На Донеччині школярам, які хочуть вчити українську, погрожують

11 Жовтня 2023

На тимчасово окупованих територіях школярів за бажання опановувати українську мову росіяни гноблять та погрожують.

Тепер її вивчення у школах є необов'язковим, - повідомляє ЦНС.

окупанти зробили урок з української мови факультативним та не обов'язковим для вивчення предметом у всіх підконтрольних закладах загальної середньої освіти на ТОТ Донецької області. Українське підпілля зазначає, що ворог розробив примітивну програму з вивчення української мови для учнів середніх та старших класів, яка налічує близько 300 годин на 5 років.

"Водночас коли діти виявляють ініціативу щодо проходження навіть такого факультативу, окупанти психологічно тиснуть на учнів, принижують їх та погрожують проблемами з навчанням", – акцентували у Центрі.

Таким чином окупаційна адміністрація планує демонструвати начебто "дотримання" міжнародного права на окупованій території, а саме – права населення на вивчення рідної мови. Однак насправді така скорочена програма української мови є лише прикриттям для подальшої русифікації регіону.

"Центр національного спротиву отримав від підпілля списки всіх окупантів та колаборантів, які причетні до цих заходів та продовжують працювати в інтересах ворога. Кожен понесе неминуче покарання", – запевняють у ЦНС.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: донецьк, школа, українська мова