У Львові лікарі видалили уламок міни з мозку дитини

9 Травня 2024

Із головного мозку 9-річного хлопчика нейрохірурги Першого медичного об'єднання Львова успішно видалили уламок міни довжиною 8 міліметрів.

Михайлик Воловиков з Херсону отримав надважке поранення голови під час чергового мінометного обстрілу міста. Про це розповіли у Дитячій Лікарні Святого Миколая у Львові.

Михайлика поранили просто напередодні Нового року — 31 грудня. Коли почалася атака, хлопчик разом з другом саме обідали в кафе. Діти швидко забігли у службове приміщення, проте уламки прошили стіни. Осколки потрапили Михайликові прямо в голову. Його 11-річний друг загинув на місці.

Першу хірургічну допомогу Михайликові надавали херсонські лікарі, а миколаївські — виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини надто глибоко заліг, тож лікарі залишили його.

Коли Михайлик опритомнів, виявилось, що ліва частина його тіла повністю паралізована — знерухомлені рука, нога і пів обличчя. Перші кроки хлопчик зміг зробити лише за місяць після поранення. Після кількох місяців щоденної реабілітації він почав підіймати ліву руку та більше впевнено пересуватися.

Однак згодом у хлопчика почалися судомні напади. Однією з ймовірних причин міг бути той самий уламок у мозку. Батьки Михайлика вирішили не чекати ще гірших ускладнень і почали шукати лікарів, які візьмуться за складну операцію.

Медики пояснили, що завдання буде надважке — уламок зупинився недалеко від ділянки, яка контролює рухи всієї лівої частини тіла. Потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу на глибині 5 см в мозку та ще й в дуже вузькій зоні. Це приблизно як шукати голку у копиці сіна, пояснює дитячий нейрохірург Михайо Ловга.

Лікарі змогли безпечно дістатися ділянки, де заліг уламок, під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу.

Під час операції не тільки дістали уламок, а й закрили відсутню частину черепа титановою пластиною. З полегшенням рідні Михайлика та медики могли видихнути лише за кілька днів після операції, коли хлопчик опритомнів.

«Ось тепер уже можна говорити про успішність втручання: рухові функції не погіршилися. Попереду у Михайлика тривале відновлення. Аби покращити рухові функції, з хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти. Водночас спеціалісти нашого Центру ментального здоров'я намагаються поліпшити психічний стан дитини», — розповіли у лікарні.

Після пережитого в Михайлика розвинулись страхи та тривога: він мало говорить, проявляє уникаючу поведінку та боїться відходити від мами.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: львів, війна з Росією, діти, Лікарі