Він був у шпиталі. А хто отримував гроші?    

Жахлива історія трапилася з Ігорем Стамікостом. Коли вороги розпочали повномасштабний наступ на Україну, то Ігор був за кордоном. У нього не було досвіду строкової служби, однак була неймовірна любов до України. Тож, не роздумуючи, житель міста Марганця Дніпропетровської області повернувся додому і після навчання поповнив лави 92-ї штурмової бригади ім. кошового отамана Івана Сірка.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

– Через якийсь час їх відправили на Донеччину, і там біля Ямполівки син отримав важке поранення – 26 січня минулого року їх обстріляли з танка. В сина розірвало навіть каску, такою сильною була вибухова хвиля, – розповідає Віта Стамікост, мама захисника. – Це взагалі диво, що він вижив. Після лікування у місті Кам’янське Дніпропетровської області Ігореві дали місяць на реабілітацію.

Побачивши документи, жінка була вражена: медики написали, що в Ігоря легке поранення. Тож молодий чоловік змушений був продовжувати службу. Самопочуття було вкрай нехорошим – постійні головні болі, часто з вух стікав гній. Торік восени він переніс операцію на лівому вусі, адже після поранення взагалі не чув на нього і частково втратив слух на правому вусі.

– У нього трусилися руки, він не міг тримати рівновагу, – розповідає мама військового. – Тож медики у Києві, які його оперували, сказали, що це таки тяжке поранення. Знімок показав, що в сина в двох місцях тріснутий череп, який не зростається, уламок у скроні і забиття головного мозку. Командування військовою частиною відвезло Ігоря та ще декількох його побратимів до лікарні в якомусь селі, і там вони усі були визнані придатними до служби. Хоча медики не зробили жодного аналізу чи знімка. Далі – ще гірше. Якось командування дало наказ моєму сину і двом його побратимам йти на штурм ворожих позицій. З огляду на те, що в усіх трьох дуже серйозні проблеми зі здоров’ям, вони відмовилися йти.

Наказ командира, який посилає трьох хворих військових проти десятків ворожих бійців, і справді має вкрай дивний вигляд. Бо це те саме, що йти на неминучу смерть. Тож їх відвезли у Краматорськ, де взялися залякувати. Однак опісля повернули в частину. Мовляв, нехай чекають направлення на центральну ВЛК у Києві. Проте згодом повідомили, що вони їдуть в Дніпро.

– І там, після огляду, медик сказав, що він згодний із висновками столичних лікарів, тож Ігор і переказав це своєму командуванню, – ділиться спогадами мама. – На що отримав відповідь, що або йдете відбивати позицію, або буде стаття. Сину було настільки погано, що він залишився вдома.

І тут починається найцікавіше – 37-річного чоловіка в медустановах не приймають. Бо потрібен документ з тієї військової частини, де він служив, про те, що він потребує медичної допомоги. Однак такий документ йому не дають. Ба більше, виявилося, що в період з 28 січня по 1 лютого та з 9 по 12 лютого  минулого року Ігор взагалі був на «виходах».

– І це, незважаючи на те, що він 26 січня отримав важке поранення, – витирає сльози мати. – Кожна бригада має спеціальний журнал, куди записують «виходи» військових на бойові завдання. Тобто в той час, коли син був у лікарні, хтось спеціально записував, що він на завданнях. Тобто отримував за це великі кошти. Коли Ігор відмовився йти на штурм, то з нього вирахували більшу частину грошей. Відтак з 20 тисяч залишилося п’ять. Жодної гривні син не отримав і після поранення. Та найбільше болить, що він приїхав з-за кордону, аби стати на захист України в той час, коли усі правдами і неправдами втікали, а з ним так непорядно вчинили. Мій син не симулянт і не ухилянт. Однак наразі він реально потребує серйозного лікування. Натомість може потрапити під статтю за «самовільне залишення частини».

Правозахисники підтверджують: нині багато звернень від захисників, чиї права порушені стосовно фінансового забезпечення після поранення під час служби.  Щодо Ігоря, то він мав би отримати 100 тисяч гривень виплати. Тож адвокат вже подав до Державного бюро розслідувань України заяву про вчинення злочину. Також ДБР має з’ясувати, хто отримував гроші в той час, коли Ігор нібито був на «бойовому завданні», а насправді перебував на лікуванні.

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, гроші, лікування