На Волині експрикордонник отримав штраф замість умовного терміну за переправлення ухилянтів

20 Березня 2024

Інспектора прикордонної служби Віталія Бевза та колишнього прикордонника Сергія Кацевича затримали на Волині у 2022 році за переправлення за кордон військовозобов’язаних чоловіків.

Бевз під час судів відправився служити на схід України. Кацевичу дали п’ять років за ґратами з іспитовим терміном. Втім, нещодавно це покарання змінили – призначили 51 тисячу гривень штрафу. Про це пише Сила правди з посиланням на вирок Волинського апеляційного суду.

Як стверджувало слідство, у вересні 2022-го до інспектора прикордонної служби Віталія Бевза звернулася знайома, яка хотіла отримати консультацію щодо особливостей виїзду чоловіків за кордон в умовах воєнного стану. На це інспектор нібито повідомив, що за 500 доларів допоможе потрапити за кордон через систему «Шлях», а за 10 тисяч доларів – пропустить без жодних юридичних підстав. Жінка вирішила звернутися до правоохоронців і у співпраці з ними продовжила спілкування з прикордонником. Йому згодом розповіла, що «послуга» потрібна для чоловіка, який хоче виїхати до Польщі.

Потенційного ухилянта внесли до системи «Шлях». 5 листопада 2022 року він перетнув кордон із Польщею через пункт пропуску «Устилуг-Зосин» у Волинській області. Наступного дня Віталій Бевз, за даними слідства, отримав 500 доларів США. За цією ж схемою він одержав ще тисячу доларів за двох наступних втікачів.

У листопаді 2022-го інспектора попросили переправити з України ще одного військовозобов’язаного, а Бевз залучив до цієї справи спільника — колишнього прикордонника Сергія Кацевича. З нового «клієнта» вони запросили 6 тисяч доларів США. За ці гроші чоловікові обіцяли надати вантажівку та пропустити через кордон ніби водія, який працює на підприємця.

Після того як ухилянт перетнув кордон у пункті пропуску «Устилуг- Зосин», Сергій Кацевич отримав гроші, які мав розділити з Віталієм Бевзом. Надалі обох затримали, а у лютому 2023-го почали судити.

Під час судового розгляду Віталія Бевза направили у відрядження до Краматорська для виконання бойового завдання. Тож суд зупинив розгляд справи щодо нього до звільнення з військової служби.

Сергій Кацевич у суді свою вину повністю визнав. Луцький міськрайонний суд врахував, що він раніше не був судимий, має інвалідність другої групи та переніс два інсульти. 13 листопада 2023-го колишньому прикордоннику призначили п’ять років за ґратами та посадові обмеження на три роки, але замінили покарання на три роки іспитового строку.

Прокуратура намагалася оскаржити цей вирок у Волинському апеляційному суді та вимагала для Кацевича сім років тюрми з конфіскацією майна та посадовими обмеженнями на три роки. Втім колишній прикордонник заявив, що шкодує про те, що вчинив, а суд зазначив, що він не був організатором схеми. 14 лютого 2024 року Волинський апеляційний суд змінив для нього покарання: Сергію Кацевичу призначили 51 тисячу гривень штрафу та три роки посадових обмежень.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, митниця, війна з Росією, суд