У волинянки виявили енцефаліт

15 Травня 2024

У 30-річної мешканки Ратнівської ТГ лабораторно підтвердили випадок захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт (КВЕ).

Захворювання спричинив укус кліща в лісо-степовій зоні поблизу селища Ратного. Перші симптоми захворювання (підвищення температури тіла, головний біль) у жінки з’явилися наприкінці квітня, наразі вона перебуває на стаціонарному лікуванні, – повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі. 

Вказаний населений пункт, де, ймовірно, мало місце інфікування, є ензоотичним щодо кліщового вірусному енцефаліту з 2018 року. Останній випадок захворювання у Ратному був зареєстрований у листопаді 2020-го.

Природні умови Волині є сприятливими для формування природно-осередкових інфекцій, зокрема, тих, що передаються через укуси кліщів. Із 1995 року існує активнодіючий природний осередок КВЕ в Ковельському районі (територія колишнього Ратнівського району), де реєструється до 90% всіх випадків хвороби в області. Із початку 2000-х  поодинокі її випадки реєструють на території Камінь-Каширського, Ковельського та Луцького районів. Загалом, в області є понад 40 ензоотичних територій щодо кліщового вірусного енцефаліту. За останні 10 років на Волині на нього занедужали 22 людини.

Кліщовий енцефаліт – це вірусна інфекція центральної нервової системи людини, що може призвести до тривалих неврологічних симптомів і навіть смерті. Захворювання передається при укусах іксодових кліщів. Іноді вірус потрапляє до організму людини при вживанні сирого молока або сиру від заражених кіз.

У більшості заражених вірусом кліщового енцефаліту інфекція протікає безсимптомно. Загалом, її прояви з’являються, переважно, на 7-14 день після укусу кліща. У хворих часто виникає інфекція головного мозку (енцефаліт) або м’яких оболонок головного/спинного мозку (менінгіт). До первинних симптомів кліщового енцефаліту належать слабкість, лихоманка, головний біль та блювота. Через кілька днів може з’явитися сплутаність свідомості, втрата координації рухів, слабкість в руках та ногах, судоми і порушення мови. Поставити діагноз може лише лікар на основі симптомів, історії подорожей і можливого контакту з кліщами, лабораторного дослідження крові або спинномозкової рідини.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, лікування, кліщі