнюватись.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський привітав громадян держави з Днем Конституції.

«Перше слово першої статті нашої Конституції – "Україна". І з перших хвилин війни мільйони людей довели, що для них Україна справді на першому місці. Всі, хто думав у першу чергу не про себе. Хто розуміє, що в часи війни на перший план виходить ключовий обов’язок. 17-та стаття Конституції: захист України – це найважливіші функції держави і справа всього українського народу. Відданість цьому щодня доводять мільйони українців. Герої на передовій і ті, хто важко працює для зміцнення держави. Українці, які змінили своє життя, змінили свою професію, але не змінили свій вибір на користь свободи, України, Європи».

Володимир Зеленський записав своє звернення у Львові.  

«Зараз я тут у час історичного рішення про перемовини щодо вступу України в ЄС. Зараз ми на шляху до Європи. В усіх сенсах цього слова. Вся наша Україна долає непросту дорогу. Коли багато пройдено, але чимало попереду. Коли не можна зупинитись або звернути не туди. Коли мусимо дійти. Коли маємо успішно пройти цей шлях – шлях України до Європи».

Президент підкреслив, що рух до Європи та шлях до свободи сьогодні не лише географічний і політичний, а й світоглядний. І кожен день спротиву громадян України – це боротьба не лише за наші суверенні території, а й передусім за наші суверенні права, за наші людські права.

«Ті принципи, за якими ми жили до війни. І за якими будемо жити після перемоги. Як громадяни України. Незалежної, вільної, успішної. України – частини об’єднаної Європи, частини глобального світу».

  • Сьогодні до Києва з візитом прибула президентка Словенії Наташа Пірц Мусар. Вона зустрілася з Володимиром Зеленським.

«Поінформував про роботу з підготовки другого Саміту миру – готуємо групи країн щодо пунктів Формули миру. Ми маємо разом – усі, хто справді хоче миру, – розробити плани дій щодо всіх безпекових аспектів, які були порушені росією. Ми не хочемо затягувати цю війну та маємо якнайшвидше прийти до справедливого миру», – зазначив Володимир Зеленський.

Він подякував за підтримку, за нещодавній пакет допомоги для України.

Глави держав разом ушанували пам’ять захисників і захисниць, які віддали свої життя за нашу країну. Воїни почесної варти встановили вінки до Стіни пам’яті загиблих за Україну, що на Михайлівській площі у Києві.

Також Наташа Пірц Мусар заявила, що уряд її країни схвалив додаткові 5 мільйонів євро на гуманітарні потреби України.

  • На пресконференції з президенткою Словенії Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна активно працює над тим, щоб саміт НАТО у Вашингтоні був успішним.

За його словами, Україна розглядає участь у кількох платформах у рамках саміту НАТО.

«У платформі щодо коаліції ППО Patriot. Це засідання обов'язково буде. І ми працюємо над результатом, як я вже казав, над результатом щодо відповідної кількості систем Patriot для України».

«Друге – серйозний пакет підтримки наших військових. Над цим теж працюємо... І там ми очікуємо сильний документ. Працюємо над цим».

Володимир Зеленський також повідомив, що Україна готує "зрозумілий і детальний" план закінчення війни, який буде готовий до кінця цього року. Найближчим часом Україна представить своє детальне бачення щодо енергетики, продовольчої безпеки й обмінів.

«Дипломатичний шлях, обраний Україною, це наша ініціатива, тому що ми жертва у цій війні. Саміт миру пройшов і зараз ми детально працюємо над трьома планами: енергетика, продовольча безпека і обміни. Я впевнений, що ці питання ми вирішимо. Принаймні, ми підготуємо детальний план. Це буде найближчим часом. Всі інші пункти формули миру ми також розробимо і підготуємо сукупний план, який буде на столі перед усіма нашими партнерами.

Для нас дуже важливо показати план закінчення війни, який буде підтриманий більшістю світу. Це дипломатичний шлях, над яким ми працюємо».

  • За пів року в Україні встановили рекордну кількість станцій мобільного зв’язку - 2295 у понад 300 населених пунктах.

Українські оператори в середньому встановлюють за місяць 240 нових базових станцій. Мобільні оператори не лише відновлюють знищене обладнання, а й постійно інвестують у покращення наявного.

У травні Мінцифра й партнери представили стратегію розвитку електронних комунікацій до 2030 року, одна з головних цілей якої - отримання мобільного зв’язку й широкосмугового доступу до інтернету 98% українцями до 2030 року.

  • Кабінет Міністрів України призначив Андрія Даника головою Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

До цього Даник був в.о. голови ДСНС. З 28 січня 2020 року він був начальником управління ДСНС у Черкаській області. До того очолював головне управління ДСНС України у Донецькій області.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російські демографи на основі аналізу офіційних даних дійшли висновку, що лише у 2023 році у війні в Україні загинули щонайменше 45 тисяч російських військових.

Загалом за перші два роки повномасштабного вторгнення Росії в Україну, за даними російських демографів, загинуло не менше 71 тисячі російських чоловіків.

Видання «Важные истории» зазначає, що втрати оцінили на основі методу надмірної смертності.  

Зазначається, що смерть солдата можуть зафіксувати як у регіоні проживання людини, так і в тому місці, де вона загинула, наприклад, на окупованих територіях України, а Росстат не публікує дані про смертність в окупованих українських регіонах. Зниклі безвісти теж не потрапляють в офіційну статистику.

Фактично російське суспільство після майже 2,5 років війни нарешті починає ставити собі питання про те, яку ціну життями людей платять громадяни рф за перебування при владі путіна та його оточення. Зрозуміло, що справжні дані влада тримає в секреті, як досі вона приховує під грифом «секретно» втрати у Другій світовій війні, якою так любить пишатися російське керівництво.

  • Видання The New York Times на основі даних розвідки США, Великобританії та інших західних країн вважає, що російська армія втрачає на полі бою всіх, кого рекрутує, і навіть більше — принаймні саме так були справи в травні, коли вона вторглася в Харківську область і була зупинена.

Минулий місяць виявився особливо кривавим: у середньому російська армія втрачала вбитих і поранених понад 1000 людей щодня.

Британська розвідка вважає травень найкривавішим за всі 27 місяців війни, вважаючи, що втрати становили в середньому близько 1200 осіб на день. Таким чином, за травень армія могла втратити 31–37 тисяч бійців.

За словами американських чиновників, росія продовжує поповнювати її на 25–30 тисяч чоловік на місяць. Це дозволяє командуванню продовжувати кидати солдатів у смертельні м'ясні штурми, не дбаючи про збереження чисельності військового угрупування, яке намагається окупувати Україну.

  • Прессекретар президента рф Дмитрій Пєсков у зв'язку із затвердженням на саміті ЄС кандидатури Каї Каллас на пост глави європейської дипломатії заявив, що перспективи відносин між Москвою і Брюсселем погані.

Пєсков сказав, що Каллас «не демонструвала досі дипломатичних нахилів і добре відома в нас своїми абсолютно непримиренними та подекуди навіть оскаженіло русофобськими заявами».

«Не думаємо, що європейська дипломатія буде якимось чином діяти в плані нормалізації відносин».

«Що стосується пані фон дер Ляєн, то вона вже добре відома. У цьому випадку ми говоримо тільки про тему відносин із росією. Пані фон дер Ляєн не є прихильницею нормалізації відносин між ЄС і росією, так ми її і знаємо, так ми її і пам'ятаємо. У цьому плані нічого не змінюється».

  • Шрі-Ланка вимагає від росії компенсації за загибель своїх громадян-найманців під час війни в Україні.

Дипломати повідомили, що питання про виплати сім'ям убитих і поранених порушувалося на переговорах у Москві під час візиту делегації Шрі-Ланки на чолі з держміністром закордонних справ Тараком Баласурією.

Представники Шрі-Ланки зустрілися із заступником голови МЗС рф Андрієм Руденком і заступником міністра оборони Олександром Фоміним.

На переговорах ішлося про виплату компенсацій сім'ям 17 загиблих і поранених на війні, дострокове розірвання контрактів завербованих і виплату винагород. Про кількість поранених інформації немає.

Загалом, за даними ЗМІ, у російсько-українській війні беруть участь щонайменше 2000 громадян Шрі-Ланки.

У МЗС рф про подробиці зустрічі не проінформували.  

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Фінляндія оголосила про передачу Україні 24 пакета військової допомоги. Відповідне рішення ухвалив президент Александер Стубб. Подробиці оборонного пакета традиційно не розкриваються, але зазначається, що його вартість складає 159 млн євро.

«Фінляндія віддана підтримці України в її боротьбі проти невиправданої агресії росії. Йдеться не лише про Україну, але й про право всіх вільних народів на гідне існування. Ми, фіни, з власної історії знаємо, наскільки важливим є це питання», – заявив міністр оборони країни Антті Хяккянен.

Фінляндія у першому проєкті змін до бюджету на 2024 рік виділила кошти для участі в чеській ініціативі щодо спільної закупівлі снарядів для України.

Загальна вартість оборонних матеріалів, поставлених Фінляндією в Україну, зараз становить 2,2 млрд євро.

  • Лідери країн-членів Євросоюзу наголошують на необхідності терміново посилити підтримку енергетичного сектору України з боку ЄС та держав-членів. Про це йдеться у підсумковому рішенні саміту ЄС.

Зокрема, лідери ЄС закликають продовжувати надавати гуманітарну допомогу та допомогу у сфері цивільного захисту з огляду на погіршення гуманітарної ситуації, особливо у прифронтових регіонах України.

ЄС залишається відданим підтримці ремонту, відновлення та реконструкції України, включаючи допомогу у розмінуванні, у координації з міжнародними партнерами, йдеться у висновках.

Єврорада пропонує Єврокомісії, високому представнику та Раді ЄС прискорити підготовку до підтримки України в зимовий період.

Також Європейська рада закликає завершити роботу над заходами допомоги в рамках Європейського фонду миру, які ще більше стимулюють надання військової підтримки Україні.

  • Перші 50 українських фахівців для обслуговування винищувачів F-16 уже завершили навчання в Данії. Більшість їх уже повернулись в Україну.

Наступна група з 50 українців також незабаром розпочне навчання.

Водночас триває підготовка першої групи українських пілотів, які опановують нічні польоти. Підготовка пілотів розрахована на 6-8 місяців.

  • Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що безпекова угода з Україною вже практично завершена і буде підписана "на 99%" до саміту НАТО у Вашингтоні в липні.

Він зазначив, що йому доводиться «разом з міністром національної оборони дуже ретельно зважувати, як ми можемо надалі допомагати Україні… Але в жодному разі ми не хочемо і не можемо послабити обороноздатність Польщі. Тут є ще деякі деталі, які потрібно опрацювати».

Туск додав, що під час зустрічі в Брюсселі з українським президентом він сказав, що Польща допоможе Україні.

«Я сказав дуже чітко: ми допоможемо, тому що ваша безпека – це наша безпека, але ми не будемо робити нічого, що послабить нашу безпосередню безпеку, тобто наші можливості. Мова йде про бійців, про озброєння, яке іноді так само необхідне для Польщі, як і для України».

  • Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, підписання двосторонньої безпекової угоди з Україною відбудеться 18 липня на саміті Європейської політичної спільноти у Лондоні.

Фіала розповів про домовленість із Президентом Володимиром Зеленським завершити обговорення тексту угоди перед самітом НАТО у Вашингтоні.

«Президент Володимир Зеленський і я вчора домовилися, що ми завершимо переговори щодо тексту чесько-української угоди про безпеку до саміту НАТО у Вашингтоні. Потім ми підпишемо її на саміті Європейської політичної спільноти в Лондоні 18 липня».

  • Зі стрімінгового сервісу Spotify зникли пісні кількох російських співаків, що потрапили під санкції за підтримку розв'язаної Кремлем війни в Україні.

Серед них – Олег Газманов, Поліна Гагаріна, Shaman, Юлія Чичєріна, Григорій Лєпс, гурт "Любе" та деякі інші виконавці. Всі вони підтримують політику путіна.

Раніше проти багатьох з цих виконавців США та Євросоюз запровадили санкції.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО вітатиме рішення Південної Кореї щодо надання Україні летальної допомоги.

Зокрема Столтенберг зазначив, що НАТО вітатиме "будь-яку серйозну підтримку" України з боку Південної Кореї, і додав: погрози Північної Кореї і війна в Україні показують, що заходи безпеки не залежать від регіону.

«Південна Корея має розвинену оборонну промисловість. У вас є великі обсяги боєприпасів і все, що потрібно Україні, але, звичайно, Південна Корея повинна ухвалювати такі рішення».

Генсек НАТО вважає, що не слід проводити паралелі в етичній площині між допомогою росії з боку Північної Кореї й можливою допомогою Україні з боку Південної Кореї, адже допомога рф не може вважатися законною, оскільки Москва порушила міжнародне право, розпочавши війну проти України, а допомога Україні, яка захищає себе, - законна.

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський