У Telegram чат-боти ГУР та СБУ відновили роботу

29 Квітня 2024

У Telegramі після призупинення роботи знову доступні чат-боти Головного управління розвідки Міноборони та Служби безпеки України, а також бот від Мінцифри. 

Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI.

Тож відтепер знову працює «Головний бот розвідки». Як розповідали раніше у ГУР, його запустили для зв’язку з жителями тимчасово окупованих територій та всіма, хто прагне боротись із росією. 

Туди можна повідомити про розташування ворожих штабів, скупчення техніки, розміщення РЕБ та ППО, переміщення військ та дислокацію вищого військового керівництва російських окупаційних військ.

Серед доступних платформ для зв?язку і чат-бот від СБУ. Туди можна повідомити про рух ворожої техніки та ДРГ. Роботу відновив і бот «єВорог» від Мінцифри з подібним призначенням — збір інформації про техніку чи особовий склад окупантів з прив’язкою до геолокації.

У  SPRAVDI зауважили, що ворог може створювати псевдоботів та ботів-двійників для поширення дезінформації або збору даних користувачі. Щоби цьому завадити, Центр рекомендує використовувати інструмент для перевірки чат-ботів: dovidka.info/botcheker.

Нагадаємо, раніше засновник Telegram Павло Дуров заявив, що компанія Apple надсилає його компанії листи щодо доступу їхніх користувачів до деяких каналів. Унаслідок цього можливі «неминучі зміни» для українських користувачів iPhone.

Він також заявив, що на початку російського повномасштабного вторгнення в Україну, у лютому 2022 року, він запропонував обмежити роботу Telegram-каналів у рф та Україні, бо їх, мовляв, використовували для військової пропаганди.

Однак, за його словами, українські та російські користувачі виступили проти цього. Крім того, Дуров стверджує, що його компанія блокує акаунти та боти, які збирають координати для завдання ударів або публікують заклики до насильства.

Вже ввечері 28 квітня в месенджері зникли чат-боти Головного управління розвідки Міноборони, Служби безпеки України та Мінцифри, через які, наприклад, можна було повідомити про рух російської техніки.

У ГУР МО блокування назвали «необґрунтованим» і таким, що «суперечить правилам та публічним заявам керівництва Telegram».

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин вважає, що блокування чат-ботів урядових організацій, зокрема спецслужб, у Telegram не пов?язані з критикою месенджера з боку української влади. Він пов’язав інцидент з російською ФСБ.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: соцмережі, Україна, сбу, міністерство оборони