ВІЙНА: ЗАМАЛЬОВКИ ІЗ ЖИТТЯ

ПРОПОНУЄМО ВАМ ДЕКІЛЬКА ІСТОРІЙ, ЯКІ РОЗЧУЛЮЮТЬ ДО СЛІЗ

Пілоти зробили незаплановану посадку, щоб подарувати дитині цукерки

Українські льотчики здійснили екстрену посадку в полі біля хлопця, який тримав високо над головою синьо-жовтий Прапор, вітаючи військових, що поверталися з бойового завдання.

Під час повернення з виконаного бойового завдання один із ударних вертольотів Мі-24 приземлився в полі, дозволяючи членові екіпажу вийти до дитини з подарунками, тоді як інший вертоліт кружляв на низькій висоті, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Хлопчик, який постійно вітав їх Національним Прапором під час їхнього прольоту, був приємно здивований, коли льотчики здійснили посадку, щоб привітати його з цукерками, та подарунками.

Зроби джойстик для друга-захисника, який втратив руку

Щоб підтримати друга-військового, який втратив праву руку, Сергій власноруч зробив для нього унікальний джойстик для комп’ютерних ігор! І тепер його друг Ігор обігрує суперників однією лівою! На нього ще чекають  тривала реабілітація та лікування, але найдужче він хоче повернутися на фронт, щоб і далі бити ворога.

Сергій та Ігор – найкращі друзі, яких 5 років тому  об?єднало спільне захоплення – комп?ютерні ігри. З 2018 року Ігор служив у Національній гвардії України в Києві. Після початку повномасштабного вторгнення пішов вчитися на оператора FPV-дронів. А Сергій став айтішніком «001» у Добровольчому українському корпусі.

Ігор узяв собі позивний Іспанець та з літа 2023 року командував підрозділом ударних БПЛА. Підсмажував ворога під Бахмутом. Але з початку січня 2024 року прямо в нього прилетів ворожий дрон. Він отримав важкі поранення від осколків, частково втратив зір. Йому довелося ампутувати праву руку. Лікарі не давали шансів на життя, але Ігор вижив.

Сергій постійно був поруч, організовував збори та думав, як повернути друга до звичного життя. Шукав в Україні пристрій, на якому можна було б грати в комп?ютерні ігри однією рукою, але нічого не знайшов.

Він побачив в інтернеті відео про конструювання девайсів для людей з особливими потребами. Роздрукував деталі на 3Д-принтері та склав з них адаптер. Назвав прилад «одноруким бандитом». А ще – замовив з Данії аркадний джойстик, яким зручно керувати однією рукою і навіть можна грати ногою!

Ігорю такі девайси дуже сподобались, і він уже обігрує Сергія. На військового ще чекають довготривала реабілітація та протезування.

Дружина військового гуртує жінок навколо допомоги ЗСУ

Ольга  Бобрикович – дружина військового з Івано-Франківська. Працює педіатринею та викладає в медуніверситеті. Саме такий насичений графік тримає Ольгу на плаву вже 9 років. Бо її чоловік Максим на фронті з 2015-го. А від початку повномасштабного вторгнення боронить Україну на Запорізькому напрямку. Ольга розуміє, як тяжко по кілька днів чекати вісточки з передової. Тому останні 5 років чи не щодня знайомиться із дружинами військових, щоби їх підтримати. Жінки довіряють Ользі, бо бачать у ній опору. Та надихаються її енергійністю й здатністю, попри обставини, не опускати рук.

У 2019-му Ольга з дружинами воїнів заснувала ГО, яка допомагає 70 жінкам. «Я зрозуміла, що я не одна. Що є ще інші дівчата, в яких такі схожі проблеми, як у мене, схожі переживання. І я зрозуміла, що нам потрібно об’єднуватися», – розповідає Ольга Бобрикович.

Раз на тиждень жінки збираються на зустріч з психологом, священником чи на арттерапію.

«Після тренінгів відчуваю врівноваженість, спокій, баланс емоцій, бажання зробити щось для армії, для свого чоловіка, для себе розвиватися», – розповідає Юлія Каюда, дружина військового.

Для зустрічей дружини орендують приміщення з ігровою зоною, щоби зайняти і дітей. Аби підтримати дітей загиблих воїнів, Ольга другий рік організовує їм дні народження. Крім того, жінки печуть і продають солодощі та організовують автопробіги – все на користь ЗСУ.

За отримані кошти купують на фронт прилади нічного бачення, дрони та спорядження. Ольга хоче залучити більше родин військових, тому мріє про соціальний простір у кафе.  Адже соціальний простір стане місцем, де відсвяткують разом із своїм чоловіком Перемогу.

Мама загиблого воїна відкрила студію звукозапису на його честь

Захисник Олександр Бевз віддав своє життя за Україну в листопаді 2022 року на Донеччині. До повномасштабної війни хлопець писав власну музику в стилі техно під псевдонімом Аlebe та мріяв про професійну студію. Тепер завдяки мамі Ларисі його ідея житиме – студію Alebe вже встигли оцінити перші музиканти, і надалі тут обов’язково запишуть  не одну українську пісню, яка стане хітом.

Сашко ще школярем захопився музикою та писав треки в стилі техно. Його мрією було стати популярним музикантом і писати музику на власній студії. Та всі плани змінила війна. Після 24.02 Олександр став на захист України.

Навіть на фронті він знаходив час на музику: писав мелодії прямо в окопах. Та в листопаді 2022 року Сашка не стало. Він поліг у боях за Донеччину.

Гроші, які мама Лариса отримала від держави, вона вклала в те, чого так хотів воїн. У ліцеї, де навчався Сашко, відкрила студію Alebe. Завдяки професіоналам її вдалося обладнати сучасною технікою, яку вже перевірили в дії.

Тепер як початківці, так і досвідчені музиканти зможуть створювати на ній нові українські хіти. Пані Лариса планує видати альбом треків сина, аби той продовжував жити у своїй творчості.

Підготувала Ірина Белоцька

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, авіація