Українці взимку можуть отримувати світло лише по 5-6 годин на день

18 Червня 2024

Українці взимку можуть отримувати електроенергію лише по 5-6 годин на день, бо дефіцит в енергосистемі може сягнути до 35%.

Про це гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко розповів в етері телемаратону.

За його словами, зараз складно прогнозувати ситуацію взимку, адже незрозуміло, який рівень електрогенерації буде на початку опалювального сезону. Утім вже зараз, каже Коваленко, відомо, що зимовий пік буде досить великий.

«Якщо генерація плюс можливості по імпорту залишаться на тому ж рівні, як є, то дефіцит буде сягати під 35%. Якщо потім відняти критичну інфраструктуру, якщо потім все зробити, то ми можемо дійсно сидіти 6-7 годин зі світлом», — зазначив він.

Гендиректор Yasno також каже, що побутові споживачі та бізнес мають готуватися до дефіциту електроенергії, пристосовуючись за допомогою батарей, генераторів, сонячних панелей тощо.

Раніше видання Financial Times писало, що удари росії по енергосистемі України, ймовірно, призведуть до того, що українцям доведеться жити в холоді й темряві протягом наступної зими. Зокрема, один із неназваних чиновників заявив, що до зими українці проводитимуть без електрики більшу частину дня.

Однак Міністерство енергетики України заявило, що стаття FT містить ознаки інформаційно-психологічної операції, має маніпулятивний характер та просуває наративи ворога.

Пізніше BBC із посиланням на заяву ДТЕК написало, що найгірший сценарій у разі продовження російських обстрілів полягатиме в тому, що взимку в українців не буде світла й тепла по 20 годин.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, електроенергія, війна з Росією