Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців

6 Травня 2024

Угорщина не видасть Україні українського біженця, незалежно від того, є він військовозобов'язаним чи ні.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн, пише hromadske з посиланням на угорське видання ATV.

Посадовець заявив, що Угорщина не розслідує, є людина військовозобов’язаною в Україні чи ні, та, «виходячи з елементарної гуманності, не дозволить відправити її на смерть».

Він заявив, що «кожен біженець з України [в Угорщині] — у цілковитій безпеці та отримує всю допомогу — чи то угорську, чи то українську».

Нагадаємо, 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

Закон набуде чинності 18 травня, проте українські консульства вже перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. 

Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

На тлі цього в Німеччині оголосили, що рішення призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку не вплине на їхній статус біженців.

Водночас у Литві допускають, що можуть посприяти поверненню до України чоловіків призовного віку. Там заявляють, що ще не розглядали конкретні сценарії та стежать за діями Польщі в цьому питанні.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна може допомогти Україні повернути військовозобов’язаних додому. Каже, поляки обурені, коли бачать українців призовного віку «в готелях і кафе». А ось Міністерство внутрішніх справ Польщі пообіцяло продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які не матимуть паспортів.

У США заявили, що Вашингтон не має жодного рішення чи офіційної позиції щодо спроби України повернути військовозобов’язаних. Однак уряд країни поважає право Києва визначати свою політику.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: угорщина, війна з Росією, Україна, чоловіки