Найголовніші новини 31 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

31 Травня 2024

Триває 828 день широкомасштабної збройної агресії рф проти Української держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Сили протиповітряної оборони у ніч на 31 травня збили крилату ракету "Іскандер-К" над Київською областю, а також чотири ударні БпЛА типу "Shahed-131/136" у межах Київської, Запорізької, Дніпропетровської областей.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 17.30 від початку доби зафіксовано 62 бойові зіткнення по всій лінії фронту.

Найнапруженішою ситуація залишається на Покровському напрямку. Також загарбники намагаються атакувати на Куп’янському та Сіверському напрямках. Крім того, українські населені пункти зазнають артобстрілів та авіаударів з території рф. Зокрема, російські терористи продовжують вести обстріли зі своєї території по прикордонню Сумської та Чернігівської областей. 

Українські воїни завдають втрат загарбникам та жорстко відповідають на їхні спроби просунутись вперед.

  • Генеральний штаб ЗСУ підтвердив ураження ракетами "Нептун", в ніч на 31 травня поромної переправи і нафтового терміналу порту "Кавказ" у Краснодарському краї росії

«Ударна група угруповання сил і засобів Військово-Морських сил ЗС України уразила поромну переправу і нафтовий термінал порту "Кавказ", що в Краснодарському краї рф. Це сталося на початку доби 31 травня – наступної ночі після того, як Сили оборони України влучними ударами вивели з ладу пороми Керченської поромної переправи на території окупованого українського Криму, які курсували до порту "Кавказ" і використовувалися для військової логістики агресора».

Результати об’єктивного контролю підтверджують вибухи у місцях прицілювання, точність ураження цілей наразі дорозвідується.

Комплексна операція була проведена в координації з іншими складовими Сил оборони України. Зокрема, ударні БпЛА Сил оборони уразили ще один нафтотермінал на території Краснодарського краю.

У Генштабі підкреслили, що так звана "сучасна" й "ефективна" російська протиповітряна оборона знову виявилася безсилою проти українських ракет та безпілотних систем і не змогла захистити важливі об’єкти, які використовуються для логістики та постачання армії рф.

За даними Telegram-каналу ASTRA, крім нафтобази "Таманьнефтегаз" у селищі Хвиля, були атаковані ще щонайменше 2 об'єкти, про які місцева влада не повідомила. Зокрема, внаслідок атаки на морський порт "Кавказ" загорілася насосна станція, а його співробітників було евакуйовано.

Крім цього, під атаку потрапила електропідстанція в хуторі Білий Темрюцького району, яка входить до складу так званого "енергомосту на Крим".

 

Станом на ранок 31 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 506 260 (+1 160) осіб,
  • танків − 7 710 (+10),
  • бойових броньованих машин − 14 913 (+22),
  • артилерійських систем − 13 101 (+35),
  • РСЗВ − 1 088 (+1),
  • засобів ППО − 815,
  • літаків − 357,
  • гелікоптерів − 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 10 532 (+22),
  • крилатих ракет − 2 222,
  • кораблів/катерів − 27,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 17 849 (+53),
  • спеціальної техніки − 2 153 (+11).

 

  • За оцінкою британської розвідки, загальна кількість російських втрат убитими і пораненими з початку повномасштабної війни досягла 500 тисяч осіб, що, вірогідно, є відображенням виснажливого наступу, який росія та продовжує вести на широкому фронті.

Як відзначили британські оглядачі, у 2024 році російські втрати залишилися на високому рівні, і в травні середні втрати російського особового складу становили понад 1200 осіб на день – це найвищий показник з початку повномасштабної війни.

Дуже ймовірно, що більшість російських військ отримують лише обмежену підготовку, і вони не здатні проводити складні наступальні операції. Як наслідок, рф застосовує дрібномасштабні, але витратні хвильові атаки, намагаючись послабити українську оборону.

  • Сьогодні на рідну землю вдалося повернути 212 тіл загиблих захисників.

Останки героїв будуть доставлені до визначених державних установ для встановлення особи загиблих. Після ідентифікації вони будуть поховані з усіма почестями.

  • OSINT-дослідники з’ясували, що внаслідок ракетного удару по аеродрому біля окупованого Луганська, був уражений російський радіолокаційний комплекс "Небо-М".

Удар був завданий 27 травня із застосуванням балістичних ракет ATACMS з касетною бойовою частиною.

Наразі ступінь пошкоджень російської техніки невідомий.

  • ЗМІ повідомляють, що в ніч на 30 травня дрони уразили комплекс дальнього радіолокаційного виявлення "Небо-СВУ" в тимчасово окупованому Криму. Вартість комплексу близько $100 млн.

Ця РЛС поблизу Армянська контролювала ділянку фронту у 380 км, забезпечуючи захист об’єктів ворога на території Криму.

Після атаки дронів засоби космічної розвідки зафіксували вимкнення випромінювання радарів РЛС і більше його не фіксували.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Україна повернула з російського полону 75 своїх громадян. Це перший обмін після тривалої перерви з лютого 2024 року.

Серед визволених оборонців – 70 чоловіків і п?ятеро жінок, шестеро офіцерів та 65 представників рядового та сержантського складу. Щонайменше третина з врятованих мають поранення, тяжкі захворювання або інвалідність.

Цього разу визволено з полону 37 представників ЗСУ, зокрема 13 бійців ВМС та двоє представників Повітряних сил. Також визволено з полону 21 нацгвардійця. Додому повертаються семеро оборонців-прикордонників, шестеро тероборонців та четверо цивільних українок.

Нинішній обмін – 52-ий з початку повномасштабного вторгнення росії. Станом на зараз визволити з полону окупантів вдалося вже 3210 захисників та захисниць України.

Коордштаб висловив окрему подяку Об’єднаним Арабським Еміратам за активну участь у реалізації цього обміну.

  • У червні працюючі пенсіонери, які набули право на перерахунок пенсії, отримають підвищені виплати. Звертатися до Пенсійного фонду для перерахунку не потрібно.

«З 1 квітня 2024 року пенсіонерам, які після призначення / попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або менше ніж 24 місяців, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки, проведено автоматичний перерахунок пенсії», - сказано в повідомленні Пенсійного фонду.

Право на проведення такого перерахунку визначає страховий стаж, набутий станом на 1 березня, у тому числі у січні-лютому 2024 року.

  • Укренерго прогнозує можливе повернення до планових обмежень споживання електроенергії через наслідки масованих ударів ворога по українських електростанціях.

У компанії нагадали, що з 22 березня по 8 травня росіяни п’ять разів цілеспрямовано атакували всі великі теплові та гідроелектростанції. Крім того, навесні та влітку на електростанціях проводяться планові заходи з технічного обслуговування.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Попри гучні заяви путіна про ріст економіки, насправді в росії зараз є всі підстави говорити про різке падіння найбільших компаній. Так, під час торгів на Московській біржі вартість звичайної акції російського газового монополіста «Газпром» впали на 1,59%, до 126,84 руб. за одиницю, що є мінімумом з 6 листопада 2017 року.

Ринок акцій рф відновив зниження на тлі погіршення зовнішньої фондової та сировинної кон’юнктури та очікувань пролонгації жорсткої монетарної політики ЦБ рф.

У лідерах зниження виступили акції провідних російських підприємств – АФК Система (-4,3%), Норнікеля (-2,9%) і Ростелекому (-2,9%), ОК Русал (-2,5%), ВТБ (-2,2%) тощо.

  • Хоча путін минулого року пообіцяв росіянам, що влада не підвищуватиме податки, цього року у кремлівського диктатора та його оточення не залишилося іншого виходу – гаманці громадян рф потрусять заради продовження війни в Україні.

При цьому влада може не обмежитися оголошеним підвищенням податків, від якого розраховують додатково зібрати з населення та бізнесу 17 трлн руб. до 2030 року. Мінфін продовжує шукати можливості поповнити бюджет за рахунок високорентабельних галузей.

Як заявив міністр фінансів Антон Силуанов, збільшення рентного навантаження не обмежиться виробництвом добрив та видобутком залізняку.

«Ми зараз продовжуємо аналіз рентних секторів в економіці виходячи із зовнішньої кон'юнктури і бачимо, що тут є ще над чим попрацювати».

  • Російські судна, що поставляють рибну продукцію на європейський ринок, перестали пускати у великі порти ЄС.

Російським постачальникам запропонували використати «альтернативні шляхи доставки». Приводом для відмови могла стати інформація голландських ЗМІ, що з'явилася в травні, про те, що російські рибальські судна можуть бути причетні до шпигунської діяльності.

  • Кількість справ, що дійшли до судів, про побутове насильство і побої, в яких фігурували учасники бойових дій, зросла майже вдвічі з початку російського вторгнення в Україну.

За останні два роки як мінімум 107 людей загинули, ще 100 отримали тяжкі каліцтва через злочини учасників війни, які повернулися до росії. Найпоширенішим злочином стало навмисне заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю. Загалом журналісти виявили 87 таких справ, у яких фігурували 18 жертв.

Також так звані «ветерани» вчинили щонайменше 55 злочинів за статтею про вбивство, внаслідок яких загинуло 76 осіб. 44 особи стали жертвами 36 помилуваних путіним ексв'язнів, ще 32 — «на рахунку» 19 добровольців та військовослужбовців.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні прибув до Швеції. У Стокгольмі він візьме участь у саміті «Україна – Північна Європа».

«Наші ключові пріоритети: ППО для України – маємо забезпечити більше систем, спільні оборонні виробництва – та забезпечення наших воїнів зброєю, а також наша глобальна робота заради примусу росії до миру», – зазначив глава держави.

  • Президент України Володимир Зеленський і прем’єр Швеції Ульф Крістерссон підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки між двома країнами.

згідно з документом, протягом 2024-2026 років Швеція надасть Україні військову допомогу на суму близько 6,5 млрд євро (приблизно 2,2 млрд. євро на рік). Сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії угоди.

Військова підтримка України охоплюватиме авіацію та протиповітряну оборону, бронетехніку, артилерію, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню та безпілотні апарати.

Унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, зокрема, навчання пілотів.

Швеція надалі також передаватиме Україні артилерійські системи Archer та бойові машини CV90, підтримуватиме розвиток сучасного оборонно-промислового потенціалу України та розвиватиме двосторонню співпрацю з локалізації, ремонту, технічного обслуговування та виробництва шведської оборонної продукції в Україні.

Окремі блоки угоди стосуються підтримки формули миру, санкцій, відшкодування збитків та притягнення росії до відповідальності.

Крім того, Швеція підтримуватиме Україну на шляху до членства в ЄС та НАТО.

  • Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере у Стокгольмі підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Цього року Норвегія надасть Україні щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько 1,2 млрд євро) військової допомоги. Загалом у довгострокову програму Нансена з підтримки України Норвегія заклала майже 6,4 млрд євро на 2023–2027 роки.

Разом із союзниками Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16.

Крім того, Норвегія зробить внесок у розвиток морських спроможностей у Чорному й Азовському морях, продовжить надавати системи NASAMS, а також обладнання до них і навчатиме фахівців.

Україна та Норвегія також працюватимуть над поглибленням оборонно-промислового співробітництва.

Невійськові блоки угоди стосуються підтримки української "формули миру", санкцій, відшкодування збитків, притягнення агресора до відповідальності, а також допомоги в економічному відновленні, гуманітарному розмінуванні, захисті критичної інфраструктури та боротьбі з російською пропагандою. Норвезькі лікарні й надалі надаватимуть допомогу українцям.

Норвегія також працюватиме над майбутнім членством країни в НАТО.

  • Україна та Ісландія підписали безпекову угоду. Згідно з документом, протягом 2024-2028 років Ісландія щороку виділятиме Україні щонайменше 4 млрд ісландських крон (майже 30 млн доларів).

Ісландія також буде фінансувати, закуповувати та постачати оборонні матеріали й спорядження, співпрацювати з Україною для розвитку її оборонної промисловості. Крім того, Ісландія зобов’язується продовжувати транспортувати в Україну військові вантажі та обладнання від союзників по НАТО зафрахтованими вантажними літаками.

Ісландія приділятиме особливу увагу підтримці та спорядженню українських жінок у ЗСУ.

  • Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус, що прибув із неанонсованим візитом до Одеси, повідомив, що уряд Німеччини виділив новий пакет оборонної допомоги Україні на суму 500 мільйонів євро.

Ідеться про велику кількість зенітних ракет до комплексів Iris-T SLM та дещо меншу кількість до систем Iris-T SLS.

Новий транш також забезпечить підтримку вже переданої техніки запчастинами, зокрема запасними стволами для артилерійських систем та двигунами для танків Leopard 2.

Україна отримає 1 мільйон патронів до стрілецького озброєння і безпілотники. Крім того, Німеччина профінансує підтримку українських терміналів для безперешкодного супутникового зв’язку, а також курси виробничого навчання для українських техніків.

  • Речник німецького уряду Штеффен Хебештрайт повідомив, що ФРН дозволила Україні застосовувати німецьку зброю для того, щоб завдавати ударів по території росії.

Відповідно до міжнародного права, Україна має право завдавати ударів для захисту від російських атак, які завдають із прикордонних територій рф поблизу Харківщини.

  • Державний секретар США Ентоні Блінкен офіційно підтвердив, що президент Джо Байден надав дозвіл для України бити американською зброєю по військових об’єктах на території рф.

«Упродовж останніх кількох тижнів Україна звернулася до нас і попросила дозволу використовувати зброю, яку ми надаємо для захисту від цієї агресії, включно по російських військах, які зосереджуються на російському боці кордону, а потім атакують Україну. Це право до президента, і, як ви чули, він схвалив використання нашої зброї з цією метою».

Ентоні Блінкен також зауважив, що на Вашингтонському саміті НАТО буде представлений новий дуже потужний пакет допомоги Україні.

«Сьогодні ми приймемо, думаю, важливі рішення або принаймні наблизимося до прийняття важливих рішень напередодні саміту (у Вашингтоні), щоб завершити не лише порядок денний, але й по змісту саміту. Тому я вдячний за цю можливість бути з усіма моїми колегами з країн НАТО. Ви також побачите дуже потужний пакет для України. І це також буде особливістю саміту».

  • Австралія вирішила долучитися до переліку країн-спонсорів Фонду підтримки енергетики України. Уряд анонсував грантовий внесок на суму близько 12,26 млн євро.

Таким чином загальна сума грантових внесків партнерів (перерахованих до Фонду та задекларованих) зросла до понад 494 млн євро.

  • Литва готова направити свій військовий контингент в Україну, щоб допомогти в підготовці військ. Про це заявила прем’єр-міністерка країни Інгріда Шимоніте.

Вона підкреслила, що необхідно робити все, щоб допомогти Україні, яка у війні проти рф відстоює свій суверенітет і територіальну цілісність.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що росія з 2022 року погрожує Заходу "ескалацією" через оборонну співпрацю з Україною, але ці погрози не були втілені та не мають підґрунтя.

Генеральний секретар підкреслив, що погрози з боку Росії не є чимось принципово новим.

«Ми з 2022 року надаємо допомогу Україні… Тривалий час путін залякував нас, спонукаючи не робити цього. Він ще перед початком вторгнення у лютому 2022 року застерігав нас не допомагати Україні і погрожував наслідкамитому тут нічого нового».

Генсек також повторив заяву, яку зробив перед початком зустрічі НАТО, про те, що Україна має бити по росії, щоб захищатися: «Україна має право на самооборону (натовською зброєю) і це не робить НАТО учасником війни».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський