Лежали на сонці задля гарної засмаги – а потім рак шкіри!

Чого треба остерігатися, перебуваючи на сонці, щоб не нашкодити здоров’ю? Порадами ділиться лікарка-дерматологиня медичного об’єднання ЛМТГ Оксана Ковальчук.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

– Оксано Миколаївно, колись популярним був вислів, що сонце, повітря і вода – то найкращі друзі для здоров’я. Чи справді нам так важливе сонце?

– Безумовно! Адже сонячне світло регулює біоритми організму. Науково доведено, що людина, яка отримує достатню кількість сонячного світла, активніша та енергійніша вдень, а вночі міцніше спить і краще відновлюється. Клітини шкіри під впливом ультрафіолету утворюють бета-ендорфіни – речовини, які покращують настрій. Сонячне світло сприяє виробленню серотоніну, завдяки чому підвищується настрій і поліпшується самопочуття. Тому світлотерапія довела свою ефективність у лікуванні депресії.  Також ультрафіолет сприяє виробленню в організмі оксиду азоту, який підсилює приплив крові до дрібних судин і капілярів, чим поліпшує кровопостачання органів, які починають виробляти більше енергії. Завдяки посиленню мікроциркуляції кров краще надходить до головного мозку, і поліпшується стан усієї нервової системи.

– А ще ж сонце сприяє виробленню в шкірі вітаміну D3, без якого не засвоюються кальцій і фосфор…

– Так, і міцність наших кісток та зубів безпосередньо залежить від цього вітаміну. Скільки б сиру, багатого на кальцій, ми не з’їли, без вітаміну D3 кальцій  усе одно не засвоїться нашим організмом. Без вітаміну D3 кістки стають крихкими, підвищується ризик переломів. За даними останніх досліджень, вітамін D3 також запобігає розвитку багатьох захворювань нервової системи й раку. Він також налагоджує правильну роботу щитоподібної і паращитоподібних залоз, наднирників, гіпофіза, імунної системи, гармонізує вироблення жіночих і чоловічих статевих гормонів, підтримує баланс рівня холестерину.

– Скільки часу треба перебувати на сонці, щоб отримувати необхідну дозу вітаміну D3?

Із квітня по жовтень із 10-ї до 15-ї години, коли висока сонячна активність, вистачає орієнтовно 15 хвилин. У зимку організм не отримує вітаміну Д в наших широтах, крім високогір’я. Тому поповнювати його запаси лікар може запропонувати медикаментозно, а дозу підбирати – за результатами аналізу крові на рівень вітаміну D. Самому собі призначати цей вітамін НЕ МОЖНА.

– Чому на сонці шкіра темніє?

– Це вплив довго- і короткохвильових променів (UVA та UVB). UVA-промені активують уже наявний у клітинах шкіри пігмент меланін, під впливом якого шкіра змінює свій колір. Така засмага однаково швидко з’являється та зникає. А UVB-промені стимулюють вироблення нового меланіну, що за кілька днів призводить до появи стійкої засмаги. UVB-промені сприяють також потовщенню клітин епідермісу – верхнього шару шкіри, тим самим захищаючи її від подальшого ушкодження. Але якщо дози UVB-променів високі, виникають сонячні опіки. А через надмірний вплив UVA- та UVB-променів розвивається рак шкіри.

– За скільки часу лежання під сонцем уже можна попектися?

– Це залежить від типу шкіри. Світло- та рудоволосим зі світлими шкірою та очима краще взагалі не засмагати, особливо в 10-ї до 16- години, коли сонце максимально активне. Смуглявим людям достатньо 15 хвилин під відкритим сонцем, а потім можна поступово збільшувати час перебування на сонці на три-п’ять хвилин. Однак абсолютно всім людям треба наносити на шкіру сонцезахисні засоби.

– За скільки часу після опіків можуть розвинутися рак чи таке злоякісне утворення на шкірі, як меланома?

– Усе залежить від типу шкіри, меланінової пігментації, тривалості й інтенсивності опромінення, сумарної дози опромінення, отриманого з раннього дитинства. Рак шкіри характерний для старшого віку. А от меланома може спостерігатись у будь-якому віці.

– Шкіра виконує в організмі багато життєво важливих функцій. А якщо вона попечена, чим це шкодить іншим органам і системам?

– При обширному важкому опіку з’являються симптоми, схожі до інтоксикації: лихоманка, загальна слабкість, посилене серцебиття (тахікардія). Від сонячних опіків знижується імунітет і, відповідно, загостр юються хронічні захворювання.

– Багато жінок думають, що засмага додає їм краси, а насправді – пришвидшує старіння.

– Так, після надмірного перебування на сонці шкіра стає сухою, має нерівномірний колір. Оскільки ультрафіолет руйнує колагенові і еластинові волокна шкіри, то вона втрачає пружність, з’являються нові зморшки.

– Щоб цього не сталося, як захистити шкіру: на пляжі і просто на вулиці?

– Насамперед – уникати впливу ультрафіолету в період найбільшої сонячної активності. Якщо це неможливо – носити максимально закритий легкий натуральний одяг – бавовняний чи лляний, а на відкриті ділянки шкіри наносити засоби з фактором захисту SPF 50+ 2і вище.

– А може ця тоненька плівочка крему на шкірі гарантувати захист?

– Сучасні засоби при правильному виборі SPF досить надійно захищають від сонячного опіку та мінімізують прояви фотостаріння. Але жоден, навіть найдорожчий крем не захистить від ризику появи меланоми.

– Якщо лежати на пляжі і пирскати на шкіру воду або купатися – це захистить шкіру?

– Ні, навпаки: кожна крапля води створює на шкірі ефект лінзи і поглиблює опік. Тому після виходу з водойми щоразу слід поновлювати сонцезахисний засіб у достатній кількості.

– Дітям до трьох років, людям старшого віку рекомендують узагалі не засмагати… Чому?

– Пігмент меланін, який відповідає за появу засмаги, в достатній кількості починає вироблятися в шкірі дитини лише після трьох років. Тобто повноцінний захист шкіри в малюків відсутній. Також у  дитини швидше можуть розвинутися тепловий і сонячний удари, зневоднення, опік шкіри, навіть алергічні реакції на сонце. Людям старшого віку краще не засмагати через наявність у них ряду супутніх захворювань: гіпертонії, серцево-судинних і ендокринних хвороб. Також із віком зростає під впливом ультрафіолету ризик виникнення меланоми і немеланомних раків шкіри.

– Якщо люди таки отримали опік, чи допоможе нанесення на шкіру сметани, сирої тертої картоплі?

– Я не рекомендую використовувати народні методи. Сметана, наприклад, утворює на поверхні ушкоджених шкірних покривів жирну плівку, яка перешкоджатиме випаровуванню й охолодженню шкіри. Сира картопля нестерильна і може спричинити приєднання вторинної інфекції до пошкодженої опіком шкіри. При помірно вираженому сонячному опіку краще проводити вологі обгортаннявикористовувати охолоджувальні спреї, змащувати уражені ділянки кремами з топічними кортикостероїдами слабкої або середньої дії1. Рекомендовано також приймати таблетовані нестероїдні протизапальні  засоби (парацетамол, індометацин тощо). У важких випадках пацієнти можуть потребувати лікування в опіковому відділенні. А ще важливо вчасно звертатися до лікаря та берегти себе.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: онкологія, Лікарі, Поради