87-­річний незрячий в’яже маскувальні сітки

Миколі з Кривого Рогу – 87 років. І він бореться проти росіян, хоча в молодості втратив зір…

Удень і вночі плете основи для маскувальних сіток, які захищають на фронті наших воїнів. Для пана Миколи це вже друга війна у житті. Перша сталася тоді, коли він був ще дитиною та ще мав зір. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

«Вночі сон не йде. Тому я, поки діти сплять, тихенько на кухні в’яжу, – розповідає волонтер Микола Анні Семьоновій на сайті «ШоТам». – Я все пам’ятаю: і розбиті хати, й горілі машини, й танки – все. І на старість теж доводиться так».

У 20 років пан Микола отримав хімічний опік під час військової служби та втратив зір. У Товаристві незрячих його навчили відчувати на дотик, і це вміння допомагає плести. Тож, коли почалася повномасштабна війна, Микола долучився до боротьби. З нитками допоміг місцевий волонтерський штаб.

«Суспільному» та Наталії Качуровській пан Микола розповів, за місяць робить до п’яти сіток, за 2 роки вже виготовив понад 70. «Як почалось вторгнення, нитки в мене були, думаю, чим я можу помогти. Це я за місяць 4, коли 5 штук зв’яжу і дзвоню в штаб, приїздять, забирають. Час вільний є, та й в’яжу, а буває, вночі не сплю, тихенько, робота безшумна, діти сплять, а я на кухні сяду та в’яжу», – каже він.

Готові основи чоловік передає місцевій громадській організації. Далі волонтери обв’язують їх тканиною, відповідно до сезону, та передають військовим.

«Її просто так взяти десь неможливо: це або у рибалок,  або закуповувати її треба безпосередньо, або ж як Микола Миколайович її робе. Передавали військовим частинам на фронт, спочатку це була Херсонщина – звільнення наших територій, далі і Донеччина, і Луганщина, це і Харківський напрямок, Лимано-Куп’янський», – розповіла голова ГО «Набат Кривбас» Вікторія Третяк.

Микола Кольчиба планує й надалі робити основи для сіток, поки не закінчиться війна.

Підготувала  Ірина Світляковська

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кривий ріг, війна з Росією, пенсіонери