Мобілізація депутатів: що сказав віцеспікер Ради

3 Січня 2024
У мобілізації депутатів немає сенсу, бо не буде кому голосувати за закони. 

Про це в інтерв'ю «Укрінформу» сказав перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко. У закликах мобілізувати парламентарів він вбачає вплив російської пропаганди.

На його погляд, якщо ніхто не буде ухвалювати закони, зокрема про бюджет, то це буде заважати функціонуванню держави. Корнієнко каже, що в тезах про мобілізацію депутатів криється російська пропаганда, адже росіянам вигідно, щоб в Україні не було робочого парламенту.

Крім того, якщо під час мобілізації застосувати до депутатів ті самі підходи, що й до інших людей, то виявиться, що призвати можна буде лише близько 200 людей, каже віцеспікер.

«Це навіть батальйон не буде», — стверджує він і зазначає, що в разі мобілізації депутатам платитимуть більше, ніж зараз, — не 80 тисяч, а 100 тисяч грн — і це «не сподобається людям».

Водночас Корнієнко сказав, що питання про мобілізацію депутатів виникало б менше, «якби депутати, їхні родини, оточення менше демонстрували б такої поведінки, за яку можна осуджувати в суспільстві».

Нагадаємо, ввечері 25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби».

Згідно з документом, чинних народних депутатів України звільнятимуть від призову під час мобілізації.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має створити умови для «належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройній агресії проти України». 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, депутати