Президент Ірану Раїсі загинув

20 Травня 2024

Загинули президент Ірану Ібрагім Раїсі та всі пасажири гелікоптера, що напередодні зазнав аварії в Азербайджані.

Про це заявило напівофіційне іранське інформагентство Mehr з посиланням на голову Товариства Червоного Півмісяця Ірану Пірхоссейна Коліванда.

Коліванд зазначив, що після багатогодинних пошукових операцій місце перебування розбитого гелікоптера знайшли. Проте жодних ознак виживання пасажирів не було.

Окрім президента Раїсі, загинули міністр закордонних справ Ірану Хусейн-Амір Абдуллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан Малек Рахматі та інші.

Reuters з посиланням на іранського чиновника пише, що гелікоптер повністю згорів під час аварії. Державне телебачення Ірану пише, що вертоліт, імовірно, врізався в гірську вершину через погану видимість під час туману.

Інформагентство IRNA уточнило, що Раїсі летів на вертольоті Bell 212 американського виробництва.

Політик-консерватор Ібрагім Раїсі є президентом Ірану з серпня 2021 року. Його адміністрацію звинувачують у постачанні безпілотників до росії під час її вторгнення в Україну, а також у жорсткому придушенні повстань в Ірані.

Нагадаємо, вдень 19 травня державні ЗМІ Ірану повідомили, що вертоліт, який перевозив президента Ібрагіма Раїсі, ймовірно, потрапив в аварію поблизу азербайджанського міста Джульфа. Глава Ірану саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

У колоні було три гелікоптери, два з яких — з міністрами та чиновниками — прибули до місця призначення. Рятувальні сили розпочали масштабну операцію з пошуку третього вертольота, у якому летіли президент і глава МЗС.

Віцепрезидент Ірану стверджував, що на зв’язок із рятувальниками вийшов один із пасажирів та представник екіпажу президентського гелікоптера. Це, за його словами, свідчить про «не надто високу серйозність» аварії. Проте західні ЗМІ писали, що життя Раїсі перебуває «під загрозою».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: іран, аварія, авіація, літак