Мовний скандал в Одесі: Кремінь про інцидент на форумі

17 Червня 2024

На інцидент, що стався на бізнес-заході в Одесі, звідки дівчину вивели через її прохання до спікера перейти на українську, відреагував мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Кремінь пообіцяв покарання для причетних. Про це свідчить його допис у Facebook. 

«Одеський мовний скандал — це класична історія про граблі, на які наступили організатори», — заявив омбудсмен. 

За словами уповноваженого, ініціатори бізнес-заходу, маючи іншомовних спікерів, порушили одразу декілька статей мовного закону і Кримінального кодексу. 

«Цькувати за мову та виганяти з публічної події — це і предмет уваги правоохоронних органів. Реакція буде жорсткою. Порушники будуть покарані. Нікому не дозволено такі грубі зловживання щодо громадян України», — запевнив посадовець.

Нагадаємо, в Одесі на бізнес-заході «Вечір нетворкінгу» одна з відвідувачок попросила російськомовного спікера перейти на українську мову або забезпечити їй перекладача. Після цього її вивели з зали.

Організатор заходу Віталій Ступаєнко заявив про погрози після того, як ситуація стала набувати розголосу. Крім того, він написав, що «дівчинка», яка зробила зауваження щодо державної мови, «прийшла хайпонути».

Згодом він оприлюднив відео в соцмережах, у якому він заявив, що як організатор «повністю несе відповідальність» за те, що сталося, а також перепросив у «всіх, кого це зачепило», та в дівчини Юлії, «з якою сталося непорозуміння».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одеса, війна з Росією, українська мова, скандал