Скільки тисяч засуджених хочуть приєднатися до ЗСУ

21 Травня 2024

Заяви на приєднання до лав Збройних сил України в обмін на умовно-дострокове звільнення подали понад 3 тисячі засуджених.

Про це повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в етері телемаратону 21 травня.

«Більш як три тисячі людей [подали заяви]. Ми так і прогнозували до прийняття цього закону. Не можна говорити, що всі 20 тисяч людей, про яких ми зазначали як потенціал, приєднаються. Тому що за попередніх опитувань близько 4,5 тисячі виявили бажання. Зараз ця цифра буде коливатися», — відзначила вона.

Посадовиця підкреслила, що визначальним у законі про мобілізацію в’язнів є бажання і мотивація самого засудженого укласти контракт зі Збройними силами й у такий спосіб отримати умовно-дострокове звільнення.

«Тому коли ми говоримо про цифри, про кількість засуджених, які хотіли б приєднатися, — це лише попередні дані. Все покаже практика», — додала Висоцька.

За її словами, Мін'юст уже розпочав роботу над тим, щоб в’язні, які виявили бажання, склали заяви. Зараз частина з них уже проходять військово-лікарські комісії та знайомляться з командирами. Командири мають дати свою згоду щодо конкретної людини, і тоді Мін'юст передає матеріали до суду.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених, а президент Володимир Зеленський 17 травня підписав його. Документ пропонує надавати можливість залучатися до військової служби тим, кому присудили обмеження або позбавлення волі за нетяжкими статтями.

Не будуть мобілізовані засуджені за умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство та злочини проти основ національної безпеки. Також корупціонерам не дозволять замінити покарання на можливість воювати.

Водночас у Міністерстві оборони уточнювали, що на мобілізацію засуджених впливатиме не тільки склад їхнього злочину та бажання, а й висновок військово-лікарської комісії, рішення суду про умовно-дострокове звільнення та готовність командира прийняти людину на службу у свій підрозділ.

Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія припустив, що за новим законом достроково звільнитися від відбування покарання, щоб піти на військову службу, захочуть кілька тисяч засуджених.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, збройні сили україни, тюрма