Україна та Швеція підписали безпекову угоду: що відомо

31 Травня 2024

Угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами підписали президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Про це повідомив Офіс президента.

Згідно з угодою, упродовж 2024–2026 років Швеція надасть Україні військову допомогу на 75 млрд шведських крон (близько 6,5 млрд євро), що становитиме приблизно 2,2 млрд євро на рік. Сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії документа.

У переліку військової допомоги будуть авіація та протиповітряна оборона, бронетехніка, артилерія, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню й безпілотні апарати.

Швеція вже надала й надалі передаватиме Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90, щодо яких партнери також опрацьовуватимуть можливості спільного виробництва.

Також Швеція передає спеціалізовані літаки ASC 890, та в перспективі — літаки JAS 39 Gripen, включно з відповідним навчанням.

Швеція також підтримуватиме розвиток сучасного оборонно-промислового потенціалу України та розвиватиме двосторонню співпрацю щодо локалізації, ремонту, технічного обслуговування та виробництва шведської оборонної продукції в нашій країні.

Окремі блоки угоди стосуються підтримки «формули миру», санкцій, відшкодування збитків та притягнення агресора до відповідальності, а також допомоги нашій країні в економічному відновленні, відбудові, захисті критичної інфраструктури.

Варто зауважити, у 2023 році, на полях липневого саміту НАТО у Вільнюсі, лідери «Великої сімки» (G7) погодили Спільну декларацію про підтримку України. Країни зазначили, що кожна із них працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов’язаннями та домовленостями у сфері безпеки. Україна своєю чергою взяла на себе зобов’язання щодо реформ.

До цієї ініціативи долучилися понад 20 країн. Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду. Відтоді двосторонні угоди з Україною підписали Німеччина, Данія, Франція, Італія, Канада, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія та Португалія.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, швеція, війна з Росією, допомога