Все, що треба знати про суперовуляцію

Суперовуляція — це стан, коли до овуляції дозріває не одна або дві яйцеклітини, а відразу кілька. Суперовуляцію викликають гормональні препарати, що стимулюють яєчники. Її використовують для лікування безплідності за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), а також для кріоконсервації ооцитів у програмі відкладеного материнства. Суперовуляція має деякі ризики, хоча фахівці постійно працюють над їх зниженням. Попри ризики, вона є потрібною для більшості ДРТ, оскільки підвищує їхню ефективність.

Якщо ви зіткнулися з проблемою безпліддя, клініка репродуктивної медицини з бездоганною репутацією — саме те, що потрібно.

Ризики суперовуляції

Найчастіші ризики суперовуляції охоплюють:

  • багатоплідну вагітність;
  • синдром гіперстимуляції яєчників (СГЯ).

Вони досить низькі, що пов'язане з удосконаленням лікарських засобів, які застосовують для суперовуляції. Завдяки цьому останніми роками важкі форми СГЯ стали рідкістю, а легкі та середньої тяжкості практично не потребують лікування. Що стосується багатоплідної вагітності, то під час екстракорпорального запліднення лікар контролює кількість перенесених ембріонів і все більше репродуктологів відмовляються від практики множинного перенесення. Це стало можливим завдяки поліпшенню техніки ембріотрансферу.

Лікарські препарати для суперовуляції

Гормональні препарати, які використовують для суперовуляції:

  1. Стимулюють яєчники, спонукаючи до дозрівання відразу кілька яйцеклітин.
  2. Запобігають передчасної овуляції, оскільки якщо овуляція відбудеться спонтанно, репродуктолог не зможе витягти яйцеклітини, що вивільнилися. Тоді цикл ЕКЗ доведеться скасовувати.

Для стимуляції яєчників використовують ін'єкційні гонадотропіни, аналогічні тим, що виробляє гіпофіз, але у вищій дозі. Щоб не допустити передчасної овуляції, використовують агоністи або антагоністи гонадотропін-рилізинг-гормону. Коли фолікули досягають потрібного розміру, жінка отримує гормональну ін'єкцію, яка протягом 36 годин запускає овуляцію.

Ще одну групу ліків використовують для індукції овуляції, яку часто плутають із контрольованою гіперстимуляцією яєчників. Це кломіфен і летрозол, які приймають, коли потрібна овуляція дозрілої яйцеклітини. Їх використовують при ановуляторних циклах, для ЕКЗ у мінімальному чи природному циклі, а також у програмі внутрішньоматкової інсемінації.

Скільки яйцеклітин потрібно?

Кількість яйцеклітин, які можна отримати за допомогою суперовуляції, залежить від діагнозу та цілей. Якщо для зачаття достатньо однієї яйцеклітини, то чому репродуктологи стимулюють суперовуляцію? Причина в тому, що жодна ДРТ не може гарантувати, що одна яйцеклітина дійде до фіналу, тобто створить життєздатний ембріон, який розвиватиметься та вдало імплантується в ендометрій. З кожних 10 фолікулів виходить у середньому 7–8 яйцеклітин. З них 4–6 запліднять сперматозоїди, а з ембріонів, що вийшли, від третини до половини дійде до перенесення в матку — це 2–3 ембріони. Саме тому потрібно постаратися отримати більше яйцеклітин за один раз. Оптимальною кількістю вважається від 8 до 15 фолікулів.

Якщо у жінки утворюється менше ніж чотири фолікули у звичайному (класичному) циклі ЕКЗ, репродуктолог може скасувати його через дуже низьку ймовірність успіху.

Якщо суперовуляція неефективна

У деяких жінок яєчники погано відповідають на гормональну стимуляцію: попри ретельно підібрані лікарські протоколи, не вдається отримати більш як 2–3 фолікули. Таке буває у разі виснаження яєчників та зниження оваріального резерву, передчасному чи фізіологічному. У цих випадках вибирають інший варіант ЕКЗ — у мінімально стимульованому чи природному циклі.

Автор: Вацик Мирослава Михайлівна — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83
Ліцензія МОЗ України АГ № 603203 от 14.09.2011
Самолікування може нашкодити вашому здоров'ю

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.