Як діють російські агенти в Європі, щоб унеможливити допомогу Україні

20 Травня 2024

Якими б мужніми не були наші захисники й захисниці, але голими руками ворога не здолати. У кремлі це прекрасно розуміють. А тому шалені ресурси кинули на те, щоб унеможливити постачання Україні військової допомоги.

Задля цього московити не гребують нічим. Підкуповують західних політиків, шантажують застосувати ядерну зброю в разі передачі нам літаків F-16, навіть влаштовують диверсії на військових підприємствах. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Так, не встигли Сполучені Штати заявити про відновлення військової допомоги Україні, як 16 квітня у Пенсильванії спалахнув завод із вироблення вкрай потрібних Україні снарядів. А 4 квітня сталася сильна пожежа в Німеччині, де горів завод, дотичний до виробництва ракет IRIS-T. Поки що причини загоряння встановлює слідство. Але надто багато збігів, аби ці пожежі були випадковістю.

Мішенню кремлівських спецслужб стали цілі країни

А от що слідство вже підтвердило, так це шокувальний розмах роботи російських шпигунів у всій Європі. Їхня мета – брехати про Україну, налаштовувати населення ЄС, аби люди вимагали від влади не підтримувати ЗСУ. А ще російська агентура робить усе, щоби в усіх країнах Європи привести до влади проросійських політиків.

Про злочинні дії російських шпигунів у Великій Британії заявив нещодавно міністр оборони Об’єднаного Королівства Грант Шеппс. Він чітко зазначив: агенти фсб намагаються зменшити підтримку України з боку Великої Британії.

Канцлер Австрії Карл Нехаммер вирішив скликати Раду національної безпеки після того, як у квітні заарештували у Відні російського шпигуна.

Вища рада національної оборони Румунії теж заявила, що їхня країна стала мішенню для російських шпигунів. А оскільки саме через Румунію надходять великі обсяги військової допомоги Україні, то агенти кремля зосередилися на зборі інформації як про постачання зброї, так і про навчання для ЗСУ. Причому, за результатами слідства, шпигуни потрапили до Румунії з-поміж українських біженців.

Польські спецслужби також заявили, що Польща, як центр військових постачань із Заходу в Україну, стала основною мішенню для російських шпигунів. Варшава звинувачує москву і мінськ у спробах дестабілізувати ситуацію. А страйки на кордоні так званих «польських фермерів» – яскраве тому підтвердження.

Про активізацію російських агентів у Європі заявила також розвідка Швейцарії. Адже саме в цій країні зосереджені центри з координації роботи російських шпигунів.

Агенти фсб навіть у парламенті

Як саме агенти кремля проводять свої операції – нам демонструє нещодавній випадок у Німеччині. Там декілька тижнів тому в Баварії заарештували двох агентів, які працювали на фсб. Вони, за словами правоохоронців, планували диверсії на об’єктах військової інфраструктури, щоб зірвати постачання допомоги Україні. Німецьке видання Spiegel повідомило, що головний обвинувачений – це 39-річний чоловік російсько-німецького походження на ім’я Дітер С. Протягом 2014 – 2016 років він був бойовиком «днр». Із жовтня 2023-го контактував із російськими спецслужбами та погодився здійснити підпали й підриви збройових заводів, промислових об’єктів і транспортних шляхів, якими в Німеччині перевозять вантажі військового4 призначення. У полі зору Дітера С. був також військовий полігон, де армія США тренує українських військових.

Спільником Дітера був 37-річний Александер Й. Останній теж має російсько-німецьке походження та є, за словами федеральної прокуратури, агентом російської розвідки.

Ще одним шпигуном кремля, який у Німеччині працює радником депутата Бундестагу (!) від партії «Альтернатива для Німеччини» Євгена Шмідта, виявився 52-річний уродженець Львова Володимир Сергієнко.

Він отримав від російської фсб завдання зірвати постачання бойових танків із Німеччини до України. Задля цього уродженець Львова вимагав від німецького суду заборонити Берліну постачати для ЗСУ танки Leopard 2.

Також Сергієнко вів проти України політичну війну. Зокрема – писав для депутата Євгена Шмідта антиукраїнські промови, які той зі своїми однопартійцями виголошував із трибуни німецького парламенту. А ще від імені німецьких депутатів із проросійської партії «Альтернатива для Німеччини» надіслав Папі Римському листа, в якому звинуватив Україну в «переслідуванні християн».

Агентка кремля працювала і в парламенті Латвії. Нею виявилася депутатка Тетяна Жданок. Свою проросійську позицію вона продемонструвала ще на початку повномасштабного вторгнення рф до України. Але працювала на російську фсб значно більше часу. Журналісти- розслідувачі знайшли докази, що вже 2005 року Жданок звітувала спецслужбам рф про свою діяльність, а натомість просила гроші за свої послуги.

Хто з депутатів брав криваві гроші?

Діючи в кожній із європейських країн, шпигуни рф активно працюють і в Європарламенті. А оскільки в червні туди обиратимуться нові депутати, то агенти фсб нині особливо активізувалися.

«Якщо чинні члени Європарламенту або кандидати на майбутніх європейських виборах брали гроші від російського уряду чи їхніх довірених осіб або були корумповані ними, вони повинні бути викриті», – заявила очільниця  ліберальної групи депутатів Європарламенту Валері Аєр та звернулася з вимогою негайно провести розслідування можливого підкупу євродепутатів.

Занепокоєння з приводу політичної корупції серед європейських політиків висловив і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, зазначивши, що розслідуванням цієї справи зайнялися нідерландські спецслужби.

Окремого розслідування щодо депутатів Європарламенту за просування російської пропаганди вимагає і прем’єр Бельгії Александр Де Кроо.

Роботою з підкупу керував медведчук

А тепер – вишенька на торті. Бо виявляється, роботу з підкупу європейських політиків координував віктор медведчук – донедавна народний депутат України, він же – кум путіна.

Антиукраїнську діяльність медведчука підтвердила контррозвідка Чехії. Адже саме в цій країні кум путіна розгорнув активну інформаційну війну.

У нещодавно оприлюдненому звіті на 300 сторінках чітко виписано, як медведчук разом із генеральним продюсером забороненого в Україні каналу «112 Україна» Артемом Марчевським розгорнув у Чехії діяльність проросійської медіакомпанії Voice of Europe («Голос Європи»), поширював через неї антиукраїнські тези та оплачував діяльність європейських політиків.

До слова, медведчука Україна сама віддала росії. А Марчевський виїхав до Чехії як біженець іще навесні 2022-го й оселився біля Праги.

Чеські ЗМІ з посиланням на джерела в розвідці повідомили, що політики з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини отримували гроші від Voice of Europe, щоб вплинути на майбутні вибори до Європарламенту. А німецьке видання Spiegеl уточнило, що гроші передавалися готівкою під час таємних зустрічей у Празі або через біржі криптовалют.

Серед коментаторів медведчуківського сайту були й німецькі політики з уже згадуваної партії «Альтернатива для Німеччини». Вони хвалили путіна й лукашенка, з медведчуком співпрацюють із 2021 року, а в червні мають балотуватися до Європарламенту, аби вже з його стін просувати інтереси москви та послаблювати Україну.

Отож, як бачимо, доля України нині вирішується не лише на фронті, а й на полі війни політичної. Там у росії, на жаль, теж надпотужна зброя та численна армія. Але поки що Європа та США добряче б’ють кремлю по зубах. І сподіваюся, ці удари стануть іще міцнішими після обрання у червні нового складу Європарламенту та виборів президента США в листопаді.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, євросоюз, Політика