Швеція дозволила використовувати свою зброю для ударів по росії

27 Травня 2024

Зброєю, яку їй передав Стокгольм, Швеція дозволила Україні бити по рф.

Про це заявив міністр оборони країни Пол Йонсон виданню Hallandsposten - пише hromadske.

За словами посадовця, Україна є об’єктом неспровокованої і незаконної агресивної війни з боку росії, а тому має право захищати себе за допомогою «військових дій, спрямованих проти території супротивника, якщо ці дії відповідають законам і звичаям війни».

До слова, за весь час повномасштабної війни рф проти України, офіційний Стокгольм передав Україні низку озброєнь.

Так, на озброєнні Сил оборони є бойові машини піхоти CV90, протитанкові ракетні комплекси TOW, переносні зенітно-ракетні комплекси Robot 70, а також самохідні артилерійські установки Archer — вони здатні бити на відстань 30 км звичайним снарядом, 40 км — із ракетним двигуном та 60 км — керованим снарядом Excalibur.

Нагадаємо, видання Politico з посиланням на джерела писало, що група українських народних депутатів прибула до Вашингтона, аби переконати адміністрацію президента США Джо Байдена зняти заборону на удари по території росії зброєю американського походження.

За даними видання, парламентарі є частиною більшої групи українських представників, які мають зустрітися з дюжиною офісів Конгресу, щоб спробувати залучити їх до спроби змусити Білий дім змінити курс.

Двоє неназваних посадовців США в коментарі Politico підтвердили, що політика адміністрації Байдена не змінилася: «Допомога призначена для оборони, а не для наступальних операцій на російській території».

Згодом держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив, що Україна сама вирішує, як протидіяти російській агресії, хоча Сполучені Штати не заохочують удари за межами країни.

Україна вже має дозвіл бити по росії наданою їй зброєю від Литви, Фінляндії, Чехії та Великої Британії.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: швеція, війна з Росією, зброя