Висміював незалежність України: експрацівник МОН отримав підозру

17 Червня 2024

Про підозру в приниженні національної честі повідомили колишньому співробітнику Міністерства освіти та науки Андрію Василенку.

Минулого року він у своєму дописі в Facebook знецінював незалежність України та хвалив радянську окупацію Литви. Про це розповіла Київська міська прокуратура.

Експосадовець отримав підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України. За це загрожує штраф, або обмеженням волі до 5 років, або навіть ув’язнення до 3 років.

У серпні 2023 року підозрюваний на власній сторінці в Facebook розмістив публікацію із заголовком «Про выход Украины и прибалтийских республик из состава СССР. Лонгрид».

Прокуратура не вказує ім’я посадовця, але з матеріалів справи випливає, що йдеться про Андрія Василенка. Його звільнили з Міністерства освіти та науки за результатами дисциплінарного провадження, розпочатого відразу після скандальної публікації. Зараз сторінка Василенка у Facebook закрита.

У дописі він стверджував, що незалежність не всім колишнім країнам СРСР пішла на користь. Він назвав незалежність України «кидаловом» і розкритикував листівки, які агітували голосувати за незалежність 1 грудня 1991 року.

На думку слідства, у такий спосіб чоловік поширив думки, погляди та переконання, «зміст яких є образливим для українського народу, принижує його національну честь та гідність на ґрунті національної належності, політичних та ідеологічних переконань».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, освіта, прокуратура