У Львові викладачу повідомили про підозру в побитті курсантів

11 Червня 2024

Начальнику навчального курсу одного з факультетів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові повідомили про підозру.

Про це інформують у пресслужбі ДБР.

Слідчі з’ясували, що на території академії та в казармах в одному із сіл області офіцер понад рік бив та принижував курсантів, намагаючись «навчити» їх дисципліни та порядку.

Зокрема, вдалося задокументувати застосування сили до чотирьох курсантів, яких викладач бив по голові та у різні частини тіла. Він робив це не лише руками, а й прикладом зброї та ременем, кажуть у ДБР.

Правоохоронці зазначають, що невдоволення підозрюваного офіцера могли викликати недбало складені речі курсантів або помилки в журналі. Коли один із курсантів запізнився на шикування через куріння, викладач змусив його їсти цигарки перед іншими, щоб провчити його. Наразі також встановлюють інші епізоди протиправної діяльності.

Перед тим, як фігуранту повідомили про підозру, його перевели на іншу посаду в одну з військових частин на Львівщині. Його підозрюють у застосуванні насильства щодо підлеглого, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років.

Військовому вже обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 908,4 тисячі гривень.

Нагадаємо, на початку травня курсант академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Олександр Попович заявив, що його відрахували через активну позицію — він скаржився на порушення прав курсантів, зокрема через умови звільнення за межі закладу та цькування.

«Посадові особи вдавалися до тиску на особовий склад, мають місце факти приниження курсантів, використання посадовими особами ненормативної лексики, вони неодноразово принижували дівчат за ознакою статі! Трапляються тут і заходи фізичного впливу на курсантів з боку посадових осіб», — стверджував Попович.

Перший заступник керівника академії полковник Ярослав Марченко у відповіді на запит hromadske сказав, що Поповича відрахували відповідно до частини 11 статті 25 Закону України «Про військовий обов?язок і військову службу» та пунктів 3.2 та 3.4 Інструкції про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів вищих військових навчальних закладів Міністерства оборони.

Пізніше Попович написав, що після конфлікту з керівництвом навчального закладу і відрахування його як мобілізованого перевели до бойової бригади. Каже, що потрапив у роту, де командиром є офіцер, який принижував курсантів в академії.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: львів, дбр, освіта, навчання