Бронювання працівників Glovo та Favbet Tech: Мінекономіки скасовує наказ

16 Травня 2024

Міністерка економіки Юлія Свириденко оголосила, що скасовує наказ щодо бронювання деяких технологічних компаній через суспільний резонанс.

Про це вона написала у Facebook.

«Я скасовую наказ про бронювання, й будемо розбиратися у ситуації й аналізувати рішення щодо кожної компанії окремо. Ця ситуація стала додатковим аргументом, аби пришвидшити роботу над оновленням постанови Кабміну №76, аби вона відповідала вимогам часу і потребам бізнесу», — написала міністерка.

Вона пояснила, що компанії звернулися до профільного Міністерства цифрової трансформації. Там їх визнали критично важливим на підставі трьох із семи критеріїв: відсутність заборгованості по ЄСВ, рівень зарплати й те, що вони є резидентами «Дія.Сіті».

Після цього Мінцифри відправило списки військовозобов’язаних у Генштаб ЗСУ для перевірки. На основі рішення Генштабу списки опрацьовуються Мінекономіки. Якщо правових підстав для відмови немає, ухвалюється рішення про бронювання працівників.

«Ми розуміємо, що бронювання спеціалістів — законне право бізнесу і можливість для країни у такий важкий час підтримувати нашу економіку податками й зборами. Але це питання також не повинне розколювати суспільство, особливо у такий важкий час», — написала Свириденко.

Вона запевнила, що уряд оновить постанову, аби знайти оптимальне рішення, яке відповідатиме запиту військових, але водночас дасть можливість працювати економіці.

Нагадаємо, народний депутат від «Слуги Народу» Олександр Федієнко опублікував наказ Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних працівників таких компаній, як Glovo (ТОВ «Гловоапп Україна»), Favbet Tech (ТОВ «Фавбет ТЕК»), Visa («ТОВ Віза Україна») тощо.

Як зазначається, їм дали відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації строком на 6 місяців. Це викликало хвилю критики в соцмережах.

Нагадаємо, у квітні соцмережами поширилася критика наказів Міністерства культури про бронювання працівників низки закладів: каналів телемаратону «Єдині новини», інших медіа, театрів, оркестрів, культурних вишів, а також державних циркових закладів.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, війна з Росією