Найголовніші новини 7 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

7 Травня 2024

Триває 803 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 64 бойових зіткнення.

Загалом, ворог завдав 1 ракетного та 40 авіаційних ударів, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по самохідному міномету 2С4 «Тюльпан», пункту управління та 5 районах зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 7 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 476 460 (+1 160) осіб,
  • танків – 7 405 (+25),
  • бойових броньованих машин − 14 227 (+14),
  • артилерійських систем − 12 287 (+37),
  • РСЗВ − 1 057,
  • засобів ППО − 792 (+1),
  • літаків − 349,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 717 (+34),
  • крилатих ракет − 2 149 (+1),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 509 (+32),
  • спеціальної техніки − 2 017 (+9).

 

  • Контррозвідка та слідчі СБУ викрили агентів ФСБ, які планували ліквідацію президента України та інших високопосадовців. До складу мережі, яку курували з Москви, зокрема, входили двоє полковників УДО. Вони зливали всю інформацію в росію.

Так, агенти ФСБ мали знайти виконавців серед наближених до Президента військових, які могли б взяти Володимира Зеленського у заручники, а вже після – вбити.

Також ворог планував ліквідувати голову СБУ Василя Малюка, очільника ГУР Кирила Буданова та інших високопосадовців.

ФСБ планувала зробити Путіну подарунок до інавгурації. Проте плани ворога провалилися.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Кремль знову активізує кампанію рефлексивного контролю, спрямовану на прийняття рішень на Заході, використовуючи ядерні погрози та дипломатичні маніпуляції.

Як повідомляють військові аналітики, рефлексивне управління є ключовим елементом російського інструментарію гібридної війни. Це тактика, яка формує супротивника за допомогою цілеспрямованої риторики та інформаційних операцій таким чином, щоб супротивник добровільно вчинив дії, вигідні росії.

Російські офіційні особи, ймовірно, використовують інформаційну операцію про ядерну зброю, щоб відмовити західних партнерів України від надання додаткової військової підтримки і налякати західних політиків, щоб вони не дозволили українським військам використовувати надані Заходом системи для атак на законні військові об'єкти в росії.

ISW продовжує вважати, що росія вкрай малоймовірно застосує тактичну ядерну зброю на полі бою в Україні або деінде.

рф часто використовувала ядерне брязкання зброєю протягом повномасштабного вторгнення в Україну для того, щоб змусити Захід припинити надавати військову підтримку Україні.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів телефонні розмови з президентом Фінляндії Александром Стуббом та прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

«Хороша телефонна розмова з Педро Санчесом. Прем’єр-міністр Іспанії підтвердив свою участь в інавгураційному Саміті миру. Вдячний йому за активну підтримку Формули миру та її адвокацію серед країн Латинської Америки й Африки».

Під час розмови також ішлося про завершення переговорів щодо тексту двосторонньої безпекової угоди з Іспанією в межах Вільнюської декларації країн «Групи семи».

Під час телефонної розмови із президентом Фінляндії теж ішлося про підтримку України та Саміт миру.  

«Ми обговорили майбутній мирний Саміт у Швейцарії, на якому я буду присутній. Сподіваюся, що якомога більше колег зможуть приєднатися. Ми також говорили про підтримку України з боку Фінляндії та Європи», - розповів Стубб.

  • Сьогодні ж відбулася телефонна розмова Володимира Зеленського з латвійським колегою Едгардсом Рінкевичсом, який підтвердив, що братиме участь у майбутньому Саміті миру. Також глави держав обговорили питання оборонної співпраці.

Напередодні польський президент Анджей Дуда також підтвердив, що приїде на Саміт миру у Швейцарії.

  • З початку 2024 року кількість виданих чеків зросла майже на 4 млн грн у середньому за день – з 22,5 млн у січні до 26,2 млн у квітні.

Також середній виторг за день зріс з 11,12 млрд грн у березні до 11,54 млрд грн у квітні.

Ці дані чітко підтверджують детінізацію торгівлі в Україні, а також ефективну боротьбу з корупцією.

  • У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що від початку повномасштабної війни в Україні тривають роботи з відновлення української медичної інфраструктури, пошкодженої рф. Наразі вже повністю відновили 510 медичних закладів.

Ще 355 медзакладів відбудували частково або вони перебувають в процесі відновлення.

«Йдеться про медичні заклади на деокупованих територіях, а також ті, які зазнали невеликих ушкоджень: вибиття вікон, пошкодження покрівлі, фасаду тощо. Найбільше відновлених медзакладів на Миколаївщині, Дніпропетровщині, Київщині, Харківщині та Чернігівщині».

  • В "Укренерго" повідомили, що на Сумщині майже повністю відновлено енергоживлення після атаки 6 травня, коли було знеструмлено понад 400 тисяч споживачів.

Наразі відбувається відновлення пошкодженого обладнання, а споживачі заживленні за певними резервними схемами.

«У нас практично на кожен випадок атаки для різних сценаріїв по кожній області випрацювані вже механізми, що ми робимо для того, щоб заживлювати споживачів. Найважливіше що енергопостачання відновлюється в короткий термін», – ідеться в повідомленні.

  • Генеральний директор "Української оборонної промисловості" Герман Сметанін заявив, що підприємства Укроборонпрому поступово переходять до виготовлення боєприпасів калібрів НАТО – 60-мм мінометних мін.

Також налагодили та масштабують серійне виробництво артилерійських снарядів, зокрема мінометних мін радянських калібрів.

«Ми знаємо орієнтовний обсяг виробництва боєприпасів на російських підприємствах і на підприємствах їх партнерів. Розуміємо, що наших власних потужностей навіть із великим зростанням виробництва недостатньо, щоб вести війну на паритетних умовах. Тому завдання підприємств «Укроборонпрому» та союзників України – забезпечити наші Сили оборони достатньою кількістю боєприпасів для визволення тимчасово окупованих територій».

«Укроборонпром» відкритий до діалогу з європейськими партнерами та готовий до різних форматів взаємодії, зокрема створення нових спільних підприємств.

  • Завершено будівництво магістрального водогону, який має забезпечити питною водою Кривий Ріг, що постраждав від обміління Каховського водосховища. В Україні об'єкт такого масштабу ще не зводили так швидко.

Вода для Кривого Рогу надходитиме з річки Інгулець.

Довжина водогону – понад 26 км, потужність – 400 000 куб. м на добу.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Влада рф у столиці-країни агресора провела так звану «інавгурацію» путіна після організованих Кремлем непрозорих «виборів». Фактично путін перебуває при владі з 2000 року, і зможе правити країною ще 6 років.

У своїй промові путін заявив, що «ми впевнено дивимося вперед» і «разом переможемо». Він також почав переконувати, що начебто не відмовляється від діалогу із західними країнами.

Завдяки злагодженим і вправним діям ЗСУ, під час промови путін так і не зміг похвалитися перед росіянами якимись суттєвими зрушеннями на фронті, де щодня гинуть сотні громадян рф.

  • Фонд боротьби з корупцією напередодні так званої інавгурації путіна опублікував відео і фотографії з його палацу під Геленджиком.

Після розслідування про цей палац у 2021 році друг правителя рф бізнесмен Аркадій Ротенберг, заявив, що будівля належить йому і там після ремонту буде відкрито апарт-готель. Однак через понад 3 роки жодного апарт-готелю там так і не з'явилося, хоча ремонт уже закінчено.

Розслідувачам вдалося отримати відео реальних інтер'єрів палацу. На відео потрапила аквадискотека, басейн, вулична алея з псевдоантичними статуями, джакузі, масажна зала, численні картини на військово-патріотичну тематику, дорогі меблі та люстри.

Замість кімнати для ігор і казино з'явилася домова каплиця, де розташовано незвичайний триптих з іконами Богородиці, Ісуса Христа і святого Володимира. Там також розташований трон.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Уряд Данії виділяє 250 млн данських крон (33,5 млн євро) на термінові базові потреби найвразливіших груп населення в Україні.

«Гуманітарна ситуація в Україні є надзвичайно серйозною. Мільйони українців були вимушені залишити свої домівки, тисячі будинків були зруйновані, лікарні зазнали бомбардувань, а предмети першої необхідності, такі як вода, опалення та електроенергія, є дефіцитними ресурсами для багатьох українців. У районах, розташованих поблизу лінії фронту, ситуація досягла катастрофічного рівня. Особливо вразливими є жінки та діти. Цим новим пакетом підтримки ми прагнемо забезпечити термінову гуманітарну допомогу та захист для найбільш вразливих груп населення, що може врятувати їхні життя», - заявив міністр у справах міжнародного розвитку Данії Ден Йоргенсен.

Зазначається, що в рамках цього пакету надається базова надзвичайна допомога у вигляді продовольства, медикаментів, води та житла для українців у найбільш постраждалих від війни районах.

Особлива увага приділяється захисту найбільш вразливих верств населення. Сюди входять мільйони дітей, які страждають від наслідків війни і потребують безпечного середовища, соціальної активності та підтримки для продовження навчання навіть під час війни.

  • Косово передасть Україні пакет військової допомоги, до якого увійдуть мінометні снаряди, військові вантажівки, бронемашини, тактичні автомобілі.

«Я не буду вдаватися в деталі, але можу сказати, що це мінометні снаряди 120 мм, 60 мм, 81 мм, військові вантажівки для перевезення особового складу та озброєння, бронемашини, тактичні машини для підтримки підрозділів в Україні в транспортно-оперативному аспекті», - розповів міністр оборони Косова Еюп Мачедонсі.

Також Косово тренує українських фахівців із розмінування, у 2022 році завершила тренування перша група Центру протимінної діяльності. За словами міністра, нині в Косово готуються тренувати другу групу.

  • Президент Литви Гітанас Науседа повідомив, що країна приєднається до ініціативи щодо надання Україні систем протиповітряної оборони для захисту неба від ракетних та дронових атак росії
  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що зараз Європу заливає дезінформація й маніпуляції з боку росії, що спрямовані на послабленню підтримки України. Так, упродовж останніх тижнів спостерігається багато кібератак, дезінформації, гібридних атак, довгострокових шпигунських кампаній, спрямованих проти країн ЄС.

«Метою усіх цих атак є розбрат у наших суспільствах, дії зсередини, атакування наших кордонів. Відтак солідарність важлива. Відповідаючи на цю загрозу, я завжди підтримую ЄС, оскільки саме Євросоюз буде готовий захищати наше верховенство права, захищаючи Україну і Європу».

Президентка Єврокомісії вважає, що путін прагне до повернення імперій та авторитаризму.

«Він хоче панувати на нашому континенті, і це не якась теоретична загроза, а відкрита ціль, яка ним задекларована».

Урсула фон дер Ляєн запевнила, що Європа підтримуватиме Україну так довго, як це буде необхідно.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що країни, які розвиваються мають активізувати свої дипломатичні зусилля для проведення Глобального саміту миру, який запланований на середину червня у Швейцарії.

Очільник німецького уряду закликав великі країни з економікою, що розвивається, зробити більше для припинення війни в Україні.

«Якби такі країни, як Китай, Бразилія та Індія, закликали росію-агресора вивести свої війська з України, тоді шанси на швидкий мир зросли б».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський