Помер письменник і колишній політв'язень Петро Франко

29 Травня 2024

Почесний голова Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих, дослідник, письменник і громадський діяч Петро Франко помер у Львові у віці 89 років.

Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Він (Петро Франко — ред.) присвятив своє життя служінню Україні та пам'яті тих, хто зазнав репресій. Його діяльність і наполегливість у відновленні історичної справедливості ніколи не буде забутою», — написав Садовий.

Петро Франко народився 4 липня 1934 року в селі Глиниці Яворівського району на Львівщині. У 15-річному віці, за рішенням міністерства держбезпеки СРСР, чоловік отримав п'ять років особливих концентраційних таборів за участь у національно-визвольній боротьбі. Франко був ув'язнений у Мордовських концтаборах. Його реабілітували лише у 1991 році.

Від 1992 року Петро Франко обіймав посаду голови Львівського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих. Протягом 2010-2015 років був головою Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, а із 2015 року — Почесним головою.

Крім того, Франко був ініціатором назв вулиць Митрополита Андрея Шептицького та Героїв УПА у Львові, а також одним з громадських діячів, які відновлювали військові поховання на Янівському кладовищі. Зокрема, працюючи з архівами, він знайшов на Янівському кладовищі поховання 26 дітей у братській могилі, яких впродовж 1949-1951 років закатували представники комуністичного режиму.

Поховають покійного на Личаківському цвинтарі, повідомили у Львівській міській раді.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: львів, смерть