Українським морським коридором експортували 50 млн тонн вантажів

3 Червня 2024

За 9 місяців роботи українського морського коридору у Чорному морі вдалося експортувати 50 млн тонн вантажів.

Про це повідомили в Асоціації морських портів.

Там зазначили, за час діяльності коридору вдалося обробити 1737 вантажних суден, що є рекордним показником, незважаючи на постійні атаки на портову інфраструктуру.

Нагадаємо, в липні 2023 року МЗС росії заявило, що «немає підстав» для чергового продовження «зернової угоди», що діяла з липня 2022 року. Натомість там висунули п’ять вимог для продовження ініціативи, зокрема перепідключення «россільгоспбанку» до SWIFT та «розморожування» активів російських компаній.

За даними ЗМІ, в ООН розглядали серйозні поступки в санкціях проти рф для розблокування «зернової угоди».

Після зриву «зернової угоди» росія вдалася до системних повітряних атак портової інфраструктури для зупинки українського агроекспорту. Також спостерігалися спроби провокацій у Чорному морі для впливу на рух суден до українських портів.

У відповідь Україна запропонувала тимчасові маршрути у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (ІМО). Вони почали діяти з 8 серпня 2023 року. У Мінвідновлення зазначали, що передусім вони використовуються для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення рф.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, економіка, чорне море, війна з Росією, економіка, чорне море