Як оформити заповіт, якщо у документах є помилка

29 Квітня 2024

«Підкажіть, будь ласка, що мені робити. В одних документах у нас пишеться прізвище СолонІнчик, а в інших СолонИнчик. Тепер не можу нормально оформити заповіт на дочку», – ваша читачка, пенсіонерка.

Справді, у правовстановлюючих документах, які визначають право власності, помилка навіть в одну букву може призвести до серйозних проблем, попереджають юристи, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Куди звернутися?

Ст. 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», редакція від 01.01.2024, передбачає, що внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС, тобто колишній ЗАГС) за наявності достатніх підстав.

Спеціалісти РАЦСу збирають усі документи, перевіряють і складають обґрунтований висновок або про внесення змін до актового запису цивільного стану, або про відмову в цьому.

Відповідно до ч. 2 згаданої ст. 22, внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою особи, щодо якої складено актовий запис.

Частинами 3, 4 цієї статті передбачено, що заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного відділу РАЦСу за місцем проживання заявника або за місцем зберігання актового запису цивільного стану.

Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом РАЦСу за місцем зберігання відповідного актового запису. Якщо актовий запис цивільного стану зберігається в державній архівній установі, то внесення змін безпосередньо до актового запису проводиться зазначеною установою за повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

В ч. 6 цієї статті зазначено, що після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

Ці документи знадобляться

Отож, шановна читачко, юристи радять вам звернутися до будь-якого органу РАЦСу, надавши свій паспорт, свідоцтво про народження дочки, інші документи із заявою, щоб було внесено зміни до актового запису цивільного стану у документ про народження дитини.

Якщо вам буде відмовлено, ви маєте право звернутися до суду із заявою про внесення змін до актового запису до свідоцтва про народження дитини. Заяву можете написати самостійно або звернутися до центрів безоплатної правової допомоги. До заяви в суд треба надати копії вашого паспорта, свідоцтва про народження дитини, інші ваші документи. Копію кожного документа необхідно власноруч завірити «Згідно з оригіналом. ПІБ, дата, підпис».

УВАГА! Розмір судового збору за подання позовної заяви немайнового характеру від фізичної особи становить 1 211,20 грн.

Що потрібно вказати в заяві

В заяві, яку ви понесете до суду, слід зазначити, що при видачі актового запису про народження дочки (номер, дата, орган, який видав документ) припустилися помилки: в матері прізвище СолонІнчик, а дочці написали – СолонИнчик.

Обов’язково в заяві до суду юристи радять вказати, що такі розбіжності в документах призводять до того, що при видачі інших документів теж припускатимуться помилки в прізвищі, що це може спричинити ускладнення при вирішенні спадкових та інших питань, тому необхідно внести зміни до актового запису.

В заяві до суду вкажіть необхідність зобов’язати відділ РАЦСу внести  зміни до актового запису про народження (номер, дата, зазначити, ким було внесено попередньо) і видати нове свідоцтво про народження з правильними прізвищем, ім’ям та по батькові, а у графі «прізвище матері дитини» подати його з правильними буквами.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: документи, Україна