Які речі мобілізований повинен мати із собою, а які – отримає

Третій рік триває повномасштабне вторгнення, і щодня чоловіки стають на захист України.

Тож, які речі мобілізований має взяти з дому, а що з необхідного спорядження йому видадуть у навчальному центрі, де новоспечений військовий проходитиме базову загальну військову та, за потреби, фахову підготовку, – розповість Уляна Кравчук, пресофіцерка Волинського обласного ТЦК та СП. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Що передусім повинен мати мобілізований?

– Паспорт, копію індивідуального податкового номера, військово-облікові документи й за наявності – посвідчення водія, які потрібно зберігати у спеціальному водонепроникному пакеті. Із собою слід взяти станок для гоління або електробритву, зубну пасту, щітку, шампунь, мило, туалетний папір, рушник, манікюрні ножиці, сонцезахисний крем (через тривале перебування під сонцем) і вологі серветки (сухий душ). Маленький набір для шиття, пару голок та ниток, блокнот, ручки й олівці. Ще потрібно мати два ліхтарики з червоним світлофільтром, повербанки, подовжувач або трійник, оскільки заряджати телефони чи інші ґаджети треба часто, а місце для цього не завжди є.

Чи потрібно взяти медикаменти?

– Особисту аптечку слід зібрати обов’язково. До неї покласти знеболювальні, жарознижувальні, антисептичні засоби, препарати проти шлункових розладів, бинт (зокрема кровоспинний і еластичний), вату, лейкопластирі, оклюзійні наліпки, хоча б два турнікети, декомпресійну голку, армований скотч, ножиці для розрізання одягу, нітрилові рукавички, водостійкий маркер, гелеві серветки, гомеостатики, а також ліки, які приймає людина: від тиску, печії тощо. Загалом, необхідна медична допомога надається бойовим медиком підрозділу.

Якісь іще речі потрібні?

– Зброя, набір для догляду за нею, масло для чищення зброї, розвантажувальна система. Якісна лопата, маленький брусок для заточування. Годинник, він має бути від простих касіо з вібробудильником до гармін. Активні навушники, тактичні рукавиці, балістичні окуляри, бафи та балаклава. Туристична фляга для води, гідратор, додатковий фільтр для води. Мультитул, складаний ніж. Великий військовий рюкзак або баул з лямками 100 – 120 літрів та менший, на 35 – 45 літрів, туристичні ремені-стяжки для додаткового спорядження. Якісна спальна система, компресійний мішок для спальної системи. Якісний каремат, найкраще – складаний гармошкою з однією рефлективною стороною. Килимок для сидіння, тобто шматок каремата і стропа. М’які беруші на випадок, якщо поруч хропітимуть побратими. Потрібна подушка туристична – надувна чи з синтетичних речовин. Як варіант можна використовувати малий рюкзак.

Які речі мобілізованому видадуть у навчальному центрі?

– Це залежатиме від того, які завдання за призначенням виконуватиме захисник у військовій частині. У бойовому єдиному комплекті військовослужбовці отримують два комплекти костюмів, у який входять кітель і штани, а також фліску, зимову куртку й штани, дві бойові сорочки (убакс), дві сорочки поло. Також військовим повинні видати футболки, зимові та літні шкарпетки, труси й два комплекти  термобілизни: демісезонну й зимову. Також видають шолом, бронежилет, берці літні чи демісезонні і зимові. Зі спорядження також мають надати каремат, спальний мішок, тактичні рукавиці, ремінь і транспортну сумку.

Спілкувалася Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Поради, Волинь