Пояснили причину раптових відключень світла

15 Травня 2024

Через різке збільшення споживання електроенергії увечері 14 травня сталося раптове введення графіків аварійних відключень.

Зокрема, це пов’язано з похолоданням. Енергосистемі не вдалося впоратися, тож ввели обмеження для населення. Про це в етері телемаратону «Єдині Новини» пояснив очільник «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Він підкреслив, що через масовані російські обстріли енергетичних об’єктів України зараз електроенергії не вистачає. Хоча для великої кількості побутових споживачів це могло відбуватися непомітно, але насправді дефіцит електроенергії в системі відчувається досить давно, каже Кудрицький.

За його словами, дефіцит можна компенсувати декількома інструментами: передусім це комерційний імпорт. Коли його не вистачає, застосовується аварійна допомога з інших країн. Коли й цього бракує, то обмежують промислових споживачів. І крайнім заходом є обмеження побутових споживачів, тобто населення.

«Сьогодні на фоні певного похолодання відбулося зростання споживання ввечері, особливо різко це сталося близько 21:00. І, відповідно, нам треба було застосувати такі екстрені швидкі заходи для балансування енергосистеми, щоби зберегти контроль над ситуацією», — пояснив Кудрицький.

Він додав, що на підвищення споживання могли вплинути обігрівачі, а також воно завжди зростає ввечері після повернення людей з роботи.

«Але сьогодні просто збільшення споживання було таким, що енергосистема не могла впоратися, не вистачило імпорту, і не вистачило обмеження промисловості, щоб збалансуватись. Тому треба було залучити й населення до цих графіків», — пояснив глава «Укренерго».

За його словами, аварійні відключення торкнулися близько 10% побутових споживачів України. Обмеження збережуться до кінця доби.

До слова, ввечері 14 травня в деяких споживачів по всій Україні різко почало зникати світло. В «Укренерго» згодом уточнили, що вимушені запровадити контрольовані аварійні відключення в усіх регіонах з 21:00 до 24:00.

У компанії додали, що 15 травня для промислових споживачів графіки обмеження потужності будуть діяти протягом усієї доби — з 00:00 до 24:00.

Навесні 2024 року росія знову почала масовано атакувати об'єкти української енергетичної інфраструктури в різних областях. Збитки від атак на українську енергетичну інфраструктуру оцінюють у понад один мільярд доларів.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, електроенергія