московському інтернет-провайдеру хакери позносили сервери

9 Січня 2024
московського інтернет-провайдера «М9ком» зламали хакери угруповання Blackjack, яке, ймовірно, причетне до Служби безпеки України, також вони позносили його сервери.

Про це повідомило джерело hromadske у правоохоронних органах.

Йдеться про 20 ТБ видалених даних: офіційний сайт компанії, сайти філіалів, поштовий сервер, сервіси кіберзахисту та іншого. Унаслідок хакерської атаки частина жителів москви залишилася без інтернету та телебачення.

«Кібервоїни вивантажили понад 10 Гб даних з поштового сервера та клієнтських баз компанії, які виклали для дослідження всіма охочими», — зазначив співрозмовник hromadske.

Хакери заявили, що «М9ком» — це одна з «розминочних» атак перед «реальною помстою за злам українського оператора» «Київстар».

Нагадаємо, зранку 12 грудня в роботі одного з найбільших мобільних операторів України — «Київстару» — стався технічний збій. Згодом у компанії підтвердили, що стали жертвою «потужної хакерської атаки». Генеральний директор компанії Олександр Комаров заявив, що зруйнована частина віртуальної ІТ-інфраструктури.

Як зазначається, персональні дані абонентів не скомпрометовані, фахівці працюють над усуненням несправностей. Збій вплинув на зв'язок, роботу банківських терміналів та автоматичні системи в деяких регіонах, наприклад, оповіщення чи вимкнення вуличного світла вранці.

Відповідальність за атаку на «Київстар» узяли на себе російські хакери з так званої групи «Солнцепек». У Держспецзв'язку зазначали, що діяльність угруповання може бути пов'язана з Sandworm — підпорядкованим ГРУ елітним підрозділом російських хакерів, які працюють на кремль.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар» одразу за вісьмома статтями Кримінального кодексу. Одна з версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ, — за цією хакерською атакою можуть стояти спецслужби рф.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією