Недостовірні дані на понад 4 млн грн: припинять фінансування партії «Голос»

27 Червня 2024

Низку суттєвих порушень у звітах політичної партії «Голос» про майно, доходи та зобов’язання фінансового характеру за III та IV квартали 2020 року виявило Національне агентство з питань запобігання корупції.

Тепер фінансування партії хочуть зупинити. Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Як стверджує Агентство, йдеться про недостовірні відомості на понад 4,7 мільйона гривень. Це є підставою для припинення державного фінансування статутної діяльності партії.

Аналіз звіту за третій квартал свідчить, що партія оформила договори про надання послуг з ТОВ «Мейнтіс» на 1 млн гривень. Серед послуг — усні консультації та роз’яснення з питань практичних аспектів застосування Виборчого кодексу України для представників партії, перевірка правильності заповнення документів для спостерігачів на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року тощо.

Але, як заявили в НАЗК, товариство не надавало партії цих послуг. Зокрема, це підтверджують матеріали, отримані від Державного бюро розслідувань та Державної податкової служби, з інформаційних баз даних. Тож Агентство вважає інформацію недостовірною.   

Також НАЗК виявило, що партія уклала договори з двома фізичними особами-підприємцями на 274 тисячі гривень, які містять недостовірні відомості. Зокрема, інформацію про номери законопроєктів, які на момент укладання договорів ще не зареєстрували у Верховній Раді.

А у звіті за четвертий квартал зазначено, що «Голос» знову оформив договори з «Мейнтіс» на мільйон гривень. Також Київська міська територіальна організація оформила договір для надання послуг на понад 2,4 млн гривень. НАЗК стверджує, що товариство не надавало партії послуг.

Агентство скерувало відповідні матеріали до Державного бюро розслідувань. Крім того, у звіті встановили й інші порушення та недоліки, не пов’язані з недостовірністю відомостей.

Фінансування партій

Законодавство передбачає: якщо звіт партії оформили з грубими порушеннями або внесли в нього неправдиві дані, НАЗК може зупинити державне фінансування партії. Відновити його можуть, коли політсила усуне неточності.

Після перезавантаження НАЗК у 2020 році через виявлені порушення у звітах Національне агентство зупиняло фінансування «Батьківщини» та «Голосу», а у 2021 році — «Слуги Народу», яка добровільно подала звіт до НАЗК. Після усунення цими партіями порушень НАЗК відновило їхнє фінансування, зокрема й «Голосу».

У НАЗК запевняють, що такі рішення є унікальною практикою не лише в Україні, а й за кордоном, і дозволяють формувати культуру доброчесного використання державних коштів для цілей діяльності політичних партій.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: гроші, Політика, Корупція