У ВРУ підтримали законопроєкт про зміни щодо порушення по мобілізації

10 Квітня 2024
За законопроєкт про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення у першому читанні проголосувала Верховна Рада.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк, Ірина Геращенко та Олексій Гончаренко. За відповідний законопроєкт №10379 проголосували 254 народні депутати.

Як зазначають депутати, метою цього законопроєкту є удосконалення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (з урахуванням вимог воєнного стану).

У законопроєкті пропонуються:

  • Нові статті про порушення військового обліку.
  • Збільшені строки адміністративної відповідальності та адміністративного затримання.
  • Введення кримінальної відповідальності за відмову від медичного огляду під час мобілізації.

Також пропонуються збільшення розмірів штрафів і тривалості адміністративного затримання (до 3 років). Мінімальна сума штрафу за порушення, передбачені цими статтями, становитиме 8 500 гривень (порівняно зі 510 гривень раніше), а максимальна — 204 000 гривень (порівняно зі 8 500 гривень раніше).

Також, як зазначають депутати, законопроєктом пропонується встановити жорсткіші санкції за порушення військового обліку, ніж за деякі військові правопорушення — наприклад, за дезертирство. Окрім того, пропонується прирівняти відмову від проходження медичної комісії до ухилення від призову під час мобілізації.

Железняк зазначив, що зараз схвалена урядова версія, яка має «багато проблем і жорстких норм», але всі обіцяні зміни мають зайти правками до другого читання.

Тим часом Гончаренко стверджує, що комітет прибрав кримінальну відповідальність з цього законопроєкту: «Ця норма була, але вчора її вирішили все-таки прибрати».

Сам проєкт закону наразі недоступний на сайті Верховної Ради.

За словами Геращенко, за цей законопроєкт голосували депутати «Слуги Народу», колишньої ОПЗЖ, групи і частина «Голосу».

«Це був тест на голосування по закону про мобілізацію без демобілізації військових. Вангую, стільки ж голосів будуть і за мобілізацію», — вважає депутатка.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вру, закон, війна з Росією