Чим небезпечні ходіння босоніж і примірка на голе тіло

Ви будете шоковані, як легко можна підчепити грибок і як важко буває його вилікувати!

Із настанням спеки в багатьох людей з’являється грибок шкіри. Щоб його вилікувати, можуть знадобитися роки! А в окремих випадках хвороба лишається з людиною на все життя і дає серйозні ускладнення. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Яка недуга ховається за простою назвою «грибок» та як від неї захиститися – нам розповість лікарка-дерматологиня медичного об’єднання ЛМТГ Оксана Лаптєва.

Оксано Анатоліївно, чому захворювання, про яке сьогодні йтиме мова, назвали грибком і який для нього використовують медичний термін?

– Грибок –  це розмовна назва будь-якого захворювання, що з’явилося під впливом паразитарних грибів. Офіційна назва – мікоз. Він являє собою інфекційне захворювання, викликане патогенними для людей грибами.

Які ділянки шкіри може вразити мікоз?

– Будь-які ділянки і не лише шкіри, а й нігтів (оніхомікоз), слизових оболонок, волосяної частини голови, навіть внутрішніх органів (глибокі мікози), хоча останні діагностують значно рідше.

Скільки українців (бо читала, що 60%) заражені грибковими захворюваннями?

– Патологія справді досить поширена, й останніми роками спостерігається її ріст. На це впливають постійні емоційні перевантаження, неконтрольований прийом (самолікування) антибіотиків та інших медичних препаратів, а також неправильне харчування. Через бойові дії багато людей не мають змоги дотримуватися особистої гігієни, тривалий час перебувають в укриттях, підвалах, де сиро, немає свіжого повітря. А все це – чинники для розмноження і поширення різної  інфекції, найпоширеніші з яких – кандидози (переважно молочниця), різнокольоровий пітиріаз, дерматофітії стоп і нігтів.

Чому саме влітку зростає кількість заражень мікозами?

– Бо інфекція поширюється там, де тепло і підвищена вологість. Ризик виникнення мікозу влітку зростає і через підвищене потовиділення всього тіла або окремої ділянки шкіри, тривале носіння щільного й тісного взуття. Також багато людей люблять улітку ходити босоніж по вулиці, а це не гігієнічно: можна самому заразитися чи заразити інших, якщо людина хвора. Плюс улітку місцем зараження стають пляжі – через недотримання людьми правил гігієни (тривале перебування в мокрих купальниках, використання місць і предметів спільного користування, де є прямий контакт шкіри).

Як проявляється грибок, залежно від його різновиду?

– Якщо мікозом уражена шкіра, вона змінює колір, лущиться, свербить і пече, має неприємний запах (особливо це стосується ділянки стоп, пахових і пахвинних ділянок). Коли мікозом уражені нігті, вони стають ламкими, деформуються: спостерігаються їхні потовщення, крихкість, відшарування нігтьової пластинки чи утворення на її поверхні ямок, борозен. Слизові оболонки (в носі, у роті) червоніють, набрякають, сверблять і печуть, на них можуть з’явитися виразки, тріщини чи білий наліт із характерною консистенцією. А на волосяній частині голови, яка уражена мікозом, утворюються пухирці, багато лупи, у вогнищах ураження більше випадає волосся.

Якщо грибкова інфекція чатує на нас усюди, то чому одна людина заражається, а інша лишається здорова? Різний імунітет?

– Імунітет, але не тільки. Справді, частіше хворіють люди з ослабленою імунною системою, а також ті, в кого зниження імунологічної  реактивності організму спричинене вживанням певних медичних препаратів, на фоні СНІДу та інших імунодепресивних станів. Однак певну роль відіграють і порушення вуглеводного обміну (при цукровому діабеті), надмірна вага (такі люди більш схильні до грибкових інфекцій), а також вік. У старших людей мікози домінують через наявність хронічних захворювань, варикозу, атеросклерозу.

Чи може мікоз, подібно до застуди чи грипу, минути сам?

– Ні, не може. Ба більше, в деяких випадках мікотичні висипання можуть рецидивувати навіть після лікування. Але якнайшвидше звернення до дерматолога значно скорочує терміни лікування.

Як діагностується грибок, чи оплачується ця послуга Національною службою здоров’я?

– Так, за електронним направленням і консультація дерматолога, і лабораторні обстеження проводяться безкоштовно. Діагноз ставиться на підставі скарг, огляду шкіри й ураженої ділянки, анамнезу захворювання і за результатами лабораторних досліджень. Переважно лікар призначає зішкріб із ділянки ураження, але також може призначати аналіз крові, бакпосів на поживне середовище. Часто використовується лампа Вуда – люмінесцентна діагностика, за допомогою якої можна встановити грибкові та запальні хвороби шкіри і волосся. У важчих випадках призначається біопсія шкіри.

Яке лікування зазвичай призначається?

– Першочергово зазначу: не варто займатись самолікуванням! Адже протигрибкові препарати мають серйозні побічні ефекти. Лікування ж полягає в застосуванні препаратів: місцевої дії (мазі, креми, гелі, розчини, шампуні); системної дії – таблетки, а у важких випадках – ін’єкції. Вибір препаратів залежить від виду збудника, ступеня ураження, тривалості захворювання і загального стану організму.

Скільки часу може піти на одужання?

– При ранніх зверненнях лікування, наприклад, вагінального кандидозу триває один день, мікозу шкіри – від кількох днів до кількох тижнів, а грибка нігтя – від пів року до року.

В яких випадках мікоз із людиною на все життя?

– Усе залежить від організму людини, наявності авітамінозів, онкологічних і хронічних захворювань. Рецидивуючому перебігу мікозів сприяють тривале застосування антибіотиків, гормональних препаратів, імунодепресантів. Значну роль відіграють умови життя та роботи людини: чи це не вологі підвальні приміщення.

Якщо махнути рукою і нічим не лікувати мікоз, чим це може обернутися для хворого?

– Є таке поняття, як дерматофітна реакція, – це запальна реакція на ділянках шкіри, які віддалені від місця грибкового ураження. Приміром, через грибок стоп можуть з’являтися пухирі та червоні плями на руках. Задавнений мікоз здатний викликати абсцеси (коли тіло обсипає гнояками), часті алергічні реакції, у випадку оніхомікозу – незворотну втрату нігтів.

Плюс хворий наражає на небезпеку людей довкола: з якими проживає, працює, відпочиває?

– Так, мікоз заразний. Він передається як при безпосередньому контакті з хворим, так і через предмети, одяг, рушники, взуття, під час миття у ваннах, перебуванні в лазнях.

Якої тривалості контакту із зараженим предметом чи шкірою може вистачити, щоб інша людина підчепила грибок?

– Усе залежить від багатьох чинників. Якщо в людини є грибок, то за короткий термін вона втрачає 40 – 50 тисяч мікролусочок, у кожній із яких є спори грибів, що зберігають свою життєздатність тривалий час. Відтак для зараження достатньо короткотривалого контакту. Але це не означає, що при потраплянні цих спорів на шкіру зразу ж з’явиться вогнище ураження. Ні, грибок почне розвиватися лише за наявності для нього сприятливих умов.

Тобто речі з гуманітарки, особливо взуття, це теж ризик?

– Так, як і будь-які інші речі в магазинах, на ринку, які можуть міряти декілька людей.

А міряти на голе тіло нові взуття, одяг можна? Адже влітку шкіра від поту мокра, а тепло й вологість чудове середовище для грибка.

– Міряти на голе тіло – це дуже великий ризик зараження. І не тільки мікозом, але й іншими заразними хворобами шкіри.

На основі озвученої сьогодні інформації перелічімо головні правила захисту від мікозів.

– Абсолютно завжди дотримуйтеся правил гігієни. Уникайте контактів із хворими на грибкові інфекції. Використовуйте тільки власні засоби гігієни. Не носіть тісних, зі штучних матеріалів одягу та взуття. Для манікюру і педикюру використовуйте індивідуальні (власні) інструменти. У басейнах, лазнях носіть спеціальні капці, добре висушуйте ступні. В домашніх умовах періодично дезінфікуйте ванну. Оскільки багато видів мікозів передаються від тварин, то обстежуйте і вчасно лікуйте домашніх улюбленців та уникайте контактів із хворими тваринами. Ну і, звичайно, в разі найменшої підозри на мікоз одразу звертайтеся до лікаря.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Лікарі, Здоров'я, Поради