Найголовніші новини 16 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

16 Лютого 2024

Триває 723 добра від початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 70 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 8 ракетних та 49 авіаційних ударів, здійснив 84 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, медичні заклади, а також об’єкти критичної інфраструктури.

  • Наразі Авдіївський напрямок залишається найгарячішим на всій протяжності лінії російсько-українського фронту.

Як повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський, наші захисники для збереження життів та покращення оперативної обстановки відійшли з позиції "Зеніт" в Авдіївці. Зараз триває перегрупування військ та посилення підрозділів.

«Після багатьох місяців протистояння, командування ОСУВ прийняло рішення відійти з позиції "Зеніт" на південно-східній околиці Авдіївки. Ми тримали цю позицію стільки, скільки це давало можливість ефективно стримувати та знищувати ворога.

Рішення відійти було ухвалено задля збереження особового складу та покращення оперативної обстановки. Тактично зайняття цих позицій не надає ворогу стратегічної переваги та не змінює ситуацію в межах Авдіївської оборонної операції. 

Триває перегрупування військ, поповнення припасів та облаштування підрозділів на нових позиціях. Відбувається планове посилення підрозділів».

Командувач також запевнив, що станом на 13:00 в Авдіївці заблокованих українських підрозділів немає.

За його словами, у межах Авдіївки тривають запеклі бої. Росіяни завдають масованих бомбових ударів удень і вночі, не припиняє штурми одночасно з декількох напрямків.

Українські війська застосовують усі наявні засоби для стримування ворога. Відбувається планове підсилення підрозділів.

  • Президент України Володимир Зеленський сказав, що в ситуації з намаганням російської армії захопити Авдіївку він вимагає від військового керівництва насамперед зберегти життя захисників України.

«Що стосується Авдіївки – ситуація не перший день (складна). Ми пам'ятаємо, що робить росія з нашими містечками і селами: вони не заспокояться, поки повністю не зруйнують все живе, що там є. Наші люди, наші військові героїчно захищають стратегічні речі, логістичні шляхи, які можуть привести ворога до просування вперед. Я детально розумію, що там відбувається. На контакті з військовим керівництвом. Я не буду говорити, які вони нові підходи застосовують. Їхнє завдання – робити все, щоб захистити, перш за все, наших людей. І це головний сигнал від мене: наші військові – це найголовніше, що в нас є, і це є наша найголовніша зброя».

Володимир Зеленський наголосив, що потрібно обходитися якнайменшими втратами. Військове керівництво отримує від президента саме такий сигнал, а вже «на полі бою професійні люди – вони знають, що робити», сказав Президент.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, упродовж доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу та зенітно-ракетному комплексу окупантів.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 районах зосередження особового складу, 2 районах вогневих позицій артилерії, 1 складу боєприпасів, 2 радіолокаційних станціях противника.

 

Станом на ранок 16 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 400 300 (+1 210) осіб,
  • танків – 6 465 (+23),
  • бойових броньованих машин − 12 129 (+39),
  • артилерійських систем − 9 641 (+21),
  • РСЗВ − 984,
  • засобів ППО − 671,
  • літаків − 332,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 408 (+4),
  • крилатих ракет − 1 895 (+13),
  • кораблів/катерів − 25,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 716 (+25),
  • спеціальної техніки − 1528 (+4).

 

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували дії російських загарбників, які здійснюють тактичний розворот через Авдіївку, що підкреслює їхню нездатність провести успішне оперативне охоплення або оточення.

Експерти відзначають, що російські війська проводять тактичний розворот через Авдіївку, що може створити умови, які змусять Сили оборони залишити свої позиції в населеному пункті.

Українські війська ще не повністю відійшли з населеного пункту і продовжують перешкоджати окупантам у досягненні більш значних успіхів, ніж поточне поступове просування окупантів.

Також в огляді додають: російські війська витратили значну кількість живої сили і техніки на захоплення Авдіївки, і, ймовірно, їм буде потрібний тривалий період консолідації, відновлення і відпочинку, перш ніж вони спробують здійснити подальші скоординовані наступальні дії в цьому районі.

  • Україна не припиняє зусиль задля повернення тіл наших полеглих героїв, які залишилися на окупованих територіях. І сьогодні вдалося повернути тіла ще 58 полеглих захисників у ході чергового репатріаційного заходу.

Тіла наших захисників після ідентифікації будуть передані рідним для гідного поховання з дотриманням усіх почестей.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський продовжує розраховувати на ухвалення позитивного рішення у Конгресі США щодо подальшої підтримки України.

«Розраховую, що Сполучені Штати Америки не відпадуть. Вважаю, що більшість населення підтримує Україну – і абсолютно справедливо, розуміючи, що ми захищаємо не тільки Україну, а всю Європу і наші спільні цінності. Принаймні, такі сигнали я отримую постійно від президента і його адміністрації, і представників двох партій».

Глава держави зазначив, що у США є радикальні голоси та «дуже гарячі голови», які «займаються політичним процесом». Попри це, Володимир Зеленський сподівається, що Сполучені Штати будуть прагматичними.

«Я розраховую, що, все ж таки, незважаючи на всі складнощі, які сьогодні є в хаусі (Палаті представників) або в Конгресі в цілому через вибори… знайдеться цьому всьому прагматичний американський підхід до того, що ми захищаємо безпеку світу».

Утім глава держави визнав, що ризики завжди є, зокрема – через тиск і виборчий процес. Тож якщо з допомогою США виникнуть проблеми, Україна розраховує на підтримку всього ЄС.

  • Кабінет Міністрів погодив продаж яхти Royal Romance, що належить сім'ї зрадника Віктора Медведчука та перебуває в Хорватії.

Як повідомило Агентство з розшуку та менеджменту активів, механізм закордонного продажу заарештованого майна був затверджений ще у листопаді 2023 року, а тепер уряд видав формальний дозвіл для запуску процедури.

92-метрова яхта Royal Romance оцінною вартістю 200 млн грн з квітня 2022 року перебуває в управлінні АРМА для продажу.

  • Міністерство цифрової трансформації запускає освітній застосунок "Мрія" – уряд ухвалив відповідну постанову.

«Мрія – цифрова революція в освіті, вона допоможе учням знаходити можливості для розвитку в цікавих їм сферах, вчителям – розвивати освітній процес, а батькам – контролювати його».

В освітньому застосунку будуть такі функції:

  • інформація про навчання та успішність учнів;
  • можливості для розвитку;
  • Мрія ID – учнівський, але у смартфоні;
  • навчальні матеріали.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Федеральна служба виконання покарань повідомила вдень 16 лютого про смерть російського опозиціонера Алєксєя Навального у виправній колонії №3 Ямало-Ненецького автономного округу рф.

У колонії наголошують, що Навальний після прогулянки відчув себе погано, практично одразу втративши свідомість. До нього викликали бригаду швидкої медичної допомоги, які начебто провели всі необхідні реанімаційні заходи, але вони позитивних результатів не дали.

Наразі у ЗМІ вже озвучують кілька версій смерті Навального, включно із вбивством, яке нібито намагається приховати Кремль.

Речник російського диктатора Дмітрій Пєсков заявив, що причини смерті мають з'ясувати медики.  

Дружина російського опозиціонера Навального зазначила, що російський диктатор путін і його оточення мають понести відповідальність за всі свої злодіяння. Навальна поки що не знає, чи вірити інформації про смерть чоловіка.

Тим часом у Держдумі вже заявили, що смерть Навального вигідна Заходу. При цьому спікер Держдуми рф В'ячеслав Володін прямо наголосив, що «у смерті Навального винні Вашингтон та Брюссель».

  • Віцепрезидент США Камала Гарріс заявила, що уже можна зробити перший висновок стосовно смерті російського опозиціонера Алєксєя Навального - за це відповідальна росія.

Гарріс наголосила, що станом на зараз США не мають незалежної інформації щодо загибелі Навального, але все ж висловила співчуття його рідним. 

  • Керівники головних інституцій ЄС прокоментували повідомлення про смерть в ув′язненні російського опозиціонера Навального, вважаючи відповідальною чинну владу рф.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала звістку про смерть Навального похмурим нагадуванням про те, «що таке путін і його режим».

«путін не боїться нічого більше, ніж інакомислення власного народу… Давайте об'єднаємося в нашій боротьбі за свободу і безпеку тих, хто наважився виступити проти автократії».

Глава Євроради Шарль Мішель заявив, що «ЄС покладає повну відповідальність за цю трагічну смерть на російський режим».

«Алєксєй Навальний боровся за цінності свободи та демократії. За свої ідеали він приніс найвищу жертву…  Я висловлюю свої найглибші співчуття його родині».

Керівниця Європарламенту Роберта Метсола заявила, що життя Навального «забрала росія».

«З жахом дізналася про смерть лауреата премії Сахарова Алексєя Навального. росія забрала його свободу і життя, але не його гідність. Його боротьба за демократію продовжується. Наші думки з його дружиною та дітьми».

  • ЗМІ повідомляють про різке підвищення ціни долара та євро у росії, після новини про смерть російського опозиціонера Алєксєя Навального.

Про це свідчать дані Московської фондової біржі.

На 14:10 16 лютого ціна долара становить 92,8 рублів, ціна євро - 99,6 рубля.

Деякі російські видання повідомляють, що після незначного коригування обидві валюти продовжують перебування в районі пікових рівнів, демонструючи максимуми з початку грудня минулого року.

  • До росії їде делегація палестинського угрупування «Ісламський джихад».

Найцікавіше те, що «Ісламський джихад» - це організація, що навіть у самій росії визнана терористами й заборонена.

Але тепер у Кремлі їх приймуть, адже сучасна росія – друг будь-яких терористів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні розпочав візит до Німеччини.

«У мене починаються два важливі дні. Зустрічі з партнерами в Німеччині та Франції, нові домовленості, Мюнхенська безпекова конференція. Нова архітектура безпеки для України, а також нові можливості. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб якнайшвидше закінчити війну на справедливих українських умовах і забезпечити тривалий ми».

Володимир Зеленський відвідає Німеччину та Францію. Він уже провів переговори із канцлером Олафом Шольцом і надалі заплановано зустріч із французьким президентом Емманюелем Макроном.

17 лютого Володимир Зеленський виступить на головній сцені Мюнхенської безпекової конференції, а також проведе низку двосторонніх зустрічей на її полях.

Згідно із заявою Єлисейського палацу, у Парижі буде підписана угода між Україною і Францією про «гарантії безпеки».

  • Україна та Німеччина під час візиту Президента Володимира Зеленського до Берліна підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю, у продовження декларації G7 про "гарантії безпеки" для України.

Угода передбачає механізм екстрених консультацій протягом 24 годин у разі можливого майбутнього збройного нападу росії на Україну. Механізм застосовується на вимогу будь-кого з учасників для визначення відповідних подальших кроків.

Також підписаний документ передбачає:

  • закріплення конкретних компонентів безпекових зобов’язань, які Німеччина вже надала Україні (визначення пріоритетних сфер двосторонньої безпекової співпраці — військової, політичної, фінансової та гуманітарної);
  • у 2024 році Німеччина надасть кошти на військову допомогу Україні на понад 7 млрд євро та продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом усього строку дії документа;
  • Німеччина працюватиме над підтримкою санкційного тиску на росію та боротьбою з ухиленням від санкцій, доки триватиме війна та доки не буде відновлено територіальної цілісності нашої держави;
  • Німеччина продовжуватиме роботу в Коаліції щодо створення трибуналу щодо злочину агресії проти України для забезпечення ефективної відповідальності;
  • Німеччина підтвердила готовність спільно з партнерами у ЄС та «Групі семи» використовувати законні шляхи, щоб спрямовувати доходи від російських активів на підтримку України;
  • закріплює відданість Німеччини підтримці зусиль України на шляху реформ, необхідних для вступу в ЄС і НАТО.

Угода діє протягом 10 років з моменту її підписання.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц прокоментував підписання з Україною двосторонньої угоди про безпекову співпрацю, у продовження декларації G7 про «гарантії безпеки» для України.

«Володимир Зеленський і я сьогодні підписали угоду про наші довгострокові зобов'язання в галузі безпеки. Історичний крок», – зазначив Шольц.

Він також оголосив про новий пакет допомоги – на 1,1 млрд євро.  

Загалом пакет допомоги включає:

  • 18 гаубиць PzH 2000 (поставка у 2026 та 2027 роках);
    • 18 дистанційно керованих гаубиць на шасі Boxer RCH 155 (поставки у 2025-2027, Україна, ймовірно, стане першим оператором цієї САУ);
    • 120 тисяч боєприпасів калібру 122 мм (поставка у 2024-му);
    • 2 системи ППО Skynex (поставка у 2025, Україна, ймовірно, стане першим оператором);
    • 100 ракет для систем ППО IRIS-T SLS.
  • Президент США Джо Байден відреагував на те, що Палата представників пішла на канікули до кінця лютого, не проголосувавши за законопроєкт, який включає допомогу Україні.

«Нездатність підтримати Україну в цей критичний момент ніколи не буде забута», - наголосив Байден.

  • Угорщина приєдналась до коаліції країн-членів НАТО, які займатимуться питанням розмінування України.

Меморандум про взаєморозуміння з 20 іншими країнами-членами НАТО про створення Коаліції з протимінної діяльності був підписаний на полях міністерської зустрічі в Брюсселі.

«У зруйнованій війною Україні розмінування є одним з найбільш нагальних завдань, що впливають на повсякденне життя населення. Сили оборони Угорщини зроблять свій внесок у діяльність коаліції на чолі з Литвою шляхом проведення тренувань з протимінної діяльності», – зазначив угорський міністр оборони Криштоф Салай-Бобровницький.

  • Державний бюджет отримав частину коштів гранту в сумі 49,4 млн дол від уряду Японії в рамках проекту Світового банку «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE).

Залучені кошти спрямовуються на подолання наслідків, спричинених збройною агресією росії, та на відбудову житлової інфраструктури України.

У Мінфіні уточнили, що кошти гранту спрямовуються на відшкодування витрат держбюджету, використаних на компенсаційні виплати власникам осель на ремонт у багатоквартирних та приватних будинках, які зазнали помірних пошкоджень і не потребують капітального ремонту.

  • Європейським трейдерам вдалося заробити близько 320 млн дол завдяки зберіганню газу в підземних газових сховищах України.

Сховища у Європі цієї зими були переповнені, а зберігання газу в танкерах на морі було б дорогим.

«Рішення європейських трейдерів було нетрадиційним: вони спрямували 3 млрд кубометрів газу на схід – в Україну... Це допомогло зберегти запаси ЄС впродовж цієї зими, знизивши ціни на газ на всьому континенті. Це також забезпечило значні прибутки для залучених компаній», – пише The Economist.

У матеріалі зазначається, що цей кейс виглядає як тест для майбутньої енергетичної стратегії Європи.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.