«Наче ж була здорова, а тут тиск зашкалює!»

У чоловіків і жінок гіпертонія розвивається у різний вік, але лікують її однаково. Як саме – нам розповість лікарка-кардіологиня медичного об’єднання ЛМТГ Юлія Папенко.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Юліє Василівно, який тиск для дорослої людини вважається нормальним?

– Він не повинен переступати показника 140/90 міліметрів ртутного стовпчика (це одиниця виміру тиску). Нормальним вважається тиск 130/80 мм рт. ст., а оптимальним – 120/70.

Що означають верхній і нижній тиск?

– Верхній тиск, систолічний, показує силу впливу на стінки артерій під час скорочення серця і викиду ним крові в судини. Нижній, діастолічний, утворюється в судинах у момент розслаблення серця.

Чому тиск крові в судинах може підніматися?

– Серед основних причин – старший вік, обтяжена спадковість, куріння, порушення жирового, водного та сольового обмінів, атеросклероз, стрес, гіподинамія (відсутність рухової активності), споживання алкоголю і деяких медикаментів.

Із якого віку в людей з’являється гіпертонія?

– Точно встановити віковий діапазон складно. Ми просто констатуємо факт, що з віком поширеність артеріальної гіпертензії зростає через погіршення стану судин.

Чи багато українців мають цей діагноз?

– За даними національного дослідження STEPS, третина населення  України (34,8% серед опитаних) мала підвищений артеріальний тиск чи гіпертензію або приймала антигіпертензивні препарати. У віковій групі 18 – 29 років таких людей приблизно 12,7 відсотка, у віковій групі 60 – 69 років їх уже 71,1 відсотка.

Чи можна в кожної конкретної людини встановити, що в неї гіпертонія виникла з таких-то причин?

– У понад 90 відсотків випадків причину стійкого підйому артеріального тиску виявити не вдається. У такому випадку діагностують первинну артеріальну гіпертензію (в Україні при формулюванні діагнозу лікарі часто використовують термін гіпертонічна хвороба).

Але приблизно у 10 відсотків пацієнтів із артеріальною гіпертензією підвищення тиску виникає внаслідок інших хвороб – вроджених вад розвитку серця та судин, хронічних захворювань нирок та ендокринних органів – наднирників, щитоподібної залози тощо. Таку гіпертензію називають вторинною або симптоматичною.

Якого ступеня буває хвороба?

– Виділяють три ступені артеріальної гіпертензії. Перший – це коли3 показники коливаються в межах 140/90 – 159/99 мм рт. ст. Другий – від 160/100 до 179/109. І третій ступінь – від 180/110.

У кого частіше спостерігається високий тиск у чоловіків чи жінок?

– У молодому та середньому віці на гіпертонічну хворобу частіше хворіють чоловіки. Однак ця відмінність нівелюється, коли в жінок настає менопауза і виникає так звана клімактерична гіпертонія, що є наслідком порушень гормонального балансу в організмі жінки. Проте зауважу: якщо така гіпертонія зумовлена лише клімаксом, то артеріальний тиск нормалізується самостійно після того, як «важкі часи» для жінки минуть.

Гіпертонія проявляється зразу чи людина роками не здогадується про свій підвищений тиск?

– До 40 відсотків хворих не підозрюють у себе недугу, бо часто вона має безсимптомний перебіг. Тому дуже важливо регулярно вимірювати в себе тиск і спостерігати за змінами в самопочутті.

Які саме зміни повинні насторожити?

– Про підвищений тиск можуть сигналізувати головний біль (найчастіше – в потиличній чи тім’яній частині), періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення, біль у ділянці серця; прискорене серцебиття навіть у спокійному стані (понад 90 разів на хвилину), відчуття задухи.

Буває, що в людини підскочив тиск під 200. Чи можна прийняти сильну таблетку, щоб якомога швидше його понизити?

– Ні, це дуже небезпечно. Зменшувати тиск треба на 25 – 30 мм рт. ст. упродовж години. А щоб запобігти  гіпертензивному кризу (критичному скачку тиску), необхідно постійно приймати антигіпертензивні препарати. Саме планова терапія забезпечить рівень артеріального тиску не вище від 140/90 мм рт. ст.

Гіпертонію можна вилікувати чи вона з людиною на все життя?

– Повністю вилікуватися, як, наприклад, від грипу, неможливо. Але цілком реально контролювати і підтримувати рівень тиску, не допускаючи якихось загрозливих станів. Для цього треба регулярно приймати препарати, які приписав лікар, і дотримуватися здорового способу життя: мати достатню фізичну активність, відмовитися від тютюнокуріння та надмірного вживання алкоголю, а також видозмінити свій раціон.

Які страви гіпертонікам протипоказані?

– Американський Національний інститут серця, легень і крові спеціально розробив DASH-дієту, яка передбачає споживання продуктів, багатих на калій, магній, кальцій, рослинні волокна. Тобто в раціоні мають бути овочі, фрукти, цільнозернові та нежирні молочні продукти, різні види олії та нежирне м’ясо.

А от звести до мінімуму, відповідно до DASH-дієти, чи бодай обмежити споживання треба солі (не більше від чайної ложки на добу, включно із сіллю в готових продуктах), цукру (включно з готовими продуктами), червоного м’яса та м’ясних продуктів високої переробки (магазинна ковбаса, паштети, копченості), жирних молокопродуктів (вершки, сметана), а також міцних чаю та кави.

Багато хто зараз прочитає рекомендації американських учених і скаже: то що тоді їсти?

– Їсти все, що вирощують українці в саду й на городі: огірки, помідори, кабачки, капусту, зелень, салат, гарбуз, моркву, солодкий перець, баклажани (не частіше від одного разу на тиждень). Корисні для гіпертоніків зелені яблука, груші, вишня, полуниця, лохина, апельсини і персики. Замість свинини готуйте страви з нежирної курятини, індичатини, яловичини, які краще запікати, а не смажити. Дуже корисна також жирна риба: скумбрія, оселедець (але запечений, а не копчений чи солений). Замість смаженої картоплі варіть пшеничну, ячмінну та гречану каші, а макарони обирайте твердих сортів. Яйця не смажте, а варіть. Не забувайте про користь гороху та квасолі (зокрема стручкових). А страви заправляйте не смальцем, а олією. Причому для салатів беріть нерафіновану холодного  віджиму.

І плюс щодня треба приймати таблетки від тиску: це не нашкодить здоров’ю? Чи можна пити їх тоді, коли гірше почуваєшся?

– Неправильно робити перерву в лікуванні і приймати  антигіпертензивні ліки курсами. Адже при раптовому припиненні лікування можуть виникнути гіпертензивний криз, напад стенокардії, аритмія, інфаркт міокарда, інсульт. А це може призвести до інвалідизації та навіть летальних наслідків.

Чула, тиск можна понизити без таблеток: тримати руки/ноги в теплій воді, компреси робити?

– Якщо так склалися обставини, що ви не маєте можливості прийняти таблетки для зниження тиску, можна вдатися до немедикаментозних методів: грілка/гарячі ванни для ніг, чай із м’ятою, компрес із яблучного оцту до ніг. Але після цього слід обов’язково звернутися до лікаря, який допоможе правильно підібрати лікування.

Як часто гіпертоніку треба обстежуватися, якщо ніщо не турбує і таблетки він щоденно приймає?

– Доки пацієнт іще не нормалізував тиск, лікарське спостереження проводиться до досягнення з інтервалом два-три тижні. Коли ж показники вже в нормі, до лікаря треба приходити через пів року – рік.

Ці обстеження безплатні?

– Так. Але спочатку пацієнт має звернутися до сімейного лікаря, пройти дообстеження (загальний аналіз крові, сечі, глюкозу крові, ЕКГ). А за результатами аналізів сімейний лікар бачить, чи є в пацієнта необхідність отримати консультацію в кардіолога чи інших вузькопрофільних спеціалістів.

Чи є безплатні ліки проти гіпертонії?

– Так. В Україні діє програма «Доступні ліки», у рамках якої кожен пацієнт може безкоштовно або з невеликою доплатою одержати необхідні препарати від гіпертонії.

Сподіваюся, читачі дослухаються до ваших порад і будуть здоровими.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Лікарі, Поради