В Одесі презентували морський дрон Stalker 5.0 вартістю близько €60 тисяч

17 Червня 2024

В Одесі на міжнародному безпековому форумі Black Sea Security Forum 2024 презентували новітній український морський дрон Stalker 5.0.

Вартість одного такого безпілотника — близько 60 тисяч євро. Про це повідомляє «Думская».

Безекіпажний катер має довжину близько 5 метрів, а ширину – 1,2 метра, що дає змогу розігнатись до швидкості понад 40 вузлів (близько 75 км за годину). Водночас його крейсерська швидкість — 30 вузлів (55 км за годину).

Залежно від встановленого обладнання, Stalker 5.0 можна використовувати для розвідки та патрулювання або для доставлення води, продовольства, палива та інших вантажів.

Крім того, цей безпілотник має систему відеозв'язку та управління на основі Starlink.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час підсумкової пресконференції за 2023 рік заявив, що у 2024 році Україна планує виробити мільйон дронів та збільшити виробництво артилерії.

Очільник Мінстратегпрому Олександр Камишін уточнив, що мільйон дронів у 2024 році, анонсований Зеленським, — це лише FPV. Окрім цього, є можливість виробити понад 10 тисяч ударних дронів середньої та більшої дальності.

Уже наприкінці травня 2024 року керівниця defense tech кластера Brave1 Наталія Кушнерська повідомила, що мільйон дронів в Україні «вже точно є».

Згодом заступник міністра оборони Дмитро Кліменков розповів в інтерв'ю SMALL TALK, що майже 100% дронів для Сил оборони наразі виготовляють в Україні. Найбільша частка припадає на приватний бізнес.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одеса, війна з Росією, зброя