Україна виграла справу проти росії в Європейському суді з прав людини

25 Червня 2024

Рішення, у якому визнав росію відповідальною за порушення прав і свобод людини на тимчасово окупованій території Криму та міста Севастополя, одноголосно ухвалив Європейський суд з прав людини.

Про це повідомила уповноважена у справах Європейського суду з прав людини в Міністерстві юстиції Маргарита Сокоренко.

Так, ЄСПЛ визнав, що уряд України довів існування систематичних порушень щодо українців із початку окупації Криму в лютому 2014 року. За словами Сокоренко, рішенням ЄСПЛ «зведено нанівець» десятирічні заяви росії про дотримання прав людини в Криму.

«Це рішення є першим, в якому міжнародна судова інстанція визнала рф відповідальною за політику масштабних та систематичних порушень різноманітних прав та свобод людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь», — написала вона.

Зокрема, уряд України довів, що росія запровадила на окупованому півострові адміністративну практику жорстокого поводження та незаконних затримань, примусової зміни громадянства на російське, систематичних обшуків, примусового переміщення на територію рф, переслідування релігійних лідерів, дискримінації кримських татар, закриття українських і кримськотатарських класів та неросійських медіа, заборони мирних зібрань і протестів тощо.

Сокоренко вважає, що сьогоднішнє рішення ЄСПЛ стане важливим етапом на шляху до притягнення росії до міжнародно-правової відповідальності.

На рішення Європейського суду також відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець, назвавши його «доказом того, що рф підло бреше про дотримання прав людини в окупованому Криму».

Першу скаргу в цій справі Україна подала ще у 2014 році. Вдруге та втретє скаргу подавали також у 2015 та 2018 роках. У ній Україна стверджувала, що «з 27 лютого 2014 року росія контролює Автономну Республіку Крим, яка є невід’ємною частиною України». Водночас росія відкидала звинувачення в тому, що вона відповідальна за анексію.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, росія, Україна, суд, євросоюз