У ВРУ ухвалили закон про перезавантаження БЕБ

20 Червня 2024

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки.

Про це повідомили народні депутати Данило Гетманцев та Ярослав Железняк.

За законопроєкт №10439 проголосували 239 народних депутатів.

Железняк заявив, що ухвалений текст був погоджений з партнерами, хоча ще напередодні щодо цього точилися суперечки.

«З незалежним відбором нового голови БЕБ, переатестацією та кадровим відбором. За участю іноземних експертів та українського бізнесу. Можна було краще, але вже молодці», — написав Железняк.

Нагадаємо, на початку року Кабінет Міністрів зареєстрував законопроєкт №10439 про перезавантаження БЕБ. Він передбачав переатестацію всього персоналу бюро, але не всіх одразу. Спершу — обов’язкова атестація заступників директора БЕБ, а через рік після припинення/скасування воєнного стану — атестація решти працівників.

Спершу народні депутати не підтримали законопроєкт на тлі широкої критики. Тож документ доопрацьовували та подали на повторне перше читання. Однак вже у квітні депутати проголосували за нього.

Депутат Железняк заявляв тоді, що до повторного першого читання вдалося «віджати» головні правки: визначальний голос міжнародників, обов'язкова переатестація. Однак, він зазначав, що ще мають бути детально прописана переатестація, процедура відбору за зауваженнями бізнесу, МВФ та G7.

Сама реформа БЕБ включно з очищенням органу, є вимогою програми фінансування від Міжнародного валютного фонду, а також за програмою Ukraine Facility від Європейського Союзу та прямої бюджетної підтримки від США.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вру, закон, збройні сили україни