На Херсонщині росіяни знищили церкву XIX століття

3 Липня 2024

На Херсонщині в селі Зміївка окупанти знищили церкву XIX століття, яка була шведською лютеранською кірхою, а потім стала православним храмом.

Раніше внаслідок російських обстрілів у Зміївці згоріла німецька кірха того самого періоду. Фотографії зруйнованої Свято-Архангело-Михайлівської церкви опублікував начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Він розповів, що вдень 1 липня окупанти завдали трьох ударів дронами по храму Православної церкви України. Через це виникла пожежа. На фотографіях видно, що вигоріло все внутрішнє оздоблення та покрівля. Також пошкоджена дзвіниця.

За словами Прокудіна, церква вже не вперше опиняється під ворожим обстрілом.

Настоятель храму, отець Іван Квітка, розповів, що в 1989 році до Зміївки приїхав його дідусь Олександр, теж священник. Спершу він звершував богослужіння на руїнах храму, а за пів року церкву силами громади відбудували.

«Мені прикро усвідомити, що, коли мені випаде повернутись у Зміївку і прийти до храму, там уже не буде спогадів мого дитинства. Але я розумію, що доведеться починати на руїнах, як мої дідусь і бабуся, і вірю, що Господь нам допоможе», — зазначив священник.

У січні під обстріл потрапив будинок отця Івана, який розташований неподалік церкви, повідомляв єпископ Херсонський і Таврійський Никодим.

Більше про храм

Свято-Архангело-Михайлівську церкву збудували як лютеранський храм у 1885 році для шведських поселенців. У 1929 році церкву закрили, а богослужіння в ній відродились тільки 60 років по тому. Щоправда, храм став православним.

А втім, на сайті Херсонської єпархії ПЦУ розповідали, що православна парафія Зміївки дозволяла пасторам зі Швеції відправляти богослужіння, коли ті приїжджали до села, оскільки шведи не мали свого окремого храму.

У 2008-му село відвідали шведський король Карл XVI Густав і його дружина Сільвія, які оглянули, зокрема, й Свято-Архангело-Михайлівську церкву. 

Храм кілька разів потрапляв під російський обстріл у 2023 і 2024 роках.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одеса, херсон, війна з Росією